Zlatou přilbu si nasadil Rune Holta, už podruhé

Norský jezdec s polskou licencí Rune Holta to na svítkovské dráze v Pardubicích umí. Tamější Zlatou přilbu vyhrál už v roce 2009 a v tuto neděli svůj triumf zopakoval, když jen v jediné své jízdě poznal hořkost porážky. Nejlepší z českých jezdců Aleš Dryml se dostal alespoň do malého finále a celkově skončil devátý.

63. ročník slavného plochodrážního závodu Zlatá Přilba města Pardubic se vydařil jak skvělým počasím, tak dramatickými souboji na dráze. Faktem ale je, že osmatřicetiletý Holta letos neměl konkurenci, nestačily na něj ani další hvězdy Grand Prix, které na východ Čech našly cestu. Vyřazovací jízdy sice přinesly domácím fanouškům velkou radost, když dál postoupili Češi Tomáš Suchánek a Filip Šitera, došlo ale také k velkému zklamání, když jedna z největších českých nadějí Matěj Kůs nevyhrál ani jednu jízdu a Zlatá přilba pro něj letos skončila. Pak následovalo čtvrtfinále, které bohužel přineslo i dva nepříjemné pády. Ten horší postihl švédského jezdce Magnuse Zetterströma, který skončil na ošetřovně a podle prvních informací si zlomil prsty na ruce. Dalším šokem bylo čtvrtfinálové vypadnutí jedné z hvězd Grand Prix a loni druhého muže velkého finále Zlaté přilby Švéda Fredrika Lindgrena. Jinak do semifinále postoupili skoro všichni favorité.
Holta na sebe svou skvělou formou upozorňoval už ve čtvrtfinále, když spolu s Dánem Kennethem Bjerrem postoupili do semifinále s plným ziskem deseti bodů. Škrtala se mu jen jedna čtyřbodová jízda, ve které podlehl Němci Tobiasi Buschovi. V semifinále už byl Holta neporazitelný, mimořádně se dařilo také polskému šampionovi do 21 let Piotru Pawlickému. Škoda defektu v rozhodující jízdě u Tomáše Suchánka, ten kluk měl dneska na finále! Bohužel velké finále se tak opět obešlo bez našich, a to už šestý rok po sobě. Ostatně Zlatou přilbu naposledy pro Českou republiku vybojoval Tomáš Topinka v roce 1996. Finále nakonec nebylo tak jednoznačnou Holtovou záležitostí, Švéd Antonio Lindbäck docela kousal a nakonec prohrál jen těsně. Třetí skončil Polák Piotr Pawlicki. "Bylo to ode mě bezchybné, ale v tom teplém počasí i dost náročné," řekl po dojezdu Holta. "Měl jsem skvěle připravenou motorku, nikdo mi nestačil. Měl jsem původně o víkendu závodit v polské extralize, ale můj klub mě na poslední chvíli uvolnil.“ Pro Holtu je vítězství ve Zlaté přilbě velkou satisfakcí, letošní sezonu měl totiž hodně složitou poté, co si 25. dubna v Polsku po těžkém pádu zlomil zápěstí.
Holta je třináctým mužem letošního seriálu Grand Prix. Je škoda, že do Pardubic nakonec nedorazil britský šoumen Chris Harris (12. v Grand Prix), i když byl uveden v předběžné startovní listině. Pořadatelé také hodně bojovali o účast letošního mistra světa Američana Grega Hancocka a o Australana Jasona Crumpa, ale bohužel to tentokrát nevyšlo. Nestartoval ani avízovaný australský juniorský mistr světa Darcy Ward. Starší z bratrů Drymlů Aleš byl nakonec z devátého místa trochu zklamán a postěžoval si, že mu moc nejela motorka a chyběla mu tak rychlost. „Kladem ale byly moje perfektní starty,“ dodal. Oproti minulému ročníku si o o dvě místa pohoršil, v malém finále o 7. až 12. místo dojel hned za ním Tomáš Suchánek.

Výsledky 63. ročníku Zlaté přilby:

Velké finále

1 HOLTA Rune Polsko
2 LINDBÄCK Antonio Švédsko
3 PAWLICKI Piotr Polsko
4 BJERRE Lasse Dánsko
5 WATT Davey Austrálie
6 BJERRE Kenneth Dánsko

Malé finále

7 ANDERSEN Hans Dánsko
8 VACULÍK Martin Slovensko
9 DRYML Aleš Česká republika
10 SUCHÁNEK Tomáš Česká republika
11 PAWLICKI Przemyslaw Polsko
12 BUSCH Tobias Německo

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)
Milan Zajíc - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist