Fantastický debut ruského mladíka při české Grand Prix

Pražská Markéta viděla v sobotu večer první závod mistrovství světa jednotlivců na ploché dráze. Vítězem se stal při svém premiérovém startu v Grand Prix talentovaný ruský mladík Emil Sajfutdinov. Náš Matěj Kůs obsadil s jedním bodem šestnácté místo.

Kapitoly článku

Zahajovací podnik světového šampionátu jednotlivců letos připadl Praze. Na zdejší ovál přijela největší plochodrážní esa v čele s úřadujícím mistrem Nicky Pedersenem. Pozornost ve startovním poli poutali i nadějní mladíci – dvojnásobný juniorský mistr světa Emil Sajfutdinov (mohli jsme jej vidět loni v Pardubicích), a český závodník jedoucí v tomto závodě na divokou kartu Matěj Kůs.
Hned v první jízdě se představil loňský vítěz pražského závodu a obhájce světového prvenství Nicky Pedersen z Dánska. Ve společnosti Adamse, Golloba a Ulamka si dojel pro 3 body. Ve druhé jízdě hned po startu pro poruchu motocyklu odstoupil Američan Greg Hancock, zvítězil favorizovaný Švéd Lindgren. Ve třetí jízdě se poprvé objevil i náš Matěj Kůs, dojel však bohužel čtvrtý s nulovým bodovým ziskem. Z prvenství v této rozjížďce se radoval Australan Crump.
Po úpravě trati odstartovala druhá série rozjížděk a v celkově sedmé jízdě vybojoval svůj první mistrovský bod i Matěj Kůs, když dojel třetí před polským matadorem Rune Holtou. V následující jízdě se potkali tři velcí favorité Pedersen, Crump a Lindgren. Lindgren dobře odstartoval a Pedersen s Crumpem se za ním prali o druhé místo, jež nakonec získal dánský jezdec.
V následujících třech sériích začal „úřadovat“ ruský talent Sajfutdinov, naopak pomalu ztrácet začal Pedersen. K velkému zklamání většiny fanoušků se nedařilo polským jezdcům, kdy ani jeden z nich neprošel branami semifinále. O vítězi jízdy osmnácté rozhodovali až rozhodčí, neboť Adams s Hancockem dojeli současně. Nakonec se radoval Australan Adams.
Po rozlosování osmičky semifinalistů bylo jasné, že o finále pojedou v první skupině Crump, Lindgren, Bjerre a Jonsson. V jízdě druhé se pak střetnou Pedersen, Hancock, Sajfutdinov a Adams. Z první skupiny si postup do finále zajistili Lindgren a Crump. Druhý souboj o finále byl o poznání dramatičtější, hned po startu v první zatáčce upadl po souboji s Pedersenem mladík Sajfutdinov, následovala blesková oprava jeho motocyklu přímo na trati, neboť rozhodčí nechali jízdu opakovat se všemi jezdci bez vyloučení. Sajfutdinov se z pádu rychle „oklepal“, dobře odstartoval a v čele se udržel až do konce. Druhou postupku do finále si vyjel Adams, zatímco třetí Pedersen a čtvrtý Hancock se do finále neprobojovali.
Finále se tedy jelo ve složení Sajfutdinov, Lindgren, Crump a Adams. A neuvěřitelný sen ruského borce pokračoval hned po startu. Sajfutdinov vyrazil ze všech nejlépe a ve vedení zvyšoval svůj náskok před zbylou trojicí až do cíle. Druhý nakonec cílovou čáru protnul Švéd Lindgren, třetí – stejně jako loni, skončil Jason Crump. Ten se pak na tiskové konferenci po závodě nestačil podivovat nad tím, že v době kdy se Sajfutdinov narodil, on sám již 5 let závodil... .
Seriál Grand Prix pokračuje devátého května velkou cenou Evropy v polském Leszne.

Výsledky:

1. Emil Sajfutdinov (RUS) 17
2. Fredrik Lindgren (SWE) 19
3. Jason Crump (AUS) 14
4. Leigh Adams (AUS) 13
5. Nicky Pedersen (DEN) 12
6. Andreas Jonsson (SWE) 11
7. Greg Hancock (USA) 10
8. Kenneth Bjerre (DEN) 10
9. Tomasz Gollob (POL) 7
10. Grzegorz Walasek (POL) 6
11. Hans Andersen (DEN) 6
12. Chris Harris (DB) 6
13. Sebastian Ulamek (POL) 5
14. Scott Nicholls (GB) 4
15. Rune Holta (POL) 3
16. Matěj Kůs (CZE) 1

Naši náhradníci Luboš Tomíček a Adrian Rymel do bojů o mistrovské body nezasáhli

Informace o redaktorovi

Zdeněk Kindl - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist