Scooter Cup - Finální Písek

Šestý závod domácího MČR skútrů, který letos již podruhé zavítal na motokárovou dráhu v Písku, úspěšně završil sezonu 2011. Za příznivého počasí se rozdělovali poslední body, a tak se i zde bojovalo až do posledního metru!

Písek je pro skútraře tradičním místem a ačkoliv patří tato dráha k nejnáročnějším, vždy přiláká mnoho jezdců i diváků. Všem, jenž během druhého zářiového víkendu dorazili do píseckého areálu, zpříjemnilo pobyt krásné podzimní počasí.
Nejostřejší souboje se dali očekávat v kategorii sériových padesátek, kde se o zisku celkového titulu rozhodovalo právě v posledním závodě. Tato velmi vyrovnaná a divácky atraktinví kategorie, v níž se naplný plyn bojuje o každou, byť předposlední pozici, měla hned několik adeptů na vítězství. Škoda jen, že Veronika Kahlová, která v první polovině letošního seriálu svým konkurentům řádně zatápěla, kvůli své absenci v Chebu a slabým výsledkům z Písku již nemohla vstoupit do bojů o celkový titul.
Ten se nakonec odehrál mezi Luďkem Punčochářem a Lukášem Blahou, jenž ve finálovém klání tahal za delší konec provazu. Bylo znát, že se Lukáš hecnul a po tvrdém souboji vyhrál první jízdu před Kubou Bergmanem. Luděk Punčochář skončil v první jízdě třetí, čímž se jeho bodový náskok ztenčil na sedm bodů, a Lukášovi se tak otevřela vytoužená cesta k zisku titulu.
Mladší se sourozenců Blahů, kteří vtrhli do letošního seriálu jako velká voda a v premiérové sezoně předváděli přesvědčivé a především vyrovnané výkony, dokázal hozenou rukavici nejen zvednout, ale také tuto šanci proměnit v zisk titulu v prvním roce působení na scéně skútrových závodů. Naopak Luděk Punčochář svůj bodový náskok v Písku prokaučoval, ba co víc... Již poněkolikáté neudržel své nervy na uzdě, což nakonec vygradovalo v poslední nedokončené jízdě – respektive po ní. Vylévání si vzteku na ošetřujícím personálu či malém klučinovi, který jede svůj první závod vůbec, je nejen nesportovní a neetické, ale především hloupé a trapné, a je otázkou, zda vůbec takový člověk na závody patří. Dle našeho názoru patří spíš do péče docenta Chocholouška...
Nicméně vraťme se ke konečným vísledkům píseckého podniku: Jakub Bergman si jedním druhým a jedním prvním místem zajistil celkové vítězství, Lukáš Blaha skončil se stejným počtem bodů druhý a z bronzu se letos poprvé radoval Venca Soukup, který se do závodění na skútrech vrhnul po hlavě. V samém závěru sezony si vedle sériové padesátky vyzkoušel i ostrou sedmdesátku – a snad právě tato zkušenost ho vyburcovala k maximálnímu výkonu v druhé jízdě. Radost z prvního poháru byla znát a co může být větší motivací pro příští rok, než záverečné umístění na bedně!
Závodním padesátkám již poněkolikáté suverénně kraloval Karel Juřena a svým dravým a zároveň čistým stylem vybojoval další letošní double, tzn. dvě vítězství plus to nejcennější – celkové.
Záverečné boje se odehráli mezi Honzou Rejlkem a bratrskou dvojicí Patrik a David Devátí. Druhý jmenovaný nakonec získal v Písku bronzový stupínek, Rejlek skončil s jedním druhým a jedním třetím místem celkově druhý. Stejná situace je i v celkovém hodnocení letošního šampionátu: Juřena, Rejlek, Devátý – což jsou v podstatě stále tatáž jména, jež okupují přední pozice po celou sezonu.
V sedmdesátkách bylo již po Chebu víceméně jasné, že si Pavel Gellner letošní šanci získat domácí titul nenechá proklouznout mezi prsty a celý seriál jel oproti loňsku o poznání více takticky. I proto mu jedno druhé a jedno čtvrté místo bohatě stačilo, aby se stal domácím mistrem prestižní třídy 70 ccm. Obhájci titulu Ondřejovi Honzákovi tak nepomohlo ani celkové vítězství ve finálovém klání podpořené druhým místem Václava Krupičky, který zde zajel nejrychlejší kolo. Vzhledem k nízkému počtu uchazečů v kategorii Open jel i on se sedmdesátkou.
Tím se odkrývá otázka kategorie Open či spíše její smysl, když po loňském boomu hmontných velkoobjemových skútrů razantně ubylo až na samou hranici možnosti vyhlásit pro tuto třídu samostané hodnocení. Jak po celý rok ukazoval Slovák Gudába, který do Písku bohužel nedorazil, pokud má tato třída budoucnost, tak v dvoudobém stroji, jestli ovšem vůbec vztaženo k našich končinách... Širší pole v sedmdesátkách, rozšířené ať již tou či onou třídou, by jistě nebylo naškodu. A pokud tuto roli neponesou „oupny“, bylo by fajn vymyslet něco jiného, co by startovní rošt prestižních sedmdesátek obohatilo!
Letošní sezonu máme tedy za sebou a nám nezbývá než bilancovat. Šest povedených závodů za citelně lepšího počasí než vloni a také výrazný nárůst v kategorii pro příchozí tedy v sériových padesátkách, jež jsou líhní pro další působení a nás o to víc těší, že tato kategorie hostí a láká nejvíce lidí z řad veřejnosti, což je příslibem do dalších let. Závěrem se sluší také poděkovat všem, kteří se na přípravě a realizaci závodů podíleli včetně již tradiční patry z výkonné složky AČR a Jury. Za rok se těšíme se všemi účastníky opět na viděnou!

Celkové výsledky Písek:

50cc serie
1, Jakub Bergman
2, Lukáš Blaha
3, Václav Soukup

50cc
1, Karel Juřena
2, Jan Rejlek
3, David Devátý

70cc
1, Ondřej Honzák
2, Václav Krupička
3, Pavel Gellner
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist