Šampionát RIVAL TROPHY rozhýbal třinecký Steel Ring

Přesně měsíc po premiéře druhého ročníku, která se konala ve Vysokém Mýtě, zavítal šampionát Rival Trophy premiérově do kraje “razoviteho”. Třinecký Steel Ring se řadí k nejmodernějším okruhům svého druhu v Evropě. Nejvyšší motokárová homologace pro Mistrovství světa, možnost několika variant trati s až sedmi metrovým převýšením a perfektní zázemí nejen pro závodníky navíc pod bezchybným vedením Martina Gregora a dalších činovníků okruhu. Není tak neobvyklé potkat tu běžně velmi zvučná jména světových podniků WRC a F1, jakými je třeba Kajetan Kajetanowicz či Robert Kubica.

Nejvýchodnějšího podniku letošní sezóny se zúčastnila téměř stovka závodníků v kategoriích NEWCOMERS, OPEN, FAST a PRO. Byla zvolena nejtechničtější varianta okruhu, kdy už při nájezdu do každé zatáčky je potřeba přemýšlet minimálně nad dalšími dvěmi následujícími. Páteční program byl pro značnou část jezdeckého pole především o učení se nové trati. Ty pravé souboje, a to nejen proti časomíře, začaly až v sobotu.

Závody kategorie NEWCOMERS opanoval Václav Kadlčík, jenž si z Třince odvezl plný počet bodů a po absenci v prvním závodě se vyhoupl s padesáti body na průběžné třetí místo. Na dalších pozicích se umístil dvakrát druhý Pavel Cieslar a dvakrát třetí Marek Bartolšic, který průběžné hodnocení kategorie nyní vede. Za zmínku určitě stojí i čtvrté a páté místo, které si spravedlivě prohodili Agáta Kohoutková s Jakubem Zídkou. Kategorie OPEN nejlépe sedla Viktorovi Dlouhému, jež si z první jízdy odvezl první místo a druhé z jízdy druhé. Tím se dostal o pouhý jeden jediný bod do vedení šampionátu před v Třinci jednou třetího a jednou pátého Martina Bauera. Jak chutná vítězství okusil prvně i David Kulíšek, kterému se vydařil druhý závod poznamenaný nepřízní počasí. Naopak ideální podmínky nepochybně svědčí Michaele Hromádkové, které sedl více závod první, v němž nestačila pouze na zmíněného lídra Viktora Dlouhého. Solidní porce bodů za třetí a páté místo, navíc přislazené nejrychlejším časem a tudíž i vítězstvím mezi dámami. To jsou stručné charakteristiky výkonu Beáty Zbončákové.

Aleš Novotný. To je jméno, které bychom si pomalu měli zapamatovat při pohledu do průběžného pořadí kategorie FAST. S třemi vítězstvími a náskokem 24. bodů po čtyřech odjetých závodních jízdách se jedná o úctyhodný výkon. Na Steel Ringu mu dokázal důstojným způsobem sekundovat jednou třetí a jednou druhý Dominik Hofmann, který uvedený rozdíl bodů z druhého místa ztrácí. Skvělou konzistentnost předvedl Zdeněk Stádník, který si udržel průběžnou pozici v šampionátu a právě spolu s Dominikem Hofmannem bodově sdílí druhé místo. Pavel Buba, který po prvním závodě sezóny ve Vysokém Mýtě vévodil této kategorii na prvním místě, mu tentokrát trať tolik neseděla a je nyní hned v těsném závěsu za kluky na 4. místě. Zbylá pódiová místa si rozdělili Martin Kříž a Jiří Kadlec. Všimněte si, jak rozdílní jsou tito dva piloti. Minimálně z pohledu druhého závodu, kdy každému jen z pouhého pohledu do tabulky a rozdílného počasí na dráze, sedí zcela odlišné povětrnostní podmínky.

Hlavní kategorie PRO nemohla být již divácky víc zajímavější. Navíc když k tomu přidáme i nepříznivé počasí. Sice jsme nezažili tak zmoklou sobotu jako měsíc zpět ve Vysokém Mýtě, ale i tak mělo počasí na oba závody výrazný vliv. Inu bílé čáry a obrubníky již po dopadu prvních kapek vody začínají měnit svůj adhezní charakter a pomalu si vybírají svou daň. První závod byl přerušen červenou vlajkou jejíž příčinou byl pád Michala Práška z prvního místa při výjezdu na cílovou rovinku. Tou dobou druhý, a v těsném závěsu jedoucí Miroslav Popov, předvedl pohotový manévr a na poslední chvíli se ležícímu a klouzajícímu jezdci vyhnul, přičemž trefil naštěstí jenom jeho stroj. Byla to kombinace zdánlivě připomínající jeho “surfování” po cílovce při Grand Prix v Brně a Jakubem Kornfeilem v Le Mans. K incidentu došlo v závěru pátého kola. Naštěstí Rival Trophy nevytváří prostor pro zlepšení výkonnosti pouze jezdcům samotným, nýbrž i všem činovníkům okolo tohoto šampionátu. Tlak a okolnosti od posunu programu, živého vysílání a hlavně zdravotní priority kolem jezdce vygenerovaly v tom okamžiku v nešťastné rozhodnutí polarizované ještě několik následujících dní, a to vpustit jezdce jenž způsobil vyvěšení červené vlajky startovat v daném restartu. Organizátor se následně rozhodl vystoupit správnou cestou, prohlášením formou video streamu, které můžete shlédnout na YouTube kanálu MV69. Druhý závod na mokré trati byl jednoznačná reklama na pravé závodění. Hlavní protagonisté o titul předvedli nespočet vzájemných předjížděcích manévrů. Kolikrát neuvěřitelná a téměř nemožná předjetí venkem až do posledního kola. Souboj je ukončen v předposlední zatáčce, kdy i Miroslav Popov poznává kouzlo bílých čar a poroučí se k zemi. Ihned však sbírá svuj stroj, nasedá a projíždí cílem na druhém místě. Dodatečné penalizace obou jezdců opět dopodrobna vysvětluje uvedený stream. Teď se pojďme přesunout k dalším jezdcům, kteří rozhodně nebyli jen do počtu. Skvělý výkon předvedl Štěpán Leoš Kohoutek, který si odvezl trojnásobek bodů než z prvního víkendu v Mýtě. Spokojenost zaslouženě může pociťovat Marek Pavelek a Matěj Skácel, jež si rozebrali zbývající pódiová umístění a slušný bodový příděl. Čtvrté místo a jednobodový náskok si udržel mladý a velice šikovný Jihomoravák Jan Skoupý. Naopak kdo ztratil a nebude rád vzpomínat na Třinec je Jakub Horyna, který v Mýtě předvedl skvělé starty a úvodní kola ve vedení. V Třinci se potýkal s technickými komplikacemi a těžkým pádem, kdy musel podstoupit vyšetření v nemocnici a po schválení lékařů se rozhodl v daném dnu pokračovat a závodit.

Průběžné výsledky

Již krajem července se můžeme těšit na třetí závod, kdy Rival Trophy 2021 vstoupí do své druhé poloviny. Hostitelem bude tentokráte nejzápadnější destinace, chebská Kartarena. Kdo by si přece jenom nechal ujít souboje na vlastní oči, budou tu pro něho opět přímé přenosy na YouTube kanále MV69 a také HbbTV ČT.

Časový harmonogram závodu v Chebu

Pátek

Sobota

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist