Závěr skútrové sezóny ve Vysokém Mýtě

Na závodníky čekal minulý víkend poslední závod jejich skútrového přeboru. Jaký byl tedy poslední závod?

Kapitoly článku

Slušelo by se začít podmínkami jaké na okruhu panovali, hodně závodníků mělo problém srovnat se s chladným počasím. Sice nepršelo, ale studený vítr komplikoval život všem víc, než by se dalo čekat. Teploty okolo 10ti stupňů přes den a kolem 5ti stupňů v noci nebyli opravdu žádný med, zvláště pak pro závodníky vybavené pouze stany. Nicméně závodníci nejsou žádná ořezávátka, takže ti co neměli karavan, sklepali jinovatku ze svých spacáků a vyrazili na trať.
Startovní pole bylo vpravdě početné se všemi zahraničními jezdci. Po ranním klasickém schématu skládající se z kvalifikací, přejímek a volných tréninků, došlo na první závod. Opět to byl závod padesátek a na první pozici stál famózní Jerzy Mieloch přezdívaný senior. V kvalifikaci všechy deklasoval o tři vteřiny. Po startu zcela očekávaně Mieloch Senior „vypálil“ a od té doby už ho nikdo neviděl, až pak ve finiši na prvním místě. Nutno podotknout, že Polští závodníci mají obrovské zkušenosti z Německého Mistrovství.

Za Mielochem st. se, ale děli věci. Utvořilo se trio Jan Rejlek, Tomáš Nižňan, Viktor Pagáčik. Kluci si celou dobu šlapali na paty a to myslím takřka doslova, protože došlo i k fyzickým kontaktům kolen a loktů. Nakonec se vše vyřešilo až v poslední zatáčce, kdy se Pagáčik s Nižňanem vytlačili mimo trať a Rejlek se okolo nich prosmekl k jasnému druhému místu. Takže opět došlo na okřídlené, když se dva perou třetí se směje. Třetí ještě stačil ,,dobruslit" Pagáčik před Nižňanem. V sériovkách pak dojel na prvním místě Patrik Devátý před Jiřím Punčochářem a třetí byl David Devátý. Tato kategorie je vypsána především pro začátečníky a jezdce, pro které je nejzajímavější hlavně to, že si mohou velmi levně zazávodit a získat zkušenosti a případné sponzory na přestup do silnějších tříd. Z pozice jezdce se však jedná o stejný příval adrenalinu jako jízda na silnějších strojích. A celý závod je plný soubojů. Letos bylo startovní pole celkem zaplněné a pokud bude těchto účastníků přibývat, bude to pro celý šampionát pouze veliký přínos.
V sedmdesátkách bylo na startovním roštu nabito. Německý tovární team stage 6 testoval nový prototyp motoru, ale na výborné poláky v kvalifikaci neměl. Od startu se utrhli oba poláci v sestavě Jerzy Mieloch junior a Simon Rajnak, těsně za nimi jel Tim Grothe a pak už byla menší díra. Strojové tempo zahraničním borcům vydrželo až do cíle a první trojka si rozdělila body z první jízdy pro sebe. V cíli tedy byl na prvním místě Simon Rajnak, druhý byl Jerzy Mieloch a třetí Tim Grothe. Všechny tři borce byla radost sledovat, jak jedou těsně za sebou v neuvěřitelně vybroušeném stylu. Škoda, že v tomto závodě nejel, teď už úřadující vítěz celé sezóny Vašek Krupička, mohl to totiž být jeden z nejpěknějších závodů tohoto seriálu.
Pak už po krátké zhruba dvouhodinové pauze následovali druhé jízdy. V padesátkách to byla zase jasná záležitost pro Jerzyho Mielocha st. Druhé místo udržel slovenský jezdec Nižňan Tomáš a třetí dojel Pagáčik Viktor. Takže na české jezdce zbyla až bramborová pozice. V padesátkách seriích dojel první Jiří Punčochář druhý byl Patrik Devátý a třetí byl David Devátý.
V sedmdesátkách byla druhá jízda pohřebištěm favoritů, nejprve si vyzkoušel kvalitu asfaltu na vlastní kůži Jerzy Mieloch ml. a připravil se tím o lepší pozici v cíli. Pak se podařilo Grothemu zadřít motor, takže se na druhou pozici prosmýkl první jezdec z 12ti a 13 ti palcových kol, Ondra Honzák. Za ním pak dojel Dušan Predanocy, který ovšem startoval z posledního místa, takže to byl obdivuhodný výkon.
Celkově tedy sobotní závodní den dopadl takto v 50ccm seriích byl první Jiří Punčochář, druhý Patrik Devátý a třetí David Devátý. V 50ccm racing byl první Jerzy Mieloch st. před Tomášem Nižňanem a Viktorem Pagačikem. V 70 ccm a 10ti palcových kolech byl první Simon Rajnak před Honzou Čudou a Jerzym Mielochem ml. V 70ccm 12ti a 13ti palcových kolech byl první Ondra Honzák před Dušanem Predanocym a Jirkou Velikovským. A nakonec třída open, tam byl první Marek Dugovič před Vaškem Kahlem a třetím Martinem Němčovičem.
Na závěr se k sobotě sluší pochválit výkony Jirky Mrkývky a Michala Práška oba ,,vipáci“ se statečně drželi ve startovním poli a pro Michala Práška z toho bylo 4 místo v cíli. Další podstatnou věcí ovlivňující pořadí, byl prasklý karter Honzy Němce, který tak nemohl bojovat o nejvyšší příčky, na neděli však ST-racing přezbrojil na druhý motor a Kentoya mohla jet dál.
Tím se dostáváme k průběhu nedělního závodu. Začněme tedy tradičně s padesátkami racing. Tam odpadli slovenští jezdci, takže se uvolnila cesta k podiovému umístění i pro Čechy.
V neděli také dorazil Ruda Kozel se svým piaggiem a bylo se na co dívat. V obou jízdách se Rudovi hned ze začátku podařilo ujet všem pronásledovatelům, ale Famózní Jerzy Mieloch st. si nebral servítky a v posledním kole Rudu ,,zaříznul“ jak malého kluka a dojel si pro vítězství. Tyto dva závody, i když byli velice podobné, tak o nudě se rozhodně mluvit nedalo, protože Mieloch st. společně s Rudou Kozlem, Zija Krajschotem a Janem Rejlkem bojovali vždy v posledních kolech, až to prokřehlé diváky zvedalo z tribuny. V padesátkách seriích se na startovním roštu objevil Jiří Punčochář s novou netradiční a zaručeně nejtěžší roztleskávačkou a to ho zřejmě motivovalo na tolik, že dokázal obě jízdy vyhrát a odnésl si po zásluze zlatý věnec . Celkově tedy kategorie Scooter 50 serie vyhrál Jiří Punčochář před Devátým Patrikem a Devátým Davidem. V padesátkách racing z toho bylo nakonec první Místo pro Jerzy Mielocha st. před Honzou Rejlkem a Rudou Kozlem. Ruda byl totiž ve druhé jízdě tak nažhavený do závodu až se mu podařilo ulít start, následná penalizace ho tak katapultovala až na třetí pozici a po krásném závodě tedy dopadl jak sedlák u Chlumce.
V sedmdesátkách byl na neděli ST-racing team připraven ve speciálním složení. Na třech závodních ořích jeli Michal Prášek, Michal Filla a Michal Drobný. Do závodu bohužel nemohl nastoupit Jirka Mrkývka kvůli vadnému zapalování na jeho skútru. Po startu se očekávaně utrhli poláci, Za nimi vyrazil Michal Filla a Michal Prášek a kluci, jak se na pravé závodníky sluší a patří, bojovali na ostří nože až do cíle. Nakonec vše rozhodla až poslední zatáčka a třetí dojel Michal Filla. Výrazným fragmentem tohoto závodu však byla velká havárie Luďka Bartoňka, která opět rozvířila diskuze v depu, zda by se neměl jezdit, momentálně rovně projížděný retardér, hned po první zatáčce. Ale zpět k závodu, druhý závod si Michal Prášek vyměnil stroj s Michalem Drobným, protože Kentoya nebyla s náhradním motorem v optimálním stavu. Michal Drobný měl v neděli neuvěřitelnou smůlu a bohužel na jeho stroji upadl hned po startu výfuk, vše bylo opraveno, ale dobré umístění bylo ztraceno. Jak jsem tedy již naznačil, tak ve druhé jízdě se tolik zajímavého neudálo. Takže první opět vyrazili poláci jak splašené veverky a za nimi Michal Filla, který předvedl neuvěřitelný výkon, protože dokonce dokázal s poláky držet krok i když seděl na skútru s velkými koly podruhé. Vše mu zhatil až pád ve vracečce před tribunou. Nicméně stále byl první ve třídě. Po sléze se tedy asi rozhodl, že udělá závod ještě zajímavější a ustlal si ve stejné zatáčce znovu, ale i to mu stále stačilo na výsledné první místo v kategorii. Tady už víte proč byl Michalův výkon tak vyjímečný. Nicméně nebýt výměny stroje Michala Práška a smůly Michala Drobného, Bůh ví, jak by to dopadlo. Nakonec tedy neděle v dalších kategoriích dopadla celkově takto: 70 ccm, 10ti palcová kola vyhrál Simon Rajnak před Jerzym Mielochem Jun. a Honzou Čudou. 12ti a 13ti palcová kola vyhrál zaslouženě Michal Filla před Jirkou Velikovským a Michalem Práškem. V openech vyhrál Vašek Kahl před Honzou Rejlkem.
No a vzhledem k tomu, že to byl poslední závod sezóny tak už nám zbývá jen napsat celkové vítěze za sezónu 2008. První tedy letos byli dle tříd: 50 ccm serie Devátý Patrik na stroji Ýamaha. 50ccm racing – Honza Rejlek na stroji Yamaha. 70ccm, 10 palců kola – Vašek Krupička na stroji Piaggio zip. 70ccm, 12 a 13 palců kola – Honza Němec na stroji Kentoya. Open - Vašek Kahl na stroji Gillera. Slavnostní vyhlášení nejlepších se bude konat ve sportparku stromovka 1.listopadu 2008, kde se uskuteční i florbalový zápas.
Nezbývá tedy než popřát všem jezdcům hodně úspěchů s laděním do nového roku, stejně tak poblahopřát celkovým vítězům a poděkovat promotérovi, že závody zvedl na novou úroveň a těšit se na příští sezonu. Tak u Scooter racingu 2009 na napsanou.
Fotogalerie:
Sobota: http://motosport.vylen.cz/vysoke_myto_so13_9_08
Neděle: http://motosport.vylen.cz/vysoke_myto_ne14_9_08
Foto: Richard Bayer http://motosport.vylen.cz/vysoke_myto_richard
Výsledky: http://www.scooter-racing.cz

Informace o redaktorovi

Václav Krupička - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist