Rival Trophy: Písek nabídl dramatický souboj Česko vs. Itálie

Seriál Rival Trophy má za sebou čtvrtý díl, který se uskutečnil na okruhu Hradiště v jihočeském Písku. Stejně jako v loňském roce, tak i letos si s našimi pitbikery přijeli porovnat síly italští specialisté a podobně jako vloni, tak i letos z tohoto souboje vyšel vítězně fenomenální Leonardo Barberis.

Kapitoly článku

Italové se vloni představili během závodu v chebské Kartaréně a zatímco tenkrát vítězný Leonardo Barberis druhému v pořadí naděloval dvě sekundy na kolo, tentokrát se v boji o vítězství zapotil mnohem více. Už páteční volné jízdy, sobotní tréninky i obě kvalifikace ukázaly, že největším soupeřem mu tentokrát bude Miroslav Popov, protože pouze tito dva střelci svůj čas dostali pod hranici 56 sekund, což znamená průměr přesahující 81 km/h – to je na čtrnáctikoňové pitbiky a velmi technickou píseckou trať opravdu úctyhodný výkon. Třetí čas zajel Michal Prášek, jenž za svá záda tak odsunul kvarteto dalších velmi rychlých Italů a kvalifikační desítku uzavřela trojice mladých nadějí v pořadí Štěpán Leoš Kohoutek, Jan Skoupý a Jakub Horyna. Bylo jasné, že během závodů se budou dít velké věci!

Ve třídě Pitbike PRO se představily téměř tři desítky pilotů a stejně jako tomu bylo v loňském roce, tak i letos italští hosté byli klasifikováni pouze ve výsledcích píseckého závodu, ale nebyly jim přidělovány body do celkové tabulky šampionátu. V první jízdě Leonardo Barberis zvítězil s poměrně pohodlným náskokem 4,6 sekundy před Miroslavem Popovem a stupně vítězů dokompletoval další Ital Francesco Ferrero. Z tuzemských pilotů si druhý nejvyšší příděl bodů zajistil nadějný Jan Skoupý, který v celkovém pořadí skončil na šesté příčce. Obhájce titulu Michal Prášek hned v úvodních kolech bohužel havaroval a propadl se až do druhé poloviny startovního pole, ale skvělou stíhací jízdou si zajistil aspoň třináctou příčku. Mnohem těsnější a dramatičtější byla druhá jízda, v níž diváci kolem tratě nevycházeli z údivu, co dva střelci na prvních příčkách na trati předváděli. Byli jimi opět Leo Barberis a Míra Popov, ale tentokrát si svoje role prohodili a náš reprezentant strávil na čele převážnou část finálové jízdy. Ital ho však stínoval s doslova centimetrovou ztrátou a oba během téhle jízdy i ve velmi těsném kontaktu opět zajížděli časy na „kvalifikační“ úrovni pod hranicí 56 sekund! I když Popov celé finále vedl, bylo jasné, že Barberis na jeho vedoucí pozici dřív nebo později zaútočí. Svůj rozhodující atak si nechal až do posledního kola, ale i když byl jeho útok úspěšný, málem o vítězství přišel, když v nájezdu do cílové rovinky dostal smyk a nechybělo mnoho k tomu, aby svůj pitbike divokým highsiderem opustil. Nakonec však cílem projel s náskokem 0,264 před Popovem, který měl těsně před cílem také plné ruce práce při krocení svého stroje. Třetí Prášek ztrácel již přes jedenáct sekund, ale za svoje záda odsunul další kvalitní italské piloty Francesca Ferrera, Stefana Manciniho a Davide Rizzioliho. Před posledním závodem, který se uskuteční ve Vysokém Mýtě, je na čele průběžného pořadí Miroslav Popov, obhájce titulu Michal Prášek ztrácí šestnáct bodů a na třetí příčce figuruje nováček seriálu Jan Skoupý.

Také ve třídě Pitbike FAST zvítězil Ital a tentokrát jím byl Simone Fiasco, jehož jméno tedy rozhodně nepředurčilo předvedený výkon ani dosažený výsledek. V obou jízdách mu byl velice zdatným soupeřem Dominik Hofmann, který na něho ztratil pouze 0,467, respektive 0,323 sekundy a získal dvě stříbrné příčky. Podobně těsné to bylo v boji o třetí pozici, ve kterém byli zapojení na divokou kartu startující Martin Zítko a Zdeněk Stádník – v obou jízdách bylo pořadí na prvních čtyřech místech shodné. Závodníci v téhle třídě jasně ukázali, že označení FAST pro ně je více než výstižné, protože sedm z nich svoje časy dostalo pod jednu minutu, což jsou výkony, které jsou v jiných seriálech k vidění pouze u těch nejrychlejších tříd a jezdců. Mně se písecký závod bohužel moc nepovedl, protože jsem se nepříjemně potlučený po tvrdém pádu z pátečních volných tréninků jen velmi těžko držel bodující patnáctky. Z Písku jsem si tak odvezl pouhé dva bodíky a v průběžném pořadí se propadl na patnáctou příčku – v závěrečném Mýtě snad bude líp…

Třídu Pitbike OPEN zcela opanoval Viktor Dlouhý, který zvítězil v obou jízdách, z Písku odjel s plným ziskem padesáti bodů a na čele tabulky má už luxusní náskok pětačtyřiceti bodů. Ze všech čtyř tříd má tak k titulu nejblíže právě Dlouhý. Druhým nejúspěšnějším pilotem byl Matěj Dvořák a třetí „píseckou“ příčku získal Ital Gabriele Barberis – otec nejúspěšnějšího „profíka“ Leonarda. Dvě vítězství si z Písku odvezla i Karolína Vágnerová ve třídě Pitbike NEWCOMERS, kde stříbro získal Radek Traxmandl a bronz Miroslav Stránský. V podkategorii Pibike JUNIOR byl nejúspěšnějším brněnský mladík Jan Skoupý, vítězství mezi ženami v Pibike LADIES brala Dominika Bušová, a v hodnocení slovenských hostů Pitbike SK plný počet bodů získal Igor Butor.

Poslední díl šampionátu se uskuteční 11. - 12. září na autodromu ve Vysokém Mýtě, a protože v žádné třídě ještě není rozhodnuto o jejích šampiónech, rozhodně byste neměli u tohoto vyvrcholení chybět – ať už na trati, v diváckých ochozech, nebo při sledování přenosu na YouTube kanálu MV69, případně internetové televizi HbbTV.

Průběžné výsledky šampionátu

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
fomax přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist