Inzell-GP: Double Ivanova

Předposlední zastávkou letošního ICE Speedway Grand-Prix byl německý Inzell, kde v sobotu i v neděli kraloval doposavadní lídr letošní šampionátu Daniil Ivanov.

Mohutně povzbuzován německy mluvícími fanoušky se na skoro domácí dráze doslova překonával Rakušan Harald Simon a prorazil proti ruské přesile až do finálové jízdy. V první semifinálové jízdě už jezdil sice beznadějně poslední za bratry Dmitrijem a Vitalijem Khomitsevichovými a jejich krajanem Eduardem Krysovem. Pak ale odstartoval Rakušan neuvěřitelnou stíhací jízdu a vyhrál tuto jízdu a společně s Dmitrijem Khomitsevichem se dostal do závěrečného Top-4.

Ve druhém semifinále se ale Franzovi Zornovi a Güntherovi Bauerovi podobná senzace nepodařila a do finále postoupili lídr šampionátu Daniil Ivanov a jeho největší soupeř v šampionátu Dmitri Koltakov.
Ivanov neponechal ve finále nic náhodě a po několika metrech se dostal před Khomitsevicha, a jelikož Koltakov dojel až třetí, tam Ivanov zvýšil svůj náskok na čele šampionátu.

Český jezdec Jan Klatovský skončil v sobotu 13., když získal tři body.

ICE Speedway-Grand-Prix 7, Inzell/D: 1.Daniil Iwanov (RUS), 21 bodů; 2. Dmitri Koltakov (RUS), 15; 3. Dmitri Khomitsevitch (RUS), 17; 4. Harald Simon (A), 13; 5. Vitali Khomitsevitch (RUS), 13; 6. Franz Zorn (A), 11; 7. Günther Bauer (D), 10; 8. Eduard Krysov (RUS), 8; 9. Pavel Tschaijka (RUS), 8; 10. Stefan Svensson (S), 5; 11. Max Niedermaier (D), 5; 12. Grzegorz Knapp (PL), 3; 13. Jan Klatovský (CZ), 3; 14. Robert Henderson (S), 2; 15. Stefan Pletschacher (D), 1; 16. Franz Mayerbüchler (D), 1; 17. Rene Stellingwerf (NL), 0; 18. Christoph Kirchner (D), 0.
Nedělní závod byl vlastně skoro opakováním sobotního finále. Nejen, že do finále postoupil kromě tří Rusů opět Rakušan Harald Simon, ale i tím, že opět vyhrál Rus Daniil Ivanov a pořadí na stupních vítězů bylo tak úplně stejné: Daniil Ivanov, Dmitry Khomitsevich a Dmitry Koltakov. 

Vyprodaná aréna Maxe Aichera ovšem viděla velmi napínavé boje. Lídr šampionátu byl dokonce dvakrát poražen, nejdříve podlehl Dmitryi Koltakovovi v rozjíždce, pak ho porazil v semifinále Dmitry Khomitsevich.

Ale ani výše jmenovaní neabsolvovali odpoledne bez ztráty: Khomitsevich byl diskvalifikován ve druhé rozjíždce, neboť najel do ohraničení tratě. Koltakov naopak přehnal v poslední jízdě svou vlastní rychlost a spadl. Naopak Ivanov sice rovněž najel do bariéry, ale jeho manévr proti Franky Zornovi zůstal nepotrestán a diskvalifikován byl Rakušan a Ivanov vyhrál Re-run.

Zornův krajan Harald Simon vyhrál všechny tři jízdy za sebou a s jedním třetím a jedním druhým místem a vzápětí s druhým místem v semifinále se opět dostal do finále. Tam ale havaroval ze čtvrté pozice, když vedoucí ruská trojice byla už v tu dobu hodně vpředu. 

Simon byl transportován do nemocnice a Re-run vyhrál Ivanov, který sice na chvíli přenechal první místo Khomitsevichovi, ale potom už nebylo o vítězi finále vůbec pochyb.

Ivanov svým prvním místem zvýšil svůj náskok na čele šampionátu a před dvěma finálovými závody příští víkend ve švédské Uppsale má už náskok 12 bodů, což by mělo stačit k zisku titulu mistra světa. Druhý je jeho mladší krajan Dmitri Koltakov a bronzový je doposud lepší z bratrů Khomitsevitchových Dmitri.  

Český jezdec Jan Klatovský dopadl dnes ještě hůře než v sobotu a patřilo mu tentokráte až 14. místo...

ICE Speedway-Grand-Prix 8, Inzell/D: 1. Daniil Iwanov (RUS), 19 bodů; 2. Dmitri Khomitsevitch (RUS), 16; 3. Dmitri Koltakov (RUS), 16; 4. Harald Simon (A), 14;  5. Franz Zorn (A), 11; 6. Vitali Khomitsevitch (RUS), 11; 7. Günther Bauer (D), 10; 8. Pavel Tschaijka (RUS), 10; 9. Eduard Krysov (RUS), 7; 10. Grzegorz Knapp (PL), 7; 11. Stefan Svensson (S), 4; 12. Stefan Pletschacher (D), 4; 13. Robert Henderson (S), 3;  14. Jan Klatovský (CZ), 2; 15. Max Niedermaier (D), 2;16. Rene Stellingwerf (NL), 1; 17. Franz Mayerbüchler (D), 0; 18. Christoph Kirchner (D), 0.

ICE Speedway-Grand-Prix, průběžné pořadí po 8 z 10 závodů (Top-10): 1. Daniil Ivanov (RUS), 158 MS-bodů; 2. Dmitri Koltakov (RUS), 146; 3. Dmitri Khomitsevich (RUS), 126; 4. Vitali Khomitsevich (RUS), 97; 5. Pavel Tschajka (RUS), 86; 6. Franz Zorn (A), 82; 7. Harald Simon (A), 76; 8. Eduard Krysov (RUS), 60; 9. Stefan Svensson (S), 47; 10. Günther Bauer (D), 47; ...13. Jan Klatovský (CZ), 20.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist