Zlatou přilbu vyhrál po poruše soupeře Chorvat Pavlič

67. ročník slavného plochodrážního závodu o pardubickou Zlatou přilbu nevyhrál nejlepší jezdec celého dne Polák Patryk Dudek. Tomu totiž praskl v posledním kole velkého finále z první pozice řetěz a nečekané vítězství tak spadlo do klína Chorvatu Juricovi Pavličovi. Z Čechů byl nejlepší Zdeněk Holub na 11. pozici.

Českým plochodrážníkům se letos vůbec nedařilo, navíc nejlepší z nich Václav Milík jel ve stejném termínu play off polské ligy. Aleši Drymlovi chyběl k postupu ze skupiny jediný bodík. Do semifinále tak postoupil v neděli pouze junior Zdeněk Holub, ale ten ve třech jízdách získal jen tři body a do finále se nekvalifikoval. V malém finále byl pátý a celkově obsadil 11. místo. Zopakoval tak loňský výsledek Josefa France. „Postoupit do semifinále byl můj cíl. Tam už se nedalo moc soupeře vybírat a finále nedopadlo. I tak jsem ale spokojený,“ řekl Holub (na velkém spodním snímku). Stále tak zůstává smutným faktem, že zatím posledním domácím vítězem slavného závodu byl už v "pravěku", v roce 1996 Tomáš Topinka.

Teprve třiadvacetiletý Polák Patryk Dudek byl letos na svítkovském oválu absolutním suverénem. Vyhrál všechny čtvrtfinálové i semifinálové jízdy, do nichž nastoupil, a až do posledního kola vedl i finále. Poté jej ale zastavila technická porucha. „Taková je plochá dráha, motorka nevydrží vše. Finále se jelo na šest kol a to je hodně. Přijedu za rok a zkusím vyhrát," uvedl Dudek, který měl vloni distanc za používání nepovolených látek. Druhé místo ve velkém finále obsadil Australan Troy Batchelor, třetí skončil Němec Martin Smolinski.

Šestadvacetiletý chorvatský jezdec Pavlič přiznal, že s ohledem na vývoj finále na vítězství moc nemyslel. "Říkal jsem si, že už jsem tady byl třetí, tak teď budu druhý. Pak ale přišel defekt Patrykovy motorky. Stále tomu nemůžu uvěřit a asi mi bude několik dní trvat, než mi dojde, co se stalo," řekl Pavlič, kterého na bednu doprovázely jeho děti. Letos v Pardubicích zklamali vždy výborní a favorizovaní Dánové. Niels Kristian Iversen vyhrál pouze malé finále, ostatní dopadli ještě hůře. Smůlu měl Rakušan Fritz Wallner, který sice skvěle zvládl kvalifikační jízdy, ale po těžkém pádu ve čtvrtfinálové skupině po kolizi s českým jezdcem Hynkem Štichauerem ho odvážela ze svítkovského oválu sanitka s poraněným pravým ramenem.

67. ročník Zlaté přilby

Velké finále

1. Pavlič (Chorvatsko)
2. Batchelor (Austrálie)
3. Smolinski (Německo)
4. Jonsson (Švédsko)
5. Dudek (Polsko)
6. Žagar (Slovinsko)

Malé finále

7. Iversen (Dánsko)
8. Kildemand (Dánsko)
9. Tungate (Austrálie)
10. Harris (Velká Británie)
11. Holub (ČR)
12. Kasprzak (Polsko)

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)
Michal Kohout - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist