Josef Franc bronzový v MS na dlouhé dráze

V německé Vechtě o víkendu vyvrcholil šestidílný finálový seriál mistrovství světa na dlouhé ploché dráze. Titul si už potřetí za sebou zajistil Létající Fin Joonas Kylmäkorpi, české fanoušky nesmírně potěšil bronzem Josef Franc. Pražský jezdec si tak vybojoval i start v příštím ročníku šampionátu.

Joonas Kylmäkorpi přijel do Vechty v čele průběžného pořadí mistrovství světa s náskokem 17 bodů na dvojici Josef Franc a Nizozemec Theo Pijper. Ještě o čtyři body méně měl čtvrtý v pořadí, známý Němec Martin Smolinski. A už po osmé rozjíždce bylo rozhodnuto: Fin v ní skončil druhý za domácím Jörgem Tebbem a měl v tom okamžiku takový bodový zisk, že už nemohl být v tabulce šampionátu přeskočen. Kylmäkorpi ale i tak neponechal nic náhodě a před sedmi tisíci diváky vyhrál i pozdější finále, které rozhodl už fantastickým startem. V něm šlo ještě o to, kdo si rozdělí celkové druhé a třetí místo. Stříbro si finálovým druhým místem vybojoval Smolinski, Josef Franc sice skončil až jako šestý, ale měl štěstí, že Theo Pijper dojel jen dvě místa před ním. A při jejich konečné bodové shodě patřil vytoužený bronz českému jezdci. Franc si vedl skvěle už v základní části, kde dvě jízdy vyhrál a ve dvou skončil druhý.
Kylmäkorpi vyhrál v základní části jen jedinou jízdu, ale na postup do semifinále mu to stačilo. A v druhém semifinále zvítězil před naším Francem. To první semifinále se stalo kořistí Martina Smolinského, který vyhrál i základní část, a celkově skončil ve Vechtě druhý. Třetí místo si v Německu zajistil při své premiérové sezoně ve finálové sérii MS na dlouhé ploché dráze Australan Cameron Woodward. Celkovou šestou příčkou si rovněž vybojoval přímou účast v příštím ročníku mistrovství světa. Ve Vechtě se představil i další český jezdec Richard Wollf, který nahradil zraněného Brita Andyho Appletona. A Wollf se příležitosti nezalekl, postoupil až do semifinále a nakonec z toho bylo dvanácté místo. V roce 2013 budou permanentními jezdci MS Kylmäkorpi, Smolinski, Franc, Pijper, Tebbe, Woodward a další Němec Matthias Kröger.

Konečné pořadí MS 2012 na dlouhé ploché dráze:

1. Joonas Kylmäkorpi (Fin) 149
2. Martin Smolinski (Něm) 128
3. Josef Franc (ČR) 126
4. Theo Pijper (Niz) 126
5. Jörg Tebbe (Něm) 104
6. Cameron Woodward (Aus) 92
7. Matthias Kröger (Něm) 86
8. Stephan Katt (Něm) 77
9. Jannick de Jong (Niz) 74
10. Glen Phillips (GB) 70
11. Aki Pekka Mustonen (Fin) 53
12. Andrew Appleton (GB) 53
13. Stéphane Tressarieu (Fra) 43
14. Bernd Diener (Něm) 34
15. Jerome Lespinasse (Fra) 24
16. Theo di Palma (Fra) 22
17. Jeffrey Woortman (Niz) 16
18. Phillipe Ostyn (Fra) 12
19. Richard Wollf (ČR) 10
20. Richard de Biasi (Fra) 9

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist