Nicki Pedersen nepostoupil do GP 2011

Trojnásobný mistr světa na ploché dráze Nicki Pedersen (33) má velké starosti. Ačkoli se v posledním závodě Grand Prix v polské Bydhošti probil až do semifinále, skončil v konečném pořadí seriálu až na desátém místě a nekvalifikoval se tak přímo do příštího ročníku MS.

Vítěz letošní Zlaté přilby se tak musí spolehnout na to, že mu pro seriál Grand Prix bude udělena divoká karta. „Ne že bych kvůli tomu v noci nespal, ale je samozřejmé, že jsem zklamaný a mám velké obavy. Rád se spoléhám sám na sebe a nesnáším, když teď budu muset čekat, jak o mně rozhodnou jiní,“ říká dánský jezdec, který soudí, že za jeho nečekané trampoty může srpnový výpadek, kdy kvůli zraněnému rameni ve švédské Malille a chorvatském Goricanu získal pouhé čtyři body. Také start do letošní sezony neměl ideální, zato finiš mu vyšel skvěle, když byl čtvrtý v dánském Vojensu i italském Terenzanu a 3. října konečně poprvé ve své kariéře získal pardubickou Zlatou přilbu.
Rodák z Odense se tak nakonec ocitl mimo přímo postupující osmičku nejlepších, a to poprvé od roku 2002. Musí si tak držet palce a doufat, že mu organizátoři seriálu Grand Prix a FIM udělí pro mistrovství světa divokou kartu. „Dovím se to až příští rok, a tak se musím připravovat na příští sezonu stejně tvrdě jako jindy, když mám starty v mistrovství světa zajištěné. Mým cílem bylo zajistit si kýženou osmičku v posledním závodě MS v Bydhošti. A ze začátku šlo všechno jako po másle. Vyhrál jsem všechny základní rozjížďky a získal 12 bodů. V semifinále mě ale porazil pozdější vítěz Andreas Jonsson a domácí Janusz Kolodziej a bylo po nadějích.Švéd Jonsson bydhošťskou dráhu dokonale zná, protože za tamní klub jezdí polskou ligu. A paradoxně Kolodziej startoval v závodě právě na divokou kartu. Pedersen odstartoval do rozhodujícího semifinále dobře a do první zatáčky vjížděl hned za vedoucím Jonssonem. Kolodziej ale na protihlé rovince vyvinul neskutečnou rychlost a oba jezdce před sebou předjel.

Naděje na finále a postup do Grand Prix 2011 se tak Pedersenovi rozplynuly před očima. „Vylosoval jsem si výhodnou druhou dráhu a měl jsem to v první zatáčce zvládnout lépe. Jonsson si ale takticky podržel vnitřek, málem jsem do něj narazil, a tak jsem musel trošičku uklapnout plyn. A pak se do toho přiřítil jako z jiného světa Kolodziej. Musím férově uznat, že jel fantasticky. Nechápu, kde vzal najednou tolik rychlosti.“Ani přes takové zklamání ale Pedersen rozhodně nepřemýšlí o ukončení své kariéry. „Jsem si jist, že mohu závodit v nejužší světové špičce ještě další čtyři roky,“ věří si veterán.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist