Flattrack Sunday 2010

Příznivci levých zatáček radujte se, 5. podnik International Mefo Sport Flattrack Cupu 2010 se pojede na plochodrážním stadionu ve Slaném! Po zdařiém Flattrack Weekendu se organizátoři seriálu rozhodli zopakovat si závody v příjemném a profesionálním prostředí ve Slaném. Jak ti, kteří již motocyklovou bitvu jménem „flattrack“ viděli, tak zejména ti, kterým první termín v České republice proklouznul mezi prsty, si tedy mohou znamenat do svých diářů:

8. srpna 2010, 15.00, Slaný, Flattrack Sunday 2010.

Očekává se plná účast zahraničních pravidelných účastníků seriálu, nebudou chybět Marco Belli, Pete Boast, Richard Mason, Jan-Willem Jansen, Stefan Gatzenmaier, Max Andreotti a další a další… Zároveň započala jednání s českými jezdci o jejich eventuální „hostující“ účasti, která, jak věříme, okoření již tak peprné závodění o moment souboje Čechů proti „zbytku světa“.
Pravidla závodů, fotografie a nejnovější zprávy rovněž na www.flat-track.cz

Co je Flattrack?

12 jezdců na dráze, finale na 15 kol, rychlosti kolem 160km/h a žádné přední brzdy.

Flattrack je jednou z nejstarších forem motocyklového závodění. Tato disciplína, které se někdy také říká „dirttrack“, zaznamenala rozmach v USA po druhé světové válce, kdy odvážní muži na poměrně málo upravených motocyklech sváděli souboje na hlinitopísčitých oválech, v driftu, v rychlostech kolem 160km/h. Ačkoli obdobné závodění bylo k vidění již v meziválečném období, právě po návratu veteránů z Pacifiku a Evropy se vyrojily nesčetné tratě o délkách 400 – 1600m, někdy se jezdilo (a dodnes i jezdí) i na asfaltu, aby byla prověřena všestrannost jezdců i strojů. Ze stejného důvodu se jezdí i „TT“, supermoto připomínající trati, kde se vyskytují rovněž pravostranné zatáčky a skoky.
V současné době jezdí většina profesionálních teamů 2 různé stroje, které jsou nasazovány právě podle délky a povahy trati. Jednoválce jsou lehčí a logicky se používají na ovály krátké a TT, zatímco na 800m a delších tratích může vyniknout krouticí moment a top speed, kterým oplývají dvouválce. Právě na tomto typu tratí kraluje tradičně značka Harley-Davidson, zejména s modelem XR750, který sbírá vavříny v tomto sportu již několik desetiletí.
Flattrack byl – jako dostupná disciplina, kde záleží v první řadě na umění a odvaze jezdce - první závodní zkušeností jezdců jako Nicky Hayden, Colin Edwards, Kenny Roberts Jr., Wayne Rainey, Kevin Schwants, Eddy Lawson nebo Casey Stoner, která dobře známe z mistrovství Superbiků neboMoto GP.
Flattrack je poměrně dostupnou „startovní“ disciplinou motocyklového sportu – vzhledem k minimálním nutným úpravám např. staršího, nejlépe motocrossového stroje se čtyřtaktním motorem. Pokud se v blízkosti vaší garáže nachází kus nevyužité louky, jejíž majitelem jste sám nebo najdete u vlastníka pochopení, stačí vytyčit ovál a trening může začít.

Informace o redaktorovi

Jiří Kolář - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist