Rozbitá Sosnová

Druhý letošní závod domácího šampionátu skútrových závodů se odehrál na silně rozbité dráze v Sosnové u České Lípy. A rozbitá nebyla jen závodní trať, ale také celá řada závodních strojů...

Nebudeme daleko od pravdy, když si dovolíme tvrdit, že všichni účastníci skútrového mistrovstí byli během prvních tréninkových kol velmi překvapeni z pochybné kvality místního okruhu, ale většina brzy zjistila, že se i na takto rozbitém asfaltu dá jezdit a co víc dokonce i závodit. Přesto si dráha v Sosnové vybrala svou daň v podobě několika ošklivě vyhlížejících pádů a celé řady drobnějších kolizí.
Nejdramatičtější okamžiky přinesla třída sériových padesátek, jejichž startovní pole je jednoznačně nejrozsáhlejší, což svědčí o zájmu nově příchozích. Již během své premiéry ve Vysokém Mýtě ukázala všem Veronika Kahlová, že bude své mužské soky řádně trápit a v dobrém i provokovat, neboť svou mušší vahou, odvahou, a srdnatou technikou jízdy opět stála na bedně a tentokrát již na stupni nejvyšším. Ke dvoum prvním místům musíme přičíst také dva nepříliš vydařené starty, a tak se musela Verča kolo za kolem prokousávat až do vedení, které si nakonec pohlídala.
K dvěma vítězstvím ji paradoxně dopomohl i nepěkný pád Jakuba Bergmana. Jeho doslova motárdový jízdní styl (vyprovokovaný špatným stavem okruhu) děsil diváky od samého začátku a v jednom z nájezdů na cílovou rovinku předvedl Kuba takový pád, až všem zatrnulo. Závod byl logicky zastaven a vše se naštěstí obešlo bez vetších následků. Obdobný pád předvedl i Tomáš Krédl, standardní pád předvedla bratrsská dvojice Tomáš a Lukáš Blahovi aneb kosí bratři. Nejen že oba ulili start, ale oba se svorně vyváleli – je vidět, že jsou nejen v žovitě jako jedno tělo i duše!
V konečném součtu pak tato třída pro příchozí vynesla Veronice Kahlové jasné vítězství, druhé místo obsadil agresivně jedoucí Luděk Punčochář a třetí příčku vybojoval i přes problémy Lukáš Blaha. Jeho bratr skončil těsně pod pódiem.
Oba závody ostřejších závosních padesátek se nesli zcela v duchu prvního klání a tak o první tři místa sváděli tuhé boji titíž jako v Mýtě, jmenovitě Karel Juřena, Honza Rejlek a opět bratrsská dvojice Patrik a David Devátí. Oba bratři sdpolu sváděli doslova bratrovrasžedné souboje a nedarovali si ani centimetr místa, což se divákům velmi líbilo. Nakonec tahal za delší kus provazu Patrik, který pro sebe získal dvě třatí místa a tedy i celkový bronz, Rejlek s Juřenou si tentokrát pořadí prohodili, a tak se z prvního místa nakonec těšil Honza Rejlek. Tímto mu k dalšímu vítězství gratulujeme a zároveň se ptáme: Honzo! Kdy už konečně přestoupíš do sedmdesátek?
V nejprestižnější kategorii sedmdesátek jedoucích dohromody s kategorií Open se v Sosnové sešlo tentokrát méně účstníků, ale to na dramatičnosti závodů nijak neubralo. Někteří borci vlétli na „sosnovský motokros“ tak divoce, že brali s sebou vše, co jim stálo v cestě a tak se i zde hodně padalo. Zohýbaná řídítka, ulámané plasty a prodřené kombinézy hovořily jasně: Tyhle závody se jedou na tvrdo pod heslem rychle a zběsile od startu do cíle! Velkou rivalitu mezi Ondrou Honzákem a Pavlem Gellnerem ještě více rozdmýchávají Václav Krupička a Slovák Matrin Gudába (oba startují v kategorii Open), do hry pak ještě vstupují jihočeši Jiří Velikovský a Ondřej Šlapák...
V divokém tempu se všichni řítí po rozbité dráze, skútry všemožně poskakují a ječí, ale zmínění borci tahají za plyn jako o život. Diváci musejí být nadčeni, neboť toto už není kroužení skútrů, tohle je mazec! Tvrdé brždění, souboje tělo na tělo, pády – to vše vyhecovalo konečného vítěze Ondru Honzáka k nejlepšímu času na kolo, které zajel pod 48 vteřin! Ondra vybojoval své druhé letošní vítězství, Pavel Gellner si ze Sosonové odvezl stříbro a Ondra Šlapák již druhý bronz. Výsledky jsou tedy stejné jako v Mýtě a vyrovnanost špičky je velmi těsná.
Vzhledem k faktu, že v kategorii Open startovali pouze dva jezdi, byli výsledky poněkud jasné: první Krupička, druhý Gudába.

Třetí podnik se jede 9. – 10. 7. v Písku, což je technicky náročná trať, jež zaručuje velké souboje ve všech kategoriích a divákům může nabídnout krásný areál situovaný v lesním prostředí. Budeme se těšit na vaši návštěvu.

Celkové výsledky:

50 serie
1, Veronika Kahlová
2, Punčochář Luděk
3, Blaha Lukáš

50
1, Honza Rejlek
2, Karel Juřena
3, Patrik Devátý

70
1, Ondřej Honzák
2, Pavel Gellner
3, Ondřej Šlapák

Open
1. Václav Krupička
2. Martin Gudába

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist