300 zatáček Gustava Havla

Opět po roce, ve dnech 19. - 20. května, prožilo městečko Hořice v Podkrkonoší velký svátek všech motorkářů. Celé město tento víkend žilo silničními motocyklovými závody. Právě tento rok se tu odehrál jubilejní 45. ročník legendárního závodu 300 zatáček Gustava Havla.


Na přírodním okruhu, který je jedním z posledních v Evropě, se rozpoutal nemilosrdný boj o vavříny. Diváci se sešli v opravdu hojném počtu a se zatajeným dechem sledovali neuvěřitelné výkony jezdců všech kubatur.




Při pohledu na řítící se stroje skrz hořické uličky v bezprostřední blízkosti domů, zahrad nebo lesa běhal mráz po zádech. Při průjezdu jednoho kola této náročné trati dlouhé 5150 metrů se museli borci popasovat se 26ti zatáčkami a převýšením 90 metrů. Je až neuvěřitelné, jaký čas zde zajel nejrychlejší jezdec Petr Čermák v nejsilnější třídě. Jeho hodnota 2:19:00 mluví za vše! Jedná se o nový traťový rekord hořického okruhu.




V Hořicích se závodilo tradičně v devíti samostatných třídách. Strojům Klasik, které na tomto okruhu kdysi dávno psaly historii, patřily hned 4 třídy - do 175 ccm, do 250 ccm, do 350ccm a konečně nad 350 ccm. Na startovní čáru se seřadili také jezdci tříd Sportproduction 125, Supermono, MEZ do 125 ccm + MEZ do 250 ccm, Volná do 600 ccm a Volná nad 600 ccm. Celkově se tak na hořické trati prohánělo na 240 jezdců ze všech možných koutů Evropy.

















Ke skvělé atmosféře těchto jedinečných závodů přispělo i nádherné počasí. Možná i proto přijel do Hořic podpořit startující jezdce tak velký počet motocyklových fanoušků. Jsem přesvědčen, že všichni prožili pár dnů nevšedních zážitků, plných vůně benzínu a burácejících strojů, na které budou ještě hodně dlouho vzpomínat. Minimálně však do toho příštího, už 46. ročníku.


Ovšem velké dík patří organizátorům, kteří se museli poprat s velice nepříjemnou situací, když v úterý, pár dnů před závody, vyhořel celý sklad AMK Hořice! Vše důležité k uspořádání závodů lehlo popelem! Je obdivuhodné, s jakým nasazením se pak pořadatelé a dobrovolníci pustili do práce, aby zachránili jubilejní 45. ročník 300 zatáček Gustava Havla. Vše se nakonec povedlo a městečko Hořice se mohlo o víkendu ponořit do oslav svátku motocyklových závodů!

Výsledky závodu si můžete stáhnout zde ve formátu *doc.

Další rozsáhlou fotogalerii naleznete v tomto článku na serveru racing.motorkari.cz.

Informace o redaktorovi

Vláďa Novotný - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)
Dan Šeiner - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist