MČR Flattrack - Mariánské Lázně

V sobotu 7. 9. 2013 se v Mariánských Lázních odjelo s mezinárodní účastí další kolo MČR Flattrack. Na druhé nejdelší ploché dráze v Evropě se sešli jezdci z Rakouska, Holandska a samozřejmě z České Republiky.

Počasí bylo v závěru tohoto léta luxusní a závody povedené ve všech směrech. Každou jízdu se jezdci přetahovali o pozice a to ve velmi vysoké rychlosti, byla to v pravdě adrenalinová podívaná. Pády byly lehké a bez zranění. Co musím především vyzdvihnout, byla velká bojovnost všech zúčastněných závodníků. Bohužel, někteří neměli potřebné závodnické štěstí a ve finále nakonec skončili vzadu, přestože v předchozích jízdách jezdili na prvních místech. To mluvím o třídě Classics, která sice tentokrát měla jen pět jezdců, ale přesto si myslím předvedla parádní podívanou. Smůlu největší měl jistě Tomáš Matička, když těsně před finálovou jízdou zjistil, že přední kolo u jeho Ducati je prázdné. Do finále nastoupil, ale provizorně dofouknuté kolo rychle zase ušlo a skončil tak poslední. Přitom zde se svojí Ducati po všechny jízdy bojoval o první místo. Stejně jako Tomáš, měl pech Michal Hloušek, když mu na dvoutaktní Hondě vypadla vytrhávačka a motor zhasl. Když chtěl vytrhábačku vrátit na původní místo, rozpadla se mu v ruce, ale ještě stačil dráty smotat dohromady a dojel na čtvrtém místě. Jinak dojížděl první, takže opět smůla jako hrom.
Třetí jsem dojel já a byl jsem hodně spokojený. Zlomený kotník z minulých závodů ve Svitavách už sem měl skoro zahojený a jezdilo se mi dobře. Motorka šlapala výborně a takhle dlouhou rovinku, kde člověk doslova visí na plném plynu a motor zpívá v maximálních otáčkách, jen tak někde nenajdete. Bohužel, můj 400ccm dvouválec na rovinkách trochu ztrácel a tak se mi mimoděk potvrdilo pravidlo, že: objem ničím nenahradíš. Jinak si totiž věřím, že bych svoje umístění vybojoval, ale takhle na mě prostě jen zbylo třetí místo. :-) David Havlíček (Yamaha XT 600) byl druhý. Po celou dobu zajížděl vyrovnané jízdy a měl šanci závod vyhrát. To však nakonec dokázal Petr Mrázek. Na dráze jezdil jako vystřelená dělová koule a byla z toho jeho prémiová “bedna“ a k tomu hned na stupni nejvyšším.

Kategorie největších střelců z FT1 měla deset závodníků. Závod vyhrál Rob Sijbring, druhý byl Hanson Schruff a třetí dojel Pavel Balšínek. Ze začátku skvěle jezdil Andreas Kehr na Kawasaki. V rozjížďkách byl mezi prvními, ale postupně, jak pokračovaly závody, ztrácel. Možná mu došly síly, možná motivace, protože jednou spadl a jezdí prý hlavně pro radost. Komu jistě nedošlo ani jedno, byl Roman Janošťák, ale tentokrát se musel spokojit se čtvrtým místem. Radek Podhadský tu jel poprvé a litoval, že si nepřipravil rychlejší převod. Po závodnické odmlce se objevil jeden z průkopníků flat tracku u nás Marcel Oravec. Na svojí netypické a upravené Kawasaki dojel sedmý a byl spokojený, ježto letos vůbec netrénoval. Nedlouho jezdící Matěj Škubal s Marcelem bojoval, ale nepodařilo se mu ho předjet. Dojel osmý. Devátá byla Yasmina Poppenreitier, která jezdí na 450ccm Husabergu. Zaslouží si respekt, protože jako jediná žena se nebojí závodit mezi těmi nejlepšími.
Po jízdách FT1 a Classics ještě jezdil Jindřich Vondrák na “sériovém“ Harleyi letmá kola na čas, že by další budoucí závodník? Konec letošní sezóny je již v dohledu. Poslední závod MČR se pojede 12.10. tradičně ve Svitavách a tam se také bude rozhodovat o historicky prvním oficiálním titulu mistra České Republiky. Napište si toto datum do kalendáře a udělejte si výlet – nebudete litovat. Ještě před tím se však 27. 9. pojede v Pardubicích FIM FLAT TRACK o světový pohár a tak si ty výlety udělejte raději dva.

Výsledky - FT1

1. Rob Sijbring
2. Hanson Schruff
3. Pavel Balšínek
4. Roman Janošťák
5. Radek Podhadský
6. Andreas Kehr
7. Marcel Oravec
8. Matěj Škubal
9. Yasmina Poppenreitier
10. Simon Hut

Výsledky - Classic

1. Petr Mrázek
2. David Havlíček
3. Michal Špaček
4. Michal Hloušek
5. Tomáš Matička
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist