300 Zatáček Gustava Havla i se seriálem IRRC už tento víkend

Po roční „covidové“ odmlce na našem nejkrásnějším přírodním okruhu opět zaburácí motory a to v závodě, který bude ideálním spojením obou tradičních hořických klání: 300 Zatáček Gustava Havla totiž přivítá seriál mezinárodního šampionátu na přírodních okruzích International Road Racing Championship.

Rok bez hořických závodů byl opravdu dlouhý, a protože ani v květnu podmínky, týkající se neustále se měnících opatření, nedávaly potřebný klid a jistotu pro uspořádání Zatáček v klasickém termínu, rozhodli se pořadatelé pro kompromisní řešení. V podstatě spojí oba podniky (300 ZGH a Czech TT) do jednoho, a i když se určitě najde dost fanoušků, kterým budou chybět klasické motocykly i sidecary, je tohle řešení tím nejoptimálnějším hlavně z pohledu zachování seriálu IRRC. Právě tenhle šampionát totiž dává punc výjimečnosti, zajišťuje kvantitu a hlavně kvalitu startovního pole.

Časový harmonogram

V pátek proběhnou tradiční administrativní a technické přejímky, které budou pokračovat i v brzkých sobotních hodinách. Během pátku a soboty tak bude určitě dost času na prohlídku depa, vytipování vhodných míst ke sledování nedělních klání a také na návštěvu Muzea Czech Road Racigu, kde je nyní ke zhlédnutí expozice s názvem „60 let na jednom okruhu“, věnovaná (jak jinak?) právě hořickým závodům. Závody jsou tedy určeny pouze pro soudobé motocykly, které budou rozděleny do šesti závodů s tím, že supersporty a superbiky, zařazené do IRRC, pojedou dvě jízdy. Dva závody budou naopak společné více kategoriím, jejichž výsledky budou následně vyhlašovány odděleně (GP 125/MOTO 3 + OPEN 250 a také SUPERMONO + SSP 400).

Aktuální časový harmonogram najdete zde.

Startovní listiny – kde hledat favority?

Zatáčky obvykle zahajuje třída Sportproduction 125 a nejinak tomu bude i letos. V předběžné startovní listině je prozatím přihlášeno lehce přes dvě desítky pilotů, což je podstatně méně nežli v letech minulých, ale do uzávěrek určitě pár jmen ještě přibude. Mnohonásobný vítěz Zatáček Radek Lamich je tentokrát přihlášen do kubatury Supersport 300 a svoje prvenství z roku 2019 tedy nebude obhajovat, stejně jako jeho tehdejší největší soupeř Pierre Coppa, takže si zuby na prvenství brousí Lukáš Fikker, stejně jako jeho kolega z AMK Městec Králové Michal Vecko či Slovák Marcel Hruboš. Produkční stopětadvacítky vždycky zajistily skvělé zahájení nedělního programu a vzhledem k tomu, že je to jedna ze dvou možností, jak si vychutnat zvuk dvoutaktních pil, neměly byste určitě už tenhle předkrm vynechat.

To platí tím spíš, že pro další závod, který zajistí kubatura Supersport 600, už stoprocentně musíte být plně soustředění na dění na trati! Tohle klání totiž je zařazené do seriálu IRRC a už pohled na startovní listinu slibuje bombastickou podívanou. Seriál IRRC má za sebou první díl, který se uskutečnil v belgickém Chimay, odkud si plný počet bodů za dvě vítězné jízdy přivezl Francouz Yves Pierre Bian, který tak bude určitě patřit i v Hořicích k největším favoritům. Chybět nebudou ani další jezdci průběžného pořadí, kterými jsou Nizozemec Ilja Caljouw a hlavně Němec Christian Schmitz, který už má s hořickou tratí dost zkušeností. V seznamu přihlášených je jedenáct českých pilotů, z nichž bude určitě patřit k největším favoritům Kamil Holán, patřící v Hořicích pravidelně mezi nejrychlejší jezdce, stejně jako Petr Najman, jenž v Chimay při své premiéře v tomto seriálu dokázal ve druhé jízdě dojet na bronzové příčce a v tabulce mu patří průběžná osmá pozice. Hořickou trať znají nazpaměť také Jiří Petrla nebo František Loučka, a určitě bude hodně zajímavé sledovat, jak se po dlouhé závodní pauze bude dařit někdejšímu velkému talentu české silnice, kterým je Jiří Kadeřábek.

Třetím v pořadí bude závod dvoutaktních tříd GP 125 (Moto3) a OPEN 250. Stopětadvacítky vždy patřily k ozdobám Zatáček, a i když jejich počet už zdaleka nemůže zaplnit startovní rošt, bude tomu určitě tak i v letošním roce. Matador Oldřich Podlipný na domácí trati jezdí už od nepaměti a stejně jako tomu bylo v letech předešlých, bude k jeho největším soupeřům patřit Patrik Kolář, ale na stupně vítězů určitě pomýšlí například i Michal Savinkov. Domácím střelcům budou chtít jejich plány překazit Rakušan Christopher Eder s extovární KTM, stejně jako Němec Steffen Graemer. Čtvrtlitrů bude na startu bohužel pouze osm a půjde o mix ostrých speciálů s produkčními motocykly, ale i tady to bude určitě pěkná podívaná, jejímiž hlavními aktéry se stanou nestárnoucí střelci Karel Kalina a Johannes Kehrer.

Dalším závodem seriálu IRRC je kubatura Superbike a je jasné, že se půjde o vyvrcholení celého programu. Ze špičky nebude chybět nikdo a v pozici lídra se tentokrát představí Švýcar Lucas Maurer, který v Chimay opanoval obě jízdy před německým multišampionem Didierem Gramsem. Největší domácí hvězdou bude průběžně třetí Marek Červený, ale stejné ambice mají i další reprezentanti Kamil Holán a Aleš Nechvátal. S rychlým Laurentem Hoffmanem z Belgie, Nizozemci Joey Den Bestenem, či Virgil Amber Bloemhardem se určitě pořádně porve šestice naši střelců, startujících na divokou kartu, z nichž mezi nejrychlejší bude určitě patřit zkušený Jiří Petrla.

Tradiční součástí hořických Zatáček je i třída jednoválcových osmistovek Supermono. Jejich počet v poslední době bohužel klesal, a tak se pořadatelé rozhodli o jejich doplnění kubaturou Superport 400, stejně jako tomu bývá v domácím mistráku. Jenže jednoválcových speciálů se přihlásilo více než dvacet a protože stejný počet bude i čtyřstovek, bude startovní rošt hodně nabitý a závod oldchoolových čtyřtaktů tak určitě nabídne hodně dramatickou podívanou. Mezi největší adepty na vítězství v supermonech budou určitě patřit fenomenální Shaun Anderson ze Severního Irska a jeho největší soupeř let minulých Petr Najman. Chybět nebudou tradiční jména, jako Libor Kamenický, Nico Kehrer, František Loučka, Marek Němeček, Ladistav Vojtko, Václav Jakl nebo Pavel Jančík – já osobně se po třídách šampionátu IRRC právě na mona těším nejvíc! Atmosféru „starých dobrých časů“ bude spolu s nimi dokreslovat i třída čtyřstovek, kde samozřejmě nemůže chybět početný klan Vysloužilů (Dan, Alexandr, Robin).

Ve třídě Supertwin bohužel chybí velká jména „dvouválcových“ závodů, jako jsou Michal Dokoupil, David Hanzalík, nebo Petr Najman, ale více než tři desítky startujících slibují také skvělou podívanou, kde k favoritům budou patřit Jan Markalous, Lukáš Fikker, David Kužela, stejně jako Slovák Mioslav Sloboda.

Aktuální informace a kompletní startovní listiny najdete na webu AMK Hořice.

Startovní listiny seriálu IRRC

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)
Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist