Jason Crump jde v pátek pod nůž

Australská plochodrážní hvězda Jason Crump (35) se v pátek podrobí operaci levého ramene. Toto zranění limitovalo jeho letošní výkony a možná, že i kvůli skončil v letošním seriálu Grand Prix „až“ na třetím místě, když v bydhošťské koncovce dokázal minulý víkend získat pouhých šest bodů.

Trojnásobný mistr světa a vítěz pardubické Zlaté přilby z let 2002 a 2006 by se podle lékařů mohl plně zapojit do příštího ročníku MS až začátkem června. Zranění ramene limituje Crumpa už od září 2009, kdy těžce havaroval v Belle Vue. Vyšetření tehdy ukázalo zlomenou kost a poškozené nervy.

Ačkoli se sympatický Australan celou minulou zimu intenzívně léčil, nikdy už nedosáhl stoprocentního zdravotního stavu. „Abych příští rok mohl sesadit ze světového trůnu Tomasze Golloba, potřebuju, aby mé tělo bylo zpátky v maximální kondici. Léčení bude obtížné, ale pro mne nezbytné,“ říká Crump. „Už ve čtvrtek jdu do nemocnice a hned další den mne čeká operace. Čeká mne další těžká zima a bude to chvíli trvat, než se vrátím k plnému tréninku. Snad to ale nebude trvat tak dlouho, jak lékaři předpovídají.“
Přes unavující zranění a pokročilý věk však Crump rozhodně nepomyšlí na ukončení své tak bohaté kariéry. „Chci ještě něco dokázat. Patřím do první světové trojky už deset let a jsem na to pořádně hrdý,“ uvedl Crump. „Pokud se dostatečně zotavím, příští sezona by mohla být opět fantastická. Mým cílem je být opět neustále na stupních vítězů a ve finále zaútočit na titul mistra světa. Mám pořád touhu závodit na nejvyšší úrovni a pokud se mi nedaří, jsem sám na sebe pořádně naštvaný.”

Ačkoli v pořadí čtvrtý světový titul letos Crumpovi unikl, má pro své dva polské soupeře Tomasze Golloba a Jaroslawa Hampela, kteří ho v celkovém hodnocení předstihli, jen slova chvály. „Byla to mimořádně obtížná sezona. Měl jsem potíže s kondicí, ale na to se nechci vymlouvat. Ti dva kluci si svými skvělými výkony své pozice zasloužili. Tomasz má za sebou neuvěřitelnou sezonu. Až na první Grand Prix v Leszně, který jsem já vyhrál a kde on skončil až dvanáctý, byl téměř k neporažení. Měl zřejmě smůlu, že nedokázal vyhrát víc závodů. Světový titul mu patří právem a vím, že příští rok si mě bude zase pořádně hlídat. Jarek se lepší závod od závodu už dva roky. Závodil jsem s ním ve Švédsku, vím, že umí podat perfektní výkon každý víkend.“

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist