Crump se v Göteborgu zranil, v Praze ale pojede

Australský plochodrážní jezdec Jason Crump se celou zimu dával zdravotně dohromady, aby mohl letos zaútočit na svůj už čtvrtý titul mistra světa. Ale už ve druhé letošní Grand Prix ošklivě havaroval a vykloubil si rameno.Jeho start v českém pokračování seriálu mistrovství světa na pražské Markétě by ale neměl být ohrožen.

Sobotní švédská Grand Prix v Göteborgu na stadionu Ullevi byla poznamenaná velkou nepřízní počasí. Vytrvalý déšť od oběda zcela rozmočil dráhu, která se časem stala téměř nesjízdnou. Trojnásobný mistr světa, šestatřicetiletý Crump, začal na severu Evropy skvěle a vyhrál obě své první jízdy. V desáté rozjížďce měl na rozblácené trati zcela bez cizího přičinění těžký pád a v plné rychlosti spadl přímo na pravou ruku. Ještě na dráze se neúspěšně pokusil vrátit kloub na své místo, nakonec ale musel být převezen do nemocnice. Tam lékaři provedli repozici, následný rentgen neukázal žádné poškození kostí. Prvotně se totiž lékaři obávali, že má jezdec zlomenou klíční kost, což by samozřejmě znamenalo konec nadějí v letošním seriálu mistrovství světa.
„Já prostě v té třetí zatáčce nic neviděl a za takových podmínek bylo těžké ještě něco zachránit. Než jsem se nadál, byl jsem na zemi. Je mrzuté, že přišla vniveč veškerá příprava na tento závod, ale máme před sebou další,“ svěřil se Crump, loni třetí muž seriálu. Australská plochodrážní hvězda se shodou okolností podrobila v zimě operaci opačného, tedy levého ramene. Zranění tohoto místa limituje Crumpa už od září 2009, kdy těžce havaroval v Belle Vue. Vyšetření tehdy ukázalo zlomenou kost a poškozené nervy. Toto zranění omezovalo jeho loňské výkony a možná, že i kvůli skončil v loňském seriálu Grand Prix „až“ na třetím místě, když v bydhošťské koncovce dokázal urvat pouhých šest bodů. Vítěz pardubické Zlaté přilby z let 2002 a 2006 se podle lékařů měl plně zapojit do tohoto ročníku MS až začátkem června, ale Crump to zvládl a postavil se na start hned prvního závodu v polském Lešně. „Abych mohl sesadit ze světového trůnu Tomasze Golloba, potřebuju, aby mé tělo bylo zpátky v maximální kondici. Léčení bylo obtížné, ale pro mne nezbytné,“ uvedl před sezonou Crump
Přes unavující zranění a pokročilý věk však Crump rozhodně nepomyšlí na ukončení své tak bohaté kariéry. „Chci ještě něco dokázat. Patřím do první světové trojky už deset let a jsem na to pořádně hrdý,“ uvedl Crump. "Mým cílem je být opět neustále na stupních vítězů a ve finále zaútočit na titul mistra světa. Mám pořád touhu závodit na nejvyšší úrovni a pokud se mi nedaří, jsem sám na sebe pořádně naštvaný.”
Crumpova dvě vítězství mu nakonec stačila na konečné šesté místo ve švédské Grand Prix. Závod byl totiž definitivně ukončen po 16. jízdě, kdy už byl ovál prakticky nesjízdný, a jeho vítězem byl vyhlášen jiný Australan Chris Holder s 10 body, za ním skončil Američan Greg Hancock a domácí Antonio Lindbäck. Letos se začínalo v polském Lešně, kde finále vyhrál Dán Nicki Pedersen před obhájcem světového titulu Polákem Tomaszem Gollobem. Do české metropole přijede už v pozici lídra obhájce loňského pražského prvenství Tomasz Gollob. Stejně bodů jako on (24) má i Američan Greg Hancock. Mitas Grand Prix České republiky se jede v sobotu 28. května na Markétě v pražském Břevnově. Na startu mezi nejlepšími světovými jezdci by neměl chybět ani domácí jezdec Olympu jednadvacetiletý Matěj Kůs, který by měl jet na divokou kartu. Jedním ze dvou náhradníků bude pravděpodobně pardubický Lukáš Dryml. Lístky na pražský závod v cenách od 580 do 2100 korun jsou již v prodeji. 

Pořadí Speedway Grand Prix před závodem v Praze:

1 Tomasz Gollob (Polsko) 24
2 Greg Hancock (USA) 24
3 Emil Sayfutdinov (Rusko) 22
4 Nicki Pedersen (Dánsko) 21
5 Chris Holder (Austrálie)19
6 Jaroslaw Hampel (Polsko) 17
7 Fredrik Lindgren (Švédsko) 17
8 Janusz Kolodziej (Polsko) 17
9 Kenneth Bjerre (Dánsko) 12
10 Jason Crump (Austrálie) 11
11 Chris Harris (Velká Británie) 11
12 Andreas Jonsson (Švédsko) 11
13 Rune Holta (Polsko) 10
14 Antonio Lindback (Švédsko) 10
15 Thomas H. Jonasson (Švédsko) 8

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist