Matěj Kůs pojede polskou Extraligu za Toruň

O čem se již dlouho spekulovalo v polském tisku, se teď definitivně potvrdilo. Plochodrážní mistr ČR Matěj Kůs pojede příští rok v barvách letos třetího týmu nabité polské Extraligy Unibaxu Toruň. Kůs se tak vrací na místo činu – za Unibax již závodil v sezoně 2009, vloni strávil rok v další polské „družině“ Lotos Wybrzeże Gdaňsk.

Kůsovo angažmá je velkým vyznamenáním pro celou českou plochou dráhu. Polsko je totiž skutečnou velmocí v tomto motoristickém sportu, pochází odsud mistr světa Tomasz Gollob a na ligové závody tam chodí desetitisíce fanoušků. Je jasné, že místo v sestavě si jednadvacetiletý český talent bude muset tvrdě vybojovat. Sestava Unibaxu je totiž plná hvězd a polský tisk tvrdí, že čtyři jezdci v ní už mají místo jisté. Budou to Australan Chris Holder (osmý v letošním seriálu Grand Prix), legendární Ryan Sullivan, Adrian Miedzinski a nováček v týmu, čtvrtý ze seriálu Grand Prix a vítěz loňské Zlaté přilby Rune Holta, který přišel z konkurenčního celku Czestochowa. O páté místo v sestavě Andělů, jak se toruňským jezdcům říká, se mají poprat domácí Karol Ząbik, Dán Michael Jepsen Jensen a právě náš Kůs. Výhodou Matěje by mohl být fakt, že perfektně zná toruňskou dráhu, kterou považuje za nejlepší na světě.
Na svých internetových stránkách Matěj Kůs uvádí, že Unibax je nejlepší klub, který měl kdy možnost poznat. „Nabízí mi v současnosti nejlepší možné podmínky rozvíjet se. Mám obrovskou radost, že se můžu vrátit do týmu, kde jsem prožil nejlepší chvíle závodní kariéry. Moje místo v sestavě si ale budu muset tvrdě vyjet, protože jsme na páté místo v týmu s M. J. Jensenem a nemám nic jisté. S podpisem jsem nezaváhal ani minutu, neměl jsem dobrý rok v barvách Gdaňsku, a potřeboval jsem proto změnu z mnoha důvodů. Od tohoto angažmá očekávám hlavně výkonnostní růst. A to je pro mě velká výzva a motivace do práce.“
Na téma jeho návratu do Toruně bylo už uveřejněno na polských serverech několik rozhovorů. Tento jediný, pro server NiceSport.pl s názvem Nehodlám být statistou, je ale autorizovaný.


Matěji, za námi je sezona, na kterou budeš spíš chtít rychle zapomenout. Měl jsi být jedním z nejlepších juniorů v 1. polské lize, ale opravdu jen hodně málo jsme měli možnost vidět v akci pravého Kůse. Co se vlastně stalo?
„Ano, je to pravda. Měl jsem mnohem vyšší cíle, jak v jednotlivcích, tak v družstvech. Nechci se už vracet k tématu, co mi chybělo a co musím zlepšit. Poučil jsem se, udělal jsem nějaké změny, které ještě dále budu rozvíjet. Je jen škoda, že se to stalo v mém posledním juniorském roku. Je to období, kdy jezdec musí být připraven utkat se s nejlepšími. Co se stalo, to se stalo, a já z toho nehodlám dělat nějakou tragédii. Plochou dráhu mám strašně rád a určitě se jen tak lehce nevzdám. Jsem šťastný, že ten sport mohu dělat, proto taky pořád tak těžce trénuju. Ten, kdo se v ploché dráze vyzná, ví, že ten uplynulý rok nebude mít na můj sportovní vývoj velký vliv. Určitě bych měl teď lepší život a usnadněnou kariéru, kdybych ukončil sezonu s průměrem 2,50 bodu na jízdu, ale tak to jednoduše nebylo a je třeba dál na sobě pracovat.“
Matěje Kůse už gdaňští fanoušci v přítím roce neuvidí. Jak budeš vzpomínat na angažmá v Lotosu? 
„Nebyl jsem tam tím nejoblíbenějším jezdcem. A vztahy s fanoušky jsou pro mě velmi důležité. Vrátil jsem se do Toruně, protože jsem se tam velmi dobře cítil a hodlám v extralize zůstat o něco déle. Dobře vím, v jaké jsem teď situaci. Za rok strávený v Gdaňsku a za to, že jsem tam dostal před sezonou důvěru, moc děkuji. Můj největší dík patří panu Chomskému. Nikdo neříká, že se tam jednou nevrátím, vrátil bych s tam rád, ale nejdříve je potřeba začít závodit!"

Rok 2010 byl Tvým posledním mezi juniory. Jak se cítí jezdec, který přechází z juniorů mezi seniory? To určitě pro Tebe není lehká situace, když se Ti ten poslední rok zrovna nepovedl…
„Krátce řečeno… jedna velká neznámá."
Určitě máš pořád v hlavě zvláštní okamžiky této sezony. Řekni nám něco o nejlepší a nejhorší chvíli sezony 2010.
„Zcela jistě jsem měl velmi skvělé momenty. Poprvé, když jsem postoupil do finále individuálního MS juniorů. Podruhé, když jsem triumfoval na Memoriálu Luboše Tomíčka v Praze, před vlastními fanoušky a sponzory jsem porazil Nickiho Pedersena a pár dalších vynikajících jezdců. A ten poslední perfektní moment nastal, když jsem vyhrál svůj první titul mistra ČR. Na ten úspěch jsem se zcela jistě nadřel nejvíc. Tehdy jsem odjel pět závodů v šesti dnech! V sobotu jsem startoval v Čechách, v neděli v Gdaňsku a v pondělí zase v Praze. Na získání toho titulu mi moc záleželo. Byl jsem strašně unavený a bylo těžké se zkoncentrovat na každou jízdu. O to víc mne vítězství nad všemi nejlepšími českými soupeři potěšilo."


Po tom roce, cítíš, že zapůjčení do Gdaňsku bylo dobré pro Tvojí kariéru, nebo toho lituješ?
„Ne, ničeho nelituju. Moje hostování v Gdaňsku bylo nejlepší rozhodnutím, jaké jsem mohl udělat."
Gdaňský tým na příští rok získal také na hostování dvojnásobného juniorského mistra světa Australana Darcyho Warda. Jakou radu bys mu jako starší a zkušenější kolega dal s ohledem na 1. polskou ligu a Lotos Wybrzeze?
„Nedávno jsem s Darcym mluvil, ale ne na téma jeho působení v Gdaňsku. Tehdy ještě nebyl jistý, kde bude jezdit v příští sezoně. On je ale přece dvojnásoným mistrem světa, takže se určitě bez mých rad obejde.


Oficiálně jsi podepsal smlouvu s Unibaxem Toruń. Pravděpodobně budeš o místo v sestavě bojovat s Michaelem Jepsenem Jensenem a Karolem Ząbikem. Jak by mohla podle Tebe vypadat sezona 2011?
„Podle mě vypadá naše sestava velmi zajímavě. Moje příprava na novou sezonu je proto velmi intenzívní, nehodlám totiž být v týmu nějakým statistou."

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist