Nejlepší plochodrážní dvojice je ze Slaného

Středeční podvečer ve Svítkově opět patřil ploché dráze. Od osmnácti hodin byl k dispozici titul mistra České republiky ve dvojicích a na závodníky čekal maratonský rozpis na čtyřiadvacet rozjížděk. Prvenství získala dvojice jezdců ze Slaného Eduard Krčmář s Martinem Vaculíkem.

Poslední dny jsou pro české závodníky velmi hektické a třeba takový Eda Krčmář už od 2.října odjel, včetně včerejška, celkem šest závodů. Jak to s pomocí světové hvězdy ploché dráhy Martina Vaculíka v závodědvojic zvládl asi lze prozradit hned na začátku
Forma obou zmiňovaných je stavěla do pozice kandidátů na titul. Stejnou pozici před začátkem závodu měla dvojice AK Markéta 1 ve složení Matěj Kůs - Josef Franc. Posledním spolufavoritem závodu byl pár ZP Pardubice 1 Václav Milík - Krystian Pieszczek. Tato dvojice už titul letos ve dvojicích získala v juniorské kategorii.

Deset dvojic bylo rozděleno do dvou skupin ze kterých po dvaceti programových jízdách čtyři nejúspěšnější nastoupili do semifinálových jízd. Na úspěšné ze semifinále čekal boj o mistra republiky a poražení se utkali o bronz. Výše jmenované dvojice se podle papírových předpokladů do semifinálových jízd probojovali a doplnila je juniorská dvojice AK Markéta 2 ve složení Michal Škurla - Zdeněk Holub. Pražští junioři tak za sebou nechali třeba velmi silnou dvojku domácích Hynek Štichauer - Tomáš Suchánek.
Obě semifinále už proběhla s jistou předstartovní nervozitou a taktizováním. Pro vítěze byla medaile jistotou pro poražené jistota jedné jízdy, kde ale již jen vítěz bere bronz. Semifinále 1 svedlo proti sobě AK Slaný a AK Markéta 2 s výsledkem jednoznačné výhry slánské dvojice. Druhé semifinále mezi AK Markéta 1 a ZP Pardubice 1 tak jednoznačné nebylo, ale ani vítězství Václava Milíka za čtyři body nedovedlo pardubické do finále. Druhé a třetí místo totiž patřilo jezdcům z hlavního města a součet jejich bodů byl pět.
Jestliže jsme na konci článku tak stojíme u startu finále. Po startu se usadila na čele pražská dvojice a byla tak mistrem až do půlky druhé zatáčky. V této části oválu však zradila technika Matěje Kůse a to opravdu neobvyklým způsobem. Ulomila se mu půlka předního blatníku a namířila si to proti jeho brýlím. Matěj se lekl letícího předmětu a na chvilku ubral plyn. Totéž musel udělat za ním jedoucí kolega Josef Franc a toto uklapnutí plynové rukojeti je stálo titul.











Slánská dvojice jedoucí ovšem mimo dráhu letu blatníku uklapnout nemusela a kolem obou pražským soupeřů se naráz prohnala. Náskok si udržela po zbytek rozjížďky a mohla tak slavit titul. Jejich radost po projetí cílem byla ozdobena jízdou po zadním kole a smutek poražených se probíral hned na rovince proti startu.

Při vyhlašování vítězů Josef Franc utěšoval Matěje Kůse větou, že s ním ještě nikdo nevyhrál … .

Informace o redaktorovi

Michal Kohout - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist