Rival Trophy jde do finále

Premiérová sezóna pitbikového seriálu Rival Trophy má za sebou tři závodní víkendy a k poslednímu klání jeho účastníci vyrazí do Vysokého Mýta, kde se tuto sobotu rozhodne o celkovém pořadí tohoto šampionátu.
 

Na jaře ve Vysokém Mýtě letošní sezóna Rival Trophy zahajovala a po závodě v Písku a Chebu se zde také ukončí. Bude tak hodně zajímavé na stejné trati porovnat, jak se sezóna během roku vyvinula: objevili se noví účastníci, někdo zainventoval do závodní techniky, jiný nasbíral cenné zkušenosti, další se vyléčil z předsezónních zranění a tak je možné, že podzimní závod bude od toho jarního k nerozeznání. Každopádně se dají očekávat skvělé závody i díky tomu, že předpovědi počasí slibují ideální podmínky. Rivaláci si to určitě už zaslouží, vždyť zatímco při úvodním vysokomýtském klání panovaly doslova tropické teploty, v dalších závodech se podmínky střídaly jak na běžícím pásu a jedním z nejfrekventovanějších servisních úkonů bylo neustále přezouvání pneumatik.

V žádné ze tří kubatur ještě není rozhodnuto o šampiónech, ale bylo by velkým překvapením, kdyby z Mýta s titulem vítěze třídy Pitbike PRO odjížděl někdo jiný, nežli Michal Prášek. Trojnásobný šampión Alpe Adria v dosavadních šesti závodech dokázal pětkrát vyhrát a jen jednou dojel na druhém místě za svým nejbližším pronásledovatelem, kterým je Jakub Horyna. Tenhle třináctiletý talent na první místo ztrácí dvaatřicet bodů, a přestože k mání je jich ještě padesát, jeho šance na titul jsou spíše teoretické – přeci jen se nedá přepokládat, že by „Prašule“ udělal nějakou zásadní chybu, která by jej připravila o takový náskok. Jakub ale pro tenhle závod bude mít k dispozici speciál PBS Rivale, takže boje o vítězství budou o to napínavější – tím spíš, že s tímto speciálem se už skvěle skamarádil i průběžně třetí David Polák, jenž na Horynu ztrácí jednadvacet bodů. Těsnější bodové rozdíly jsou až za stupněm vítězů, kde bude Matěj Hakl svoji čtvrtou pozici hájit před Petrem Tomiškou, vracejícím se do sedla svého pitbiku po nepříjemném zranění. Mezi nimi je pouze čtyřbodový rozdíl a příliš neztrácejí ani šestý Jiří Petrla se sedmým Danielem Kadaníkem.

Zatímco v nejrychlejší třídě je pravděpodobně o vítězi již rozhodnuto, tak v „prostřední“ kubatuře Pitbike FAST je situace mnohem otevřenější a první tři jezdce dělí pouhých patnáct bodů. V pozici leadera do Mýta vyrazí Václav Kahl, startující za tým PBS Motorsport, který byl nejrychlejším domácím závodníkem v posledním závodě v Chebu. Na druhém místě je prozatím Ondřej Pavlovič, ztrácející na Kahla pouhých pět bodů a na titul může zcela reálně pomýšlet i třetí Pavel Marek, který zvítězil ve zmoklém Písku. Je tedy jasné, že boje ve třídě „rychlíků“ budou stejně napínavé, jako mezi profíky a to tím spíš, že mezi čtvrtým Pavlem Čeplem a osmým Františkem Loučkou je rozdíl pouhých deseti bodů!

Ještě těsnější je situace v kubatuře Pitbike OPEN, kde na prvním místě sice lehce poodskočil Tomáš Zvala, ale s šestnáctibodovou ztrátou za ním jsou hned tři piloti a to Zdeněk Vokurka, Martin Kuncman a Michaela Hromádková, o další bod méně má pátá Dominika Bušová a jeden bod na ni ztrácí šestý Václav Špaček – pět jezdců tedy dělí pouhé dva body! Sedmý je Marek Kadaník, který může hodně zamíchat pořadím v případě, že k veliké rychlosti přidá i spolehlivost a v závěru sezóny jezdí ve skvělé formě i osmý Luboš Jelínek st. a devátý Pavel Machala.

Stejně jako tomu bylo v Chebu, tak i závod ve Vysokém Mýtě budete moct sledovat online prostřednictvím internetové televize TVCOM.cz, kde bude zprostředkované celé sobotní dění na trati včetně zajímavých rozhovorů s jezdci. Nejlepší je ale vše vidět na vlastní oči, zafandit, okusit atmosféru v depu, „dát řeč“ se závodníky, takže pokud nemáte na sobotu ještě žádný program, neváhejte a dorazte do Vysokého Mýta!

Časový harmonogram

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist