Rekordní počet závodních skútrů v Písku

Minulý víkend se jel na píseckém okruhu další seriál závodů skútrů a opět se bylo na co koukat. Všechno probíhalo jako na drátkách. Krásné počasí, velký počet jezdců, profesionální roztleskávačky Chilli Cheeleaders a především kvalitní a velmi zajímavé závody, při kterých se divákům tajil dech. Jako hostující jezdec ze silničních motocyklů tentokrát dorazil Michal Prášek, novopečený mistr České republiky v kategorii 125 GP.

Kapitoly článku

Velice nás potěšilo, že se rapidně zvýšila účast závodníků. Přijeli navíc i jezdci ze Slovenska, z Německa, z Polska a nechyběl ani Mieloch racing team, který získal první tři místa na Mistrovství Evropy v roce 2006 v německém Frieburgu. Při měřených trénincích se všichni jezdci snažili nahnat každou setinku. V nejobsáhlejší kategorii 70 ccm v měřeném tréninku bylo ve dvousekundovém rozpětí celkem osm jezdců, což slibovalo veliké souboje ve vlastních závodech a zároveň až do poslední chvíle nedávalo tušit, kdo stane na stupních vítězů.
V padesátkách přibyli jezdci ze Slovenska a z Polska a ze zajetých časů šlo usoudit, že čeští jezdci dosáhnou na pódiová umístění jen s vynaložením všech svých sil. V sobotním závodu se ujal přední příčky suverénní jízdou polský jezdec Jerzy Mieloch st. (#99), další dvě místa obsadili slovenští jezdci Tomáš Nižňan (#33) a Vladimír Kada (#29). Nedělní závody jezdci ze Slovenska už neabsolvovali, takže nastala podobná situace jako při závodech ve Vysokém Mýtě a v boji o přední příčky se utkali Lukáš Bicek, Jan Rejlek a Michael Prokeš. Polský jezdec Jerzy Mieloch st. přešel pro nedělní závody do vyšší kategorie sedmdesátek. Celkově tedy v nedělních závodech zvítězil Lukáš Bicek, druhé místo si vybojoval Michael Prokeš a třetí místo získal Jan Rejlek.
Sedmdesátky
slibovaly velice zajímavé závody jak v sobotu, tak v neděli. Sobotního závodu se účastnili slovenští jezdci, kteří bohužel v neděli museli odjet. Jakoby si to chtěli dopředu vynahradit, rozhodli se nenechat domácí jezdce v klidu. Na start sedmdesátek se tak v sobotu postavilo celkem patnáct jezdců, jejichž časové rozdíly se lišily pouze o setiny sekundy. V obou závodech ujel celému poli hned po startu slovenský jezdec Martin Němčovič (#22), jedoucí ovšem kategorii OPEN. Za ním se odehrával souboj mezi Václavem Krupičkou (#97) a Jerzym Mielochem jr. (#88). Jerzy odjel takřka celý závod na prvním místě, ale Vašek si jeho stopu dokonale přečetl a dvě kola před cílem jej zvládl předjet. Závody tak vyhrál. V kategorii 12“-13“ Jan Němec (#18), slovenským jezdec Dušan Predanocy (#111) a Ondřej Honzák (#7), bojovali do posledních metrů. Nakonec celkově vyhrál Dušan Predanocy před Janem Němcem a třetí místo si udržel Ondřej Honzák před Michalem Práškem (#1).
Po nedělním měřeném tréninku bylo vidět, že jezdci trať dobře zvládají a své časy o sekundu zlepšili. Už po startu první rozjížďky se na první příčce usadil Vašek Krupička, ale při nájezdu na nejdelší část trati upadl a na jeho místo se dostal Jan Němec. Dlouho se tam však neohřál. Na záda mu dýchali hned tři jezdci – Ondřej Honzák, Michal Prášek a polský Jerzy Mieloch jr. Vašek svůj stroj rychle zvedl a začal stíhací jízdu celého pole jezdců, jehož pořadí se v každém kole měnilo. Na prvním místě se střídali Jan Němec, Ondřej Honzák a Jerzy Mieloch jr., který měl bohužel v desátém kole pád. Toho využil Vašek Krupička, který byl v té době už na třetím místě a stále se přibližoval k Ondřeji Honzákovi. Ještě dvě kola před cílem si držel první místo Honza Němec, ale v posledním kole ho Vašek Krupička předjel na top speed a zvítězil. Před druhým závodem se schylovalo k dešti, proto pořadatel uspíšil start. Na první místo se dostal Jerzy Mieloch jr., hned za ním Honza Němec a Vašek Krupička. Párkrát si prohodili místa a v sedmém kole Vašek Jerzyho předjel. V tomto pořadí (Krupička - Mieloch jr. - Němec) dojeli do cíle. Celkové výsledky nedělních závodů byly následující. V kategorii 10“ si první místo vyjel Vašek Krupička, pro druhé místo si dojel Jerzy Mieloch jr. a třetí místo získal Jerzy Mieloch st. V kategorii 12“-13“ si vybojoval nejvyšší stupínek Honza Němec před Ondřejem Honzákem a na třetím místě dojel Jiří Velikovský (#12).
Závody v Písku byly ukázkou toho, jak mají správné závody skútrů vypadat. Nebyla zde nouze o kvalitní jezdce, napínavé souboje a dramatické pády se šťastným koncem. Další závody se budou konat 12. – 13. července 2008 ve Vysokém Mýtě. Doufáme, že se přijde podívat co nejvíce diváků a hlavně že se jich zúčastní aspoň tolik jezdců, kolik se jich postavilo na start v Písku.

Celkové výsledky: (http://www.scooter-racing.cz])

Více fotek: (http://motosport.vylen.cz/pisek31_5_08)

Informace o redaktorovi

Václav Krupička - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist