50. ročník Zatáček slibuje oslavu roadracingu v Čechách

AMK Hořice pořádá ve dnech 19. a 20.5.2012 jubilejní 50. ročník Fuchs Oil 300 zatáček Gustava Havla. Jak je v Hořicích zvykem, pořadatelé si dali hodně práce , aby právě tento jubilejní ročník, byl skutečnou oslavou roadracingu v Čechách.

Program závodu Fuchs Oil 300 zatáček Gustava Havla začne již ve čtvrtek 17. 5. 2012. Jezdci budou přijati starostou Hořic panem Doležalem. Pak bude na náměstí v Hořicích výstava motocyklů a autogramiáda. Vše proběhne v odpoledních hodinách, cca kolem 15-16 hodiny. V pátek bude slavnostní večer v sále Koruna. Oslava je plánovaná na večerní hodiny cca v 18h. Bude se debatovat, s úctou vzpomínat a oceňovat.


V sobotu 19.5.2012 bude hořický okruh již v 7.30hodin uzavřen pro běžný provoz.
Od 8.30h vyjedou první stroje na trať a celý den (do 18.30h), budou probíhat povinné měřené treninky všech objemových tříd. Tedy ve třídě Klasik, motocykly s objemem 350cc, 500cc, 750cc. Pojedou i produkční 125cc, tedy sportproduction. Na pořadu dne bude spojená třída GP 125cc a GP 250cc. Na trati uvidíme i jednoválcové čtyřtakty, tedy supermono. A velikým lákadlem jsou vždy oba samostatné závody šestistovek a litrů.

V neděli 20.5.2012 se opět již v 7.30hodin uzavírá trať. Dopoledne by mělo být vyhrazeno warm-upům. V 10.30h proběhne slavnostní zahájení a v 11.35h bude odstartován první ostrý závod.

Toto je časový harmonogram, který mají pořadatelé připravený a propočítaný. Vše se ale může změnit a to po technické a formální přejímce. Po těchto přejímkách bude znám přesný počet převzatých jezdců a motocyklů . Dle toho se bude muset ředitelství a jury 300 zatáček zařídit. Dle poslaných přihlášek je patrné, že je do některých tříd doslova jezdecký nával. Tedy bude zřejmě nutné časový harmonogram upravit. Tedy každému, kdo jede do Hořic na jubilejní Zatáčky doporučuji, aby byl na svém oblíbeném místě max. do 9.hodiny. Rád bych také doporučil divákovi, aby nevynechal sobotní treninky. Všechny jezdce totiž během dne uvidí hned dvakrát a jezdci nejedou nijak pomalu, protože si svými časy vyjíždějí postavení na startu. Po zakoupení speciální vstupenky, je návštěvníkům umožněn i vstup do parkoviště závodních strojů. Doporučuji všem divákům, ale i doprovodům od jezdců, aby své vstupenky a visačky nosili viditelně. Security budou ve větším počtu a budou maximálně důsledně provádět kontrolu vstupenek u diváků a všech dalších lidí a to po celém okruhu.


A kde hledat favority jednotlivých závodů?


Klasik 350cc, zde to bude boj našich Navrátila, Kaliny, Běliče, Hatana s Burkhardtem ze Švýcarska , Lucasem z Německa a Schmidem ze Švýcarska. Thomas Lucas a Heinz Schmid jsou totiž vítězové Zatáček z let minulých a nyní se vrátili si užít 50.ročník . Na startu bude i další hvězda ze zahraničí a to Rolf Blatter vicemistr světa, který startuje ve tř. Klasik 500cc. Z našich jej bude asi nejvíce prohánět Honza Volák z Lázní Bělohradu, pojede i Webber z Anglie. Klasik 750cc, to bude zřejmě souboj Fürböcka, Jančíka, Mrázka a Kunze. Na startu bude i domácí Víťa Vyhnálek s Hondou.


Sportproduction 125cc…má téměř 60 přihlášených…bude to nejpočetněji obsazený závod, jaký se kdy na území ČR v této třídě pojede.
Hořice budou zastoupeny např. Fléglem, Hornou, Kubištou, Zimou, Červenkou,Savinkovem…Kolář z Třebihoště…Soukup z Jičíněvse…Šubr z L.Bělohradu….tuto třídu si v Hořicích poprvé zkusí i populární Indi Dokoupil. Pojedou i dvě dámy, Tereza Poláková a Any Svobodová a také Coppa z Itálie.

GP125cc, to bude souboj domácího Oldy Podlipného s Patrikem Kolářem, do bojů o čelo zasáhne i Lohse a Grämer z Německa a Dušan Novosád. Uvidíme, jak se povede Löicovi z Francie a Larssonovi ze Švédska. GP250cc, to je třída, kde je nejvíce zahraničních jezdců. Český prapor bude držet Pavel Navrátil, ale konkurence bude hodně početná a silná. Schuster a Pirkl z Německa, Blacha z Dánska, bratři Delaunay z Francie, Gilpin z Anglie, Korhonen z Finska. Poprvé se v Hořicích objeví i jezdec z Austrálie, jmenovitě Lenser a Caetano z Portugalska. Obzvlášť Nuna Caetana předchází dobrá pověst.Supemona to bude dle očekávání česko-německý souboj a sice mezi bratry Kamenickými a Kehrerem a Zörnwegem z Německa. Velkou neznámou je Chollet z Francie.


Šestky, to bude souboj Michael Pearson , Michal Indi Dokoupil , Marek Červený a Jiří Brož . Na předních pozicích uvidíme ale i další naše borce…Petr Zrzavého,Petra Homolu, Pepu Duchaně, Kamila Holana, Michala Jiroše. Ostrovany budou ještě reprezentovat Gartland a Smyth.


V litrech bude chtít stůj co stůj vyhrát Pearson, velká hvězda z Anglie. Opravdu špičkový jezdec světového formátu roadracingu. Z našich budou o čelo bojovat Víťa Bican, Michal Dokoupil, Jirka Dražďák, Petr Homola, Michal Jiroš, Petr Zrzavý, Kamil Holan a Marek Červený.


Všechny závody slibují napínavou podívanou od začátku do konce. Srdečně Vás zvou pořadetelé z Hořic!



 

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)
Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (19x):



TOPlist