Vítězem SGP České republiky je Tai Woffinden

Sobotní světový plochodrážní večer na Markétě viděl od první jízdy velkou touhu šestnácti nejlepších plochodrážníků světa se přibližně po jednadvacáté hodině večer postavit na nejvyšší stupeň vítězů. Loni vyhrál v Praze Tai Woffinden a tento britský závodník svůj triumf letos obhájil.

Kapitoly článku

Jak jednoduché. V základní části závodu si připsal tří vítězství, jedno druhé místo a jedno třetí místo. Posledním, kdo ho porazil, byl ve třinácté jízdě Darcy Ward. Pro tohoto mladého Australana to byl dá se říct smolný večer. V základní části nenašel přemožitele a tak se rázem stal favoritem závodu. Dvě semifinálové rozjížďky pustí do finále, ale jen po dvou úspěšných závodnících. Darcy Ward v tom prvním dojel na třetím místě a favorit byl rázem ze závodu vyřazen.
Kde tedy hledat nového adepta na vítězství?

Pomineme-li získané body závodníků, byly jednotlivé jízdy ve většině případů vyrovnané. To je samozřejmě důležité pro atraktivitu závodu. Nikým nechtěná atraktivita byla viděna v sedmé rozjížďce. Do kolize se v zatáčce po startu dostala trojice jezdců a dva to odnesli hrozivě vypadajícím pádem. Postiženi byli Václav Milík a Jaroslaw Hampel. Oba naštěstí odešli z dráhy po svých a nastoupili do opakované jízdy, ale určitě je to poznamenalo pro další účinkování v závodě. Viník incidentu Troy Batchelor byl rozhodčím vyloučen.

Po dvaceti jízdách základní části, celkem osm nejpilnějších sběračů bodů nastoupilo do dvou semifinálových rozjížděk. V té první byl úspěšný Matej Žagar a Nicki Pedersen. Ti pro které závod skončil byli Darcy Ward a Chris Holder. Druhé semifinále vyhrál Tai Woffinden před Gregem Hancockem a těmi co mohli začít balit byli Niels Kristan Iversen s Fredrikem Lindgrenem.
Po nezbytné pauze čekalo vyprodanou Markétu finále. Trochu nudné ho udělal Tai Woffinden, který použil svou velkou zbraň, kterou jsou výborné starty. Od prvních metrů tak nechal zbylým třem účastníkům finále jen možnost bojovat o dvě zbylá místa na bedně. Trojice v průběhu čtyř kol bojovala mezi sebou až nakonec matador Greg Hancock uzmul pro sebe druhé místo a Matej Žagar nepustil na bednu Nicki Pedersena.

Po projetí cílem první tři ve finále oslavovali několika kolečky projetými po zadním kole svých motocyklů. Vítěze tedy známe a za sebe říkám,že jsem viděl podařený závod. Velkou pochvalu zaslouží všichni ze strany pražského pořadatele a to zejména za to, jak kvalitní podnik opět připravili, protože jim to letos počasí vůbec neulehčilo!
Na konec jsem si nechal naše závodníky. Oba náhradníci Zdeněk Holub a Michal Škurla do závodu nezasáhli, ale určitě od jezdců světové extra třídy něco okoukali. Václav Milík jako divoká karta určitě nezklamal. Získal pro někoho možná pouze dva body v jedné jízdě, ale způsob jakým se v ostatních jízdách prezentoval je rozhodně příslibem. Bojoval pokaždé minimálně se závodníkem jedoucím před ním a nebýt pádu, bodů by bylo jistě víc. Pokud dostane jako divoká karta další příležitost, tak si ho jistě dopíšeme v programu do minimálně semifinálových kolonek.

FIM SPEEDWAY GRAND PRIX - Česká republika

1 - GBR - #1 - Tai Woffinden - 18 bodů
2 - USA - #45 - Greg Hancock - 12
3 - SLO - #55 - Matej Zagar - 16
4 - DNK - #5 - Nicki Pedersen - 10
5 - AUS - #43 - Darcy Ward - 16
6 - DNK - #88 - Niels-Kristian Iversen - 13
7 - AUS - #23 - Chris Holder - 8
8 - SWE - #66 - Fredrik Lindgren - 8
9 - POL - #507 - Krzysztof Kasprzak - 7
10 - SWE - #100 - Andreas Jonsson - 7
11 - GBR - #37 - Chris Harris - 6
12 - GER - #84 - Martin Smolinski - 6
13 - DNK - #91 - Kenneth Bjerre - 4
14 - AUS - #75 - Troy Batchelor - 3
15 - CZE - #16 - Vaclav Milik - 2
16 - POL - #33 - Jaroslaw Hampel - 2

FIM SPEEDWAY GRAND PRIX 2014 (Top5)

1 - GBR - #1 - Tai Woffinden - 46 bodů
2 - USA - #45 - Greg Hancock - 46
3 - AUS - #43 - Darcy Ward - 45
4 - DNK - #5 - Nicki Pedersen - 44
5 - SLO - #55 - Matej Zagar - 43

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Michal Kohout - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist