Přebor České republiky Mini GP, Mini Moto, Skútr v Sosnové

I když o víkendu šel déšť přes skoro celou Českou republiku, měli skútraři a mladé české naděje v MiniGP a v Mini Motu (dříve minibike) v Sosnové až na jednu přeháňku celý víkend prakticky sucho. Byl skoro zázrak, že jen úplně poslední závod, závod řadiček sedmdesátek, se jel na mokru.

Druhý závod MP ČR silničních motocyklových závodů 40, 50 a 70 ccm zavedl mladé české naděje na jeden z nejhezčích okruhů v ČR, do Sosnové u České Lípy, na okruh ovšem také s asi vůbec nejhorším povrchem. Inu, to jsou pořád samé motokáry, samá Setkání mistrů, sem tam nějaká ta Drift show, ale asfalt, respektive, to, co z něj dnes je, si to všechno pamatuje.
Závodní série Mezinárodního přeboru České republiky skútrů, MiniGP a Mini Moto obsahuje až neuvěřitelný počet 12 (!) závodních tříd, každá třída odjede za víkend několik závodů, takže si asi umíte představit, že toto jsou jedny z pořadatelsky nejnáročnějších závodů. Vždyť ani stůl na poháry pro vítěze není jen tak nějaký stůl – musí se na něj vejít 36 pohárů…

Aby se všechny jízdy vůbec stihly odjet, jezdí se část závodů už v sobotu. Od posledního závodu v Sosnové však tento atraktivní seriál zaznamenal zásadní změnu - po zkušenostech z prvního závodu v Písku se u tříd Mini Moto 40 a skútrů rozšířil počet závodů za víkend na tři. Na důvody jsme se zeptali hlavního pořadatele závodů kategorie Mini GP, Mgr. Františka Špaleho: „Lepší pro závodníky a zajímavější pro diváky. Než aby jezdci jezdili v sobotu jen volné tréninky, je lepší je klasifikovat jako závod. Z toho důvodu jsme prováděcím usnesením rozšířili počet závodů za závodní víkend na tři. Tato změna je platná od Sosnové a platí po celou sezónu 2012 a pro všechny třídy včetně Mini Moto a skútrů.“

Práci organizátorů vysoko hodnotil i vicepresident AČR pro silniční motocyklový sport, pan
Martin Sodomek, který na závod v Sosnové dohlížel jako hlavní sportovní komisař. Kromě jiného se také velmi pochvalně vyjádřil i o špičce třídy 70 MiniGP a skútrů, která jej podle jeho slov svým jezdeckým uměním velmi příjemně překvapila.
MiniGP 50
Tento závod byl jako jediný během neděle přerušen kvůli dešti. Organizátoři jej přerušili na 40 minut, a bylo to moudré rozhodnutí, protože v Mini GP 50 jezdí hodně malé děti. Dvěma prvními místy celkově vyhrál Martin Gbelec, po jednom druhém a jednom třetím místě si zapsali Ondřej Vostatek a Lucas Geitner. Do Sosnové totiž přijelo i několik Němců, což bylo dobře, protože bylo s kým závodit, a dokonce se Češi ani nijak neztratili.
MiniGP 70 Junior
Silniční „řadičky“ v sobotu odjely absolutně perfektní a úžasný závod, když čtyři borci z první řady jeli celý závod doslova na nože. Druhá jízda byla ovšem přerušena po pádu Miloslava Vlčka, který ve čtvrtém kole vjel příliš rychle do první pravé po startu, přední kolo jeho Minarelli podklouzlo, Míla spadl a za ním jedoucí jezdec jej zasáhl do přilby. V nemocnici se naštěstí ukázalo, že Mílovy nic není, tak jen spíš pro jistotu si ho tam nechali na pozorování. Zajímavé bylo, že se Mílův tatínek zřejmě rozhodl nenechat svého syna v jeho potlučené smůle samotného, a tak se velmi kamarádsky večer sám vyboural se svou motorovou koloběžkou Blata a vyhodil si koleno. Návrat z těchto závodů musel u Vlčků docela stát za to…

O celkovém vítězi kategorie „řadiček“ v sedmdesátkách se rozhodlo až v posledním třetím závodě, v onom jediném, který se jel na mokru. A rozhodlo se už na startu. Po prvních dvou závodech totiž do té doby suverénně vedoucí Martin Marx nastoupil do posledního závodu jako jediný ze špičky na suchých gumách, čímž se dokonale vyšachoval z dalších bojů. Do té doby jen občasné mrholení, které stejně z teplého asfaltu díky větru ihned mizelo jako pára nad hrncem, se totiž změnilo v regulérní déšť, ve kterém nemohl Martin nic dělat. Hned v prvním kole stihl z prvního místa na startu dojet jen do zadní pasáže okruhu, a tam si ustlal, když přidal víc, než jeho slicky snesly. Smýkl se mu zadek a Martin už mohl leda tak dojet do boxů a zbytek závodu jen smutně sledovat z depa. Celkovým vítězem se tak stal Michal Kolek, druhý skončil Pavel Nechanický.

Borci z třídy „řadiček“ - osmdesátek se ze Sosnové vraceli domů s přesně stejnými bodovými příděly jako z minulého závodu v Písku, neboť stejné bylo i celkové pořadí: Jiří Kadeřábek, Jakub Novák a Ondřej Koukal.

Skútry

Skútr 50 serie
Nejslabší třída skútrů nemá výkonu na rozdávání, a je to znát i na trati, když časové rozdíly na jedno kolo jsou mezi padesátkami sériovými a laděnými kolem 2 vteřin. A to je na zhruba kilometrový okruh v Sosnové hodně.
Lukáš Bláha ovšem nedal nikomu šanci. V sobotu sice ještě dojel o vteřinu druhý, ale neděle už patřila pouze jemu. Na druhém místě skončil celkově Luděk Punčochář, třetí skončil Tomáš Bláha.
Skútr 50
Obě dvě nedělní jízdy ve třídě poladěných skútrů 50 ccm vyhrál Jakub Bergman, ovšem vzhledem k tomu, že nejel sobotní závod, vyšlo mu to pouze na celkové 4. místo za Vaškem Kuželem, Patrikem Stachurou a Patrikem Devátým.
Skútr 70

Borci z nejprestižnější třídy kategorie skútrů v sobotu předvedli jeden z nejhezčích a nejnapínavějších závodů v této sérii poslední doby, kdy se o vítězství v každé zatáčce prali čtyři špičkoví piloti Pavel Gellner, Jirka Velikovský, Honza Němec a Martin Gudába. Celou dobu byli na sebe nalepení, pořadí se měnilo i několikrát za kolo, zabrzdit o desetinu vteřiny jinak znamenalo být za zatáčkou první nebo čtvrtý. Závody ovšem ovládl Pavel Gellner na rychlém skútru Polini: vyhrál závod v sobotu, vyhrál první závod v neděli, a pouze ve druhém závodě v neděli skončil druhý za Jirkou Velikovským, když za mokra zvolil jízdu na jistotu.
Vítězství po vydařeném sobotním závodě oslavil Pavel několika perfektními wheelie, z nichž ovšem jedno bylo trochu vehementnější, takže svůj skútr po několika akrobatických figurách naležato zaparkoval na sosnovském asfaltu a stal se tak aspirantem na titul „Freestylista roku“.
Skútr nad 70
Nejsilnější třída skútrů nad 70 ccm opravdu není přeplněná. Při minulém závodě v Písku tuto kubaturu suverénně ovládl Slovák Martin Gudába, v Sosnové zase nenašel soupeře Honza Němec. A to doslova, protože jel v této třídě jako jediný. Martin Gudába totiž v Sosnové závodil ve třídě Skútr 70, kde skončil celkově třetí. Nedostatek konkurence ovšem v žádném případě nesnižuje hodnotu závodního umění Honzy Němce, protože třídy Skútr 50, 70 a nad 70 jedou společně, a i tady Honza skončil druhý, a to přesto, že v druhém závodě, když chtěl v posledním kole předjet Pavla Gellnera, vyrobil ve výjezdu na rovinku drobnou chybu. V té době ale měli oba před třetím Jirkou Velikovským takový náskok, že tato chybička už pořadí nemohla změnit.


Mini Moto

Junior A, Junior B
Do Sosnové přijel Lukáš Simon, byl tu i Michal Búlik, takže Ondřej Vostatek měl ve třídě Junior A s kým závodit. I když je to relativní, protože náskoky 32, 5 a 6 vteřin na druhého mluví jasně. Inu, bez závodění v zahraničí z českého jezdce rychlý pilot nevyroste.
Ve vyšší kategorii Junior B skončil na prvním místě Petr Svoboda před Petrem Jadrným a Markétou Strnadovou.
Junior Open 40

Vítězství ve všech třech závodech a celkově první místo, tak vypadá víkend v podání Jiřího Mrkývky, nejmladšího člena slavné brněnské motocyklové dynastie Mrkývkových. V každém závodě několik vteřin za Jirkovými zády pak skončili Martin Děkan a Jiří Podzimek.

Senior Open 40
Tuto třídu v Sosnové opět ovládly stroje Blata, které zabraly šest míst ze sedmi.
Tak jako v Písku tahal za nejdelší konec provazu Jaroslav Štipčák, celkově druhý skončil Pavel Roháč, třetí Jan Holler.
Senior Open 50

Vítěze sobotního závodu a suveréna posledních sezón Vítka Bromovského trápily v neděli technické problémy. Mezi jiným mu padal řetěz, odešel mu tlumič řízení, musel měnit motor, takže ve druhém závodě v neděli skončil čtvrtý a cíl třetího závodu neviděl vůbec, když musel odstoupit. Stupně vítězů tedy rámovaly dvě Blaty, první byla Tomáše Ciruse, třetí Leoše Kohoutka, mezi ně se se svým čtyřtaktem VPB vklínil Petr Bican.

Na další závod seriálu MEZ PČR 2012 můžete vyrazit o víkendu 7. -8.7 2012 do Vysokého Mýta.

Výsledky:

MiniGP 50
1. Gbelec Martin
2. Vostatek Ondřej
3. Geitner Lucas

Skútr 50 serie
1. Blaha Lukáš
2. Punčochář Luděk
3. Blaha Tomáš

Skútr 50
1. Kužel Václav
2. Stachura Patrik
3. Devátý Patrik

Skútr 70
1. Pavel Gellner
2. Velikovský Jiří
3. Martin Gudába

Skútr nad 70
1. Němec Jan

E 70 Junior
1. Kolek Michal
2. Nechanický Pavel
3. Kvaček Lukáš
4. Marx Martin

E 80 Senior
1. Novák Jakub
2. Fait Stanislav
3. Daněk Tomáš

Minibike Junior A
1. Vostatek Ondřej
2. Simon Lukáš
3. Búlik Michal

Minibike Junior B
1. Svoboda Petr
2. Jadrný Petr
3. Strnadová Markéta

Junior Open 40
1. Mrkývka Jiří
2. Děkan Martin
3. Podzimek Jiří

Senior Open 40
1. Štipčák Jaroslav
2. Roháč Pavel
3. Holler Jan

Senior Open 50
1. Cyrus Tomáš
2. Bican Petr
3. Kohoutek Leoš
4. Bromovský Vít

Informace o redaktorovi

Láďa Záruba - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist