Zlatá přilba 2009

Reportáž ze slavného plochodrážního závodu, který se jel o tomto víkendu v Pardubicích. Vítězství si připsal polský jezdec Rune Holta. Nejlepším domácím závodníkem byl Matěj Kůs na devátém místě.

Kapitoly článku

Zlatá stuha

Tak se jmenuje závod Juniorů, který v sobotu předchází slavnější Zlaté přilbě. Letos se konal již pětatřicátý ročník a dá se říci, že jej opanovali domácí jezdci. V první desítce se umístili hned čtyři, přičemž Šitera s Kůsem obsadili první dvě místa. Matěj Kůs, který nahradil zraněného slovenského jezdce Martina Vaculíka, si vedl skvěle. Již v rozjížďkách dominoval, z prvního místa postoupil ze semifinále a ve finálové jízdě vodil zbytek startovního pole od stratu až do cíle. Filip Šitera prožívá smolnou sezonu, ani v tomto závodě se mu defekt nevyhnul. Přesto však do finále postupoval z prvního místa své semifinálové skupiny. V něm se ale musel sklonit před mladším Kůsem a na poslední pokus tak svou druhou Zlatou stuhu nezískal. Oba české borce ještě na stupních vítězů doplnil dánský závodník Lasse Bjerre.
Výsledky:
1. Kůs (ČR), 2. Šitera (ČR), 3. Bjerre (Dán.), 4. Barker (GB), 5. Pyszny (Pol.), 6. Cieslar (Pol.), 7. Bush (Ger.), 8. Milík (ČR), 9. Lahti (Fin.), 10. Hádek (ČR),... 12. Holub, 14. Dudek, 20. Vidner (všichni ČR)

Ve vloženém závodě "dvěstěpadesátek" zvítězil třináctiletý talent ze Slaného, Eda Krčmář. V kategorii, ve které se příští rok pojede Mistrovství světa, porazil německé závodníky Scheunemanna, Rickenburgera, Itermanna a Stiersdorfera.

Zlatá Přilba

Na 61. ročník tohoto slavného a nejdéle pořádaného plochodrážního závodu si našlo cestu tradičně mnoho přihlížejících. Ty již od pravého poledne bavil bohatý doprovodný program, ve kterém se představily mažoretky, historická vozidla i motocykly. Jezdecké obsazení, i přes na poslední chvíli vypadnuvšího vicemistra světa Jurici Pavlice, slibovalo kvalitní plochodrážní představení.
Ve vylučovacích skupinách, ze kterých postupují nejlepší tři jezdci, si nejlépe vedli Slovinec Matej Zagar a Australan Ryan Sullivan. K postupu jim stačilo vyhrát první dvě rozjížďky, a protože se nejhorší výsledek škrtá, třetí jízdu již nemuseli absolvovat. Z prvního místa postupoval ze své skupiny i Matěj Kůs, start ve čtvrtfinále si pak ještě z našich jezdců zajistili Tomáš Topinka a Josef Franc. Naopak dál již nepokračovali Jaroš, Málek, Štichauer a Šitera.
Čtvrtfinále již pro české barvy tolik příjemné bohužel nebylo. Přímo nasazení bratři Drymlové získali ve svých skupinách shodně pouhé tři body a domácí dráha jakoby jim byla zakletá. Mnohem hůře však dopadli Franc a Topinka, kteří po vzájemném kontaktu nepříjemně havarovali. Poslední český vítěz Zlaté přilby Tomáš Topinka musel být dokonce převezen do nemocnice, ale podle posledních zpráv tuto ošklivě vyhlížející havárii odnesl „jen“ s otřesem mozku. Překvapivě také dále nepostoupil stálý účastník a horký favorit tohoto závodu, Leigh Adams z Austrálie.
Naopak nejlépe si ve čtvrtfinálových jízdách vedl loňský vítěz Hans N. Andersen, ale také jeho krajan Bjerre a Polák Walasek. Z druhého místa ve své čtvrtfinálové skupině postupoval vítěz Zlaté stuhy, Matěj Kůs.
V semifinálových jízdách si nejlépe vedli Australané Watt a Sullivan, kteří po plném bodovém zisku v prvních dvou jízdách mohli nechat sebe i své stroje odpočinout. Dařilo se ale také polákům Holtovi a Walaskowi. Bodový zisk Matěje Kůse stačil pouze na „malé finále“, tzn. na souboj o 7. až 12. místo. V něm Matěj dojel třetí, což znamenalo celkovou 9. příčku. Do finále rovněž neprošel loňský vítěz Andersen.
Na startu finále letošního závodu o Zlatou přilbu města Pardubice se tedy postavili Watt, Sullivan, Ward, Holta, Walasek a Bjerre. Nejlépe odstartoval Polák Grzegorz Walasek, který celých pět kol ukazoval záda svému „krajanovi“ Holtovi. Poté však Walasek drobně zaváhal, zkušenější Rune Holta se na něj dotáhl a v poslední zatáčce šestého kola ho předjel. Zlatá přilba tak patří naturalizovanému Polákovi, Rune Holtovi. Třetí místo pak obsadil zkušený australský závodník Davey Watt.
Výsledky:
1. Holta (Pol.), 2. Walasek (Pol.), 3. Watt (Aus), 4. Ward (Aus.), 5. Bjerre (Dán.), 6. Sullivan (Aus.), 7. Andersen (Dán.), 8. Holder (Aus.), 9. Kůs (ČR), 10. Žagar (Slo.), 11. Ferjan (Maď.), 12. Gizatulin (Rus.)

Rune Holta (1. místo):

„Jsem samozřejmě velice šťastný, jel jsem zde totiž několikrát a asi před dvěma lety jsem zde měl pád, když jsem vedl. Párkrát jsem tu byl již kousek od vítězství, ale nikdy se mi to nepodařilo dotáhnout do konce. Těší mne, že jsem konečně tu smůlu prolomil a zvítězil.“
„Během celých čtyř kol jsem ale nevěřil, že Grzegorze stáhnu. Potom jsem ale viděl, že v pátém kole udělal chybu, trochu se mu v zatáčce přizvedla motorka, řekl jsem si tady bych ho mohl trochu stáhnout, protože ztratil rychlost. Začal jsem si tedy věřit, v posledním kole jsem se do toho pustil, řekl si buď a nebo a vyšlo to.“


Grzegorz Walasek (2. místo):
„ Bylo to mé první finále ve Zlaté přilbě, perfektně jsem odstartoval a doufal, že mě celých šest kol nikdo nepředjede. Rune dvakrát zaútočil, napodruhé se mu to podařilo, takže jsem trochu smutný, ale gratuluji mu k jeho vítězství“

Davey Watt (3. místo):

„Jsem velice šťastný, že jsem dnes skončil na pódiu, závod jsem si užil, v Pardubicích jsem startoval poprvé, v Česku podruhé, když jsem před asi třemi týdny startoval na Tomíčkově memoriálu. Vždy jsem se tohoto závodu chtěl zúčastnit, viděl z něho několik videí a slyšel pár story. Dnes se mi povedlo dobře zajet v semifinále, dařily se mi starty, měl jsem i dobře naladěnou motorku. Start finále jsem ale pokazil, takže jsem celý souboj o vítězství viděl před sebou, ale nemohl se ho zúčastnit z čehož jsem trochu zklamaný.“

Matěj Kůs (9. místo):

„Z mého pohledu to byl těžký závod, protože jsem jel už včera Zlatou stuhu. Jeli jsme to celé na dvou motorkách, ani chvíli jsem si neodpočinul. S devátým místem jsem spokojený, ale chci jít dál a snad tu v dalších letech budu úspěšnější.“

Informace o redaktorovi

Zdeněk Kindl - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist