300 Zatáček Gustava Havla se koná už tenhle víkend

Jak ten čas letí! Vždyť se teprve před pár dny uzavřely sjezdovky, motocyklový fanoušek se ještě ani pořádně na silnicích nerozkoukal a přitom už tenhle týden přichází první vrchol tuzemské silničářské sezóny – legendární závod 300 zatáček Gustava Havla, a to už jeho sedmapadesátý ročník!

Letošní Zatáčky čeká jedna velká novinka, protože závody nejsilnějších a nejsledovanějších motorek, tedy tříd do 600 ccm a nad 600 ccm, pojedou dva závody. Tahle změna jde v duchu srpnového závodu seriálu IRRC, a bude pro všechny fanoušky určitě hodně atraktivní – právě tyhle kubatury jsou každoročně určitě nejatraktivnější podívanou z celého programu. Protože ale žádná z dalších kubatur, které bývají součástí tohoto závodu, nepřijde zkrátka, čeká fanoušky v neděli doslova maraton s osmi závody! Pokud se tedy chystáte vyrazit do Hořic až v neděli, určitě si přivstaňte, protože první závod odstartuje už hodně brzy ráno – ve tři čtvrtě na devět. Rozhodně tak bude lepší přijet už v sobotu, kdy si během tréninků najdete nejlepší místo na sledování závodů, prohlédnete si depo a večer nasajete nejenom atmosféru tohoto legendárního závodu. Skalní fanoušci si ale určitě nenechají ujít už páteční program, který se bude odehrávat jednak v prostorách depa (administrativní a technické přejímky), ale také v Muzeu Czech Road Racingu, kde jsou nově otevřené expozice a ve dvou patrech na vás čekají tři desítky motocyklů, které psaly tamní historii, stejně jako někteří jejich piloti (jak bývalí: Hanika, Fritzsche, Meidinger, Dekkers, Klátil... tak i současní: Podlipný, Holz, Kehrer...), jejichž autogramiáda je naplánovaná na 15 hodin. O hodinu později na setkání s fanoušky přijedou i další jezdci z depa.

Časový harmonogram

Pátek 17.05.2019

Administrativní a technické přejímky; rozprava s jezdci
15.00 hod. Autogramiáda na nádvoří Muzea CRR

Sobota 18.05.2019

08:30 — 09:00 I. měřený trénink SP 125
09:15 — 09:45 I. měřený trénink DO 600
10:00 — 10:30 I. měřený trénink GP 125 / MOTO 3 + OPEN 250
10:45 — 11:15 I. měřený trénink SUPERMONO
11:30 — 12:00 I. měřený trénink NAD 600
12:15 — 12:45 I. měřený trénink SUPERTWIN
12:45 — 13:30 Přestávka
13:30 — 14:00 II. měřený trénink SP 125
14:15 — 14:45 II. měřený trénink DO 600
15:00 — 15:30 II. měřený trénink GP 125 / MOTO 3 + OPEN 250
15:45 — 16:15 II. měřený trénink SUPERMONO
16:30 — 17:00 II. měřený trénink NAD 600
17:15 — 17:45 II. měřený trénink SUPERTWIN

Neděle 19.05.2019

08:00 Slavnostní zahájení
08:45 hod. SP 125
09:45 hod. DO 600
10:45 hod. GP 125 / MOTO 3 + OPEN 250
11:55 hod. NAD 600
12:55 hod. SUPERMONO
14:05 hod. DO 600
15:15 hod. SUPERTWIN
16:15 hod. NAD 600

Časový harmonogram je předběžný. Pořadatel si vyhrazuje, v závislosti na počtu jezdců a aktuální situaci, právo na jeho změnu.

Startovní listiny

Nejprve si prolistujeme startovní listinu prvního klání, které přijde v neděli na řadu a to kubatury Sportproduction 125, jež vystartuje už v 8.45 hodin. Ve startovní listině závodu, jenž se tradičně pojede jako Memoriál Martin Turny, jsou bezmála čtyři desítky startujících a k největším favoritům bude určitě patřit obhájce loňského vítězství Radek Lamich, stejně jako každoročně velmi rychlí otec a syn Miroslav a Martin Sedlové, Petr Kolář, Lukáš Fikker, Michal Vecko nebo Martin Prouza. Ze zahraničních pilotů budou určitě o čelní příčky bojovat Slováci Miroslav Sloboda a Marcel Hruboš, stejně jako účastník loňského brněnského závodu světového mistrovství supersportů Pierre Coppa, který se pro hořický závod opět vrací do sedla dvoutaktního stroje.

Po „dakšnech“ na trať vyrazí piloti supersportů a „štoků“, tedy kubatura Open do 600. Jak už jsme uvedli v úvodu článku, tak tahle třída pojede dva závody a jejich starty jsou naplánované na 9.45 hodin a 14.05 hodin. Nejžhavějšími aspiranty na vítězství bude určitě trojlístek pilotů, kteří vloni vystoupili na nejvyšší příčku hořických stupňů vítězů. V květnových Zatáčkách byl tím nejrychlejším populární Kamil Holán, zatímco v srpnových závodech IRRC se nejvíce radovali několikanásobný mistr světa vytrvalostních motocyklů Endurance a loňský vítěz seriálu IRRC Francouz Matthieu Lagrive a také Němec Thomas Walter. Tomuhle triu budou chtít jejich cestu na stupně vítězů znepříjemnit Rakušan Jochen Rotter, či Němeci Wolfgang Schuster a Christian Schmitz, kteří již patří k tradičním účastníkům hořických závodů. Z dalších našich pilotů bude určitě velice rychlý Petr Wiesenberg, který v loňských závodech IRRC překvapil dvěma šestými místy a byl tak nejúspěšnějším naším reprezentantem, stejně jako tradičně rychlý Michal Vecko.

Třetí na řadu přijde závod společných kubatur GP 125/MOTO 3 a také Open 250, které však budou samozřejmě klasifikovány odděleně. „Dvacky“ jsou vždy v Hořicích velmi atraktivní podívanou a jak tomu bývá v posledních letech tradicí, budou se o přední příčky prát Patrik Kolář s domácím matadorem Oldou Podlipným na Hondách 125 GP a německy mluvící piloti Christopher Eder s extovární KTM 125 GP a Steffen Grämer s Aprilií 125 RSR. Zajímavé bude srovnání těchto dvoutaktních pil spolu se čtyřtaktním motocyklem třídy Moto3 (Honda NSF 250), který přiveze Jiří Obtulowicz a také produkční stopětadvacítkou Aprilia 125 RS, kterou bude vodit Ital s českými kořeny Pierre Coppa. Ve třídě Open 250 budou k vidění jak ostré, tak produkční čtvrtlitry a na startovní listině figuruje patnáctka startujících. K hlavním favoritům by měli patřit piloti se speciály, kterými budou hlavně Němci Franco Piesner a Nico Kehrer, z našich pilotů by měli patřit k nejrychlejším Alexander Vysloužil či David Řezáč s produkčními motocykly Suzuki RGV 250.

Následovat bude první závod nejsilnější kubatury Open 1000, tedy superbiky. Na Zatáčky bohužel nedorazí tým Rico Penzkofera (chystá se až na IRRC) a přestože je účast slabší z pohledu zahraničních favoritů, tak o zajímavé souboje určitě nebude nouze! Chybět totiž nebude nikdo z loňských stupňů vítězů, které obsadilo trio Marek Červený, Němec Didier Grams a Kamil Holán. Velmi silný bude i trojlístek Aleš Nechvátal (který už dokázal v Hořicích vyhrát), Pavel Tomeček a Tomáš Borovka. Zajímavý bude určitě i návrat někdejší velké naděje naší silnice Patrika Vostárka, který kdysi sváděl velmi vyrovnané bitvy s pilotem MotoGP a WSBK Lorisem Bazem. Doufejme, že i „Vosty“ restartuje svoji přerušenou kariéru, tak jako se to povedlo Marku Červenému a protože i on už ví, jaké je to shlížet na svět z hořického pódia, tak i on by mohl patřit k velkým favoritům tohoto klání.

Krátce před jednou hodinou se nad Hořicemi rozezní hřmění čtyřtaktních bucharů třídy Supermono. Kdo viděl poslední dva ročníky téhle kubatury, určitě by vsadil svoje poslední peníze na to, že první pod cílovou páskou projede Ir Shaun Anderson, který svým konkurentům nedal ani tu nejmenší šanci. Bylo by velkým překvapením, kdyby tomu bylo letos jinak, a dá se předpokládat, že bitvy budou až o stříbrnou příčku, o kterou se budou prát dlouholetý účastník hořických Zatáček a průkopník téhle kubatury Libor Kamenický, nestor Karel Kalina, vloni stříbrný Marek Němeček, či Pavel Jančík, stejně jako vítěz loňského závodu twinů Petr Najman, který letos pojede i tuhle kategorii.

V čím dál nabitější třídě Supertwin bude určitě skvělý souboj mezi Michalem Indim Dokoupilem, který byl dlouho v našich končinách neporaženým dvouválcovým králem a mezi jeho vyzyvatelem Petrem Najmanem, jenž vloni nejenže zvítězil, ale také vytvořil nový traťový rekord téhle kategorie. Chybět nebudou ani dva střelci, kteří vloni Najmana doprovodili na stupně vítězů a to David Hanzalík a Marek Stibor. V bezmála čtyřicetičlenném startovním poli je silné zahraniční zastoupení a v téhle třídě bývají tradičně silní Belgičané, kteří jsou ve startovní listině čtyři, hořický okruh už dobře znají Němeci Stefan Holz a Daniel Zoerweg či Dave Walsh ze Severního Irska.

 

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)
Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
brodak přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist