Flattrack Sunday 2010 aneb Dutch-Brothers zaváleli v Čechách!

Po několikadenním dešti, který vyvolal v České republice nemilosrdné povodně, to s pátým podnikem Flattrack Cupu vypadalo velmi bledě. Ale v den závodu se přeci na obloze objevilo slunce v pravý čas. Všichni (včetně jezdců, doprovodů, pořadatelů a ředistelství závodu) se ráno chopili košťat a lopat, a po třech hodinách byla trať připravena k volnému treningu!

Hvězda americké ploché dráhy, momentálně žijící v ČR, Harold Hartke, si zavzpomínal na staré časy, a v treningu předváděl skutečně pěkný flattrack styl své jízdy. Náš místní borec Jan Vondrášek byl v dobré formě a bylo vidět, že se v poli neztratí. Po závodní pauze dorazili do Slaného také Helly Kaltenhauser a Andy Perr. Sefan Gatzenmeier jako obvykle mlčenlivě posedával v depu, a nechal za sebe mluvit svoje výkony na trati. Massimo Bruni se vrhnul na trať ve zbrusu novém Go-Faster vybavení a několikrát byl rychlý tak, že opustil trať. Nováčkem v poli byl tentokrát Alberto Vitangeli, naopak veterán Tom Van Ness se potýkal s technickými problémy svého jednoválce, takže musel osedlat svůj monstrózní Sportster 1200, což byla na krátké dráze skutečná výzva. Technické problémy rovněž donutily Micka Jansena k osedlání jeho náhradního stroje, což bohužel vyřadilo ze hry Hartkeho, který právě na jeho náhradní KTM vystrkoval růžky na zbytek pole už v treningu.
Po sedmi rozjížďkách, po kterých se již dal tušit vyrovnaný boj o prvenství mezi Bellim a JW Jansenem, se tři stovky diváků dočkaly dramatického 15ti kolového finále. Do něj nejlépe odstartoval Belli, těsně za ním se nacpali do první zatáčky Gatzenmeier, Mick Jansen, JW Jansen, Weigl, Vondrášek, Perr, Bruni, Vitangeli, Van Ness a Kaltenhauser. Na konci druhého kola byl Bruni sedmý, Weigl osmý, na druhou pozici se naopak posunul JW Jansen. Mick Jansen bojoval s Gatzenmeierem, Bruni jezdil s Vondáškem a Weigelem, Perr a Vitangeli si dávali co proto po zbylých 13 okruhů. JW Jansen se v pátém kole zavěsil za Belliho a společně odjeli zbytku pole. Bruni opět opustil dráhu, a svoji finalovou jízdu zakončil na mantinelu, neneštěstí pro něj na slibné 4. průběžné pozici. Po několika výměnách na první pozici začal Belliho stroj v 11. kole ztrácet výkon, čímž se JW Jansenovi otevřela cesta k jeho definitivnímu přejetí a následnému vítězství. Marco Belli si uhlídal konečnou druhou pozici, přestože v cíli se mu prakticky demontoval celý karburátor! Mick Jansen po tuhém boji zdolal Stefana Gatzenmeiera a dojel do cíle závodu třetí.
Na závěr odpoledne byli diváci opět odměněni sprintovým závodem třídy AAT, ve které startují pouze dvouválce Harley-Davidson a Buell. V této jízdě s nahdicapovým startem po napínavém souboji získal vavřín vítěze Mick Jansen, před svým bratrem Janem-Willemem, a na třetí příčku vystoupil Tom Van Ness, takže podium ve třídě “H-D” patřilo tentokrát zcela stáji Dutch-Brothers.
Ve Slaném tak bylo k vidění napínavé a kvalitní motocyklové závodění, a to v neposlední řadě díky trati, která po treningu a rozjížďkách byla doposud nejlépe připraveným povrchem letošního seriálu International Mefo Flattrack Cup!
Příští závod se odehraje v září v německém Teterow, více na www.flattrack.de a www.flat-track.cz.

Round 5, Slany (CZ), výsledky:

1. #15 Jan-Willem Jansen, Adetswil(CH), Harley-Davidson 500R (Dutch Brothers Team)
2. #6 Marco Belli, Varese(I), Zaeta
3. #16 Mick Jansen, Utrecht(NL), KTM (Dutch-Brothers Team)
4. #70 Stefan Gatzenmeier, Ruhpolding(D), KTM
5. #69x Jan Vondrasek, Chodova Plana (CZ), Yamaha
6. #11x Alberto Vitangeli, Porto Recanati (I), Yamaha
7. #80 Thomas Weigl, Ebersburg (D), Harley-Davidson 500R
8. #18x Andreas Perr, Engelsberg (D), KTM
9. #27 Tom van Nes, Adliswil(CH), J&M Harley-Davidson
10. #13x Helly Kaltenhauser, Engelsberg (D), Honda

Next events:

3 September 2010, round 6 Teterow (D) nightrace
5 September 2010, round 7 Heidenreichstein (A)

Informace o redaktorovi

Jiří Kolář - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist