Mistrem světa mezi mladíky Dán Jensen, Milík 9.

Plochodrážní mistrovství světa jezdců do 21 let skončilo na velmi netradičním místě. O titulu se rozhodovalo v daleké Argentině - poprvé v historii tohoto sportu. Šampionem se nakonec stal Dán Michael Jepsen Jensen, na oválu v Bahii se představili i dva čeští jezdci. Lepší z nich Václav Milík skončil celkově na 9. příčce.

Seriál FIM Speedway Under 21 Championship měl letos sedm dílů, po pátém, který se jel před Zlatou přilbou v Pardubicích, se jezdci přestěhovali do Jižní Ameriky. Šestý a sedmý podnik se jel před početným a hlasitým publikem na velmi široké a rychlé dráze Evaristo Plano na okraji města Bahia Blanca. V průběžné tabulce šampionátu byla před závěrečným dvojzávodem situace nesmírně dramatická – mezi vedoucím Dánem Michaelem Jepsenem Jensenem a Polákem Maciejem “Magicem” Janowskim byly pouhé tři body. A protože z prvního závodu v Bahii si oba odnesli shodných 13 bodů, bylo jasné, že se definitivně rozhodne až v posledním závodě, opět na stejném oválu. Kdo získá bronz už bylo více méně jasné, cenný kov připadl dalšímu Dánovi Mikkelu Bechovi Jensenovi. Ten už měl na vedoucí duo velkou ztrátu, ale na druhé straně disponoval značným náskokem na další jezdce v pořadí za sebou.
Poslední závod se jel za pro tuto oblast typického jarního a teplého počasí, událost přitáhla velké množství fanoušků. Jak známo, Jihoameričané jsou zapáleni do každého motosportu. Lépe z obou favoritů si vedl Polák Janowski, který suverénně vyhrál všech pět svých jízd, včetně té jedenácté, v níž si podal svého největšího soupeře v boji o titul Jensena.  Obhájce titulu Janowski po svém pátém vítězství v jízdě už neměl další osud šampionátu ve svých rukou. Musel přihlížet, jak dopadne poslední klání na dráze. Bylo jasné, že první nebo druhé místo zajistí titul Dánovi, každý jiný výsledek bude hrát do karet Polákovi. Dvacátá jízda nebyla svým obsazením jednoduchá, protože do ní nastoupil kromě Jepsena Jensena také celkově třetí M. B Jensen a rovněž v předchozích jízdách skvěle jedoucí Švéd Pontus Aspgren a Australan Dakota North. Po startu se ujal vedení Mikkel Bech Jensen, těsně následován Michaelem Jepsenem Jensenem. Tak to zůstalo až do konce a titul 2012 tedy zamířil do Dánska - o jediný bod. V posledním závodě MS si skvěle vedl i český reprezentant Václav Milík. Vyhrál svou první jízdu, když v ní porazil i Mikkela B Jensena. Dál si pak připsal sérii druhých míst a celkově skočil šestý, což mu v konečném hodnocení seriálu vyneslo deváté místo.  Druhý český zástupce v Argentině Michal Škurla skončil s pěti body jedenáctý a se dvěma odjetými závody byl v konečném účtování klasifikovaný na děleném osmnáctém místě.   
 

Výsledky z Bahie

Pořadí posledního závodu MS: 

1 Maciej Janowski (POL) 15, 2 Michael Jepsen Jensen (DK) 13+3, 3 Mikkel B Jensen (DK) 13+2, 4 Mikkel Michelsen (DK) 11, 5 Pontus Aspgren (SWE) 11, 6 Václav Milík 11, 7 Dakota North (AUS) 8, 8 Nicolaj Busk Jakobsen (DK) 8, 9 Sam Masters (AUS) 8, 10 Nicklas Porsing (AUS) 7, 11 Michal Škurla (ČR) 5

Konečné výsledky MS: 

1 Michael Jepsen Jensen 90 bodů, 2 Maciej Janowski 89, 3 Mikkel B Jensen 75, 4 Mikkel Michelsen 59, 5 Nicklas Porsing 50, 6 Przemyslaw Pawlicki (POL) 43, 7 Nikolaj Busk Jakobsen 41, 8 Pontus Aspgren 40, 9 Václav Milík 39, 10-11 Aleksandr Loktaev (UKR) a Sam Masters oba 37 bodů........18-19. Kyle Newman (GB) a Michal Škurla oba 10..... Eduard Krčmář 6Zdeněk Holub 4,  Jan Holub 3Roman Čejka 2 

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist