Světová plochodrážní esa změří síly v memoriálu Luboše Tomíčka

Už příští pondělí 8.září 2014 se v Praze setkáme se světovými esy plochodrážního šílenství. Po vyprodaném jarním mistrovství světa nás břevnovský plochodrážní stadion Markéta zve na slavný memoriál Luboše Tomíčka. Tento memoriál je druhým nejstarším plochodrážním závodem v České republice.

Jeho tradice byla započata v roce 1969 na počest slavného československého plochodrážního reprezentanta Luboše Tomíčka, jež podlehl následkům zranění, která utrpěl při Zlaté přilbě v roce 1968.
V úterý proběhla k již šestačtyřicátému ročníku memoriálu tisková konference v klubu Lávka, kde početnou novinářskou obec přišli seznámit s tímto významným domácím plochodrážním podnikem představitelé AK Markéta, a to včetně úspěšného juniorského a od letošního roku také seniorského reprezentanta Eduarda Krčmáře.

Předseda klubu Petr Ondrašík v krátkém úvodním slově promluvil o závodě, který vlastně není ani třeba příliš představovat, protože pětačtyřicet odjetých podniků vždy přilákalo na start kvalitní jezdce z celého světa a ani letos tomu nebude jinak. Ač se jedná o volný podnik nebyl v minulosti problém dostat do Prahy mistry světa Ole Olsena, Ivana Maugera, Barry Briggse, Hanse Nielsena nebo Jasona Crumpa. Ti všichni stály na nejvyšším stupínku i na Markétě. Samozřejmě naši jezdci taky dobyli v minulosti nejvyšší stupínek na bedně a tak v přehledu vítězů nechybí Jiří Štancl, Aleš Dryml st., Antonín Kasper, Matěj Kůs a Bohumil Brhel, který byl úspěšný čtyřikrát.
O startovní listině a všem okolo závodu už hovořil Pavel Ondrašík sportovní ředitel pražské SGP. Asi největším tahákem měl být Greg Hancock, ale to platilo jen do sobotního večera, kdy se tento americký sympaťák zranil při SGP v Polsku. Proto zatím startovní číslo #9 zůstává neobsazeno.

Největší hvězdou tak bude ruská raketa Emil Sajfutdinov. Ten letos vynechává SGP a zúčastní se evropského seriálu. To však nic nemění na kvalitě závodníka, který by určitě v SGP bojoval o titul mistra světa. Současná startovní listina SGP bude mít tak zatím zastoupení ve dvou závodnících - Andreas Jonsson a Martin Smolinski. Polsko bude zastoupeno jedním závodníkem, ale Rafal Okoniewski je vítězem posledních dvou ročníků a jezdcem AK Markéta.
Nakonec Pavel Ondrašík upozornil na novinku, která je připravena pro diváky. V pondělí od 17:45 hodin bude pro ně zpřístupněno depo a tak budou mít možnost shlédnou zblízka závodní stroje, práci mechaniků a samotné závodníky. Připravena je autogramiáda, doprovodný program pro rodiny s dětmi a závod zakončí tradiční ohňostroj.

V salonku Tony Kaspera se uskuteční setkání bývalých jezdců a tak tu bude možné ulovit i nějaký ten zajímavý autogram. Na výrazu tváře a i slovech Edy Krčmáře bylo poznat, jak se na závod těší a jaký má pro něj význam. „Velmi si cením pozvání pořadatelů na tento závod a budu se snažit umístit do pátého místa,“ řekl.
Protože nejlepších pět v závodě se potká ve finálové rozjížďce na pět kol, tak tento závodník ze Slaného myslí na finále. Vyřčené přání pořadatelů je na konci závodu dekorovat jako vítěze českého závodníka. Ve startovní listině jich máme hned pět - Eda Krčmář, Matěj Kůs, Josef Franc, Václav Milík a Zdeněk Holub.

Nezbývá než dorazit v pondělí 8.září 2014 na pražskou Markétu s připravenými hlasivkami na podporu svého favorita. Start závodu je v 19:00 hodin.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Michal Kohout - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist