Michal Prášek kraluje seriálu Rival Trophy

Premiérová sezóna seriálu Rival Trophy je právě v své polovině a jeho účastníci absolvovali velmi podařené závody ve Vysokém Mýtě a Písku. Po čtyřech závodních jízdách prozatím na čele prestižní kubatury Pitbike PRO figuruje velezkušený Michal Prášek, který si pro letošní rok vybral závodění na pitbikách jako doplněk k šampionátu Alpe Adria. S trojnásobným vítězem alpsko-jadranského seriálu jsme během píseckého závodu udělali rozhovor, který je součástí reportáže shrnující dosavadní dění série Rival Trophy.
 

Kapitoly článku

Po úvodním závodě ve Vysokém Mýtě se účastníci seriálu Rival Trophy sešli k druhému klání na motokárové trati Hradiště v Písku. Během pátečních neoficiálních tréninkových jízd sice svítilo sluníčko a bylo doslova ideální motocyklové počasí, ale během noci se vše jak mávnutím kouzelného proutku změnilo a už od sobotního rána se na trať snášely provazy deště. Více než pět desítek startujících pitbikerů ale v žádném případě nevyměklo a během dopoledne se vydalo poznávat nelehkou trať plnou převýšení a ostrých zatáček úplně od začátku - páteční trénink na suchu byl totiž od sobotní jízdy rozdílný jako den a noc. Za deště se odjely i obě kvalifikace a i když se na první odpolední závody už intenzita deště snížila, tak kdo mohl, vyrazil na „mokrých“ gumách.
Stejně jako tomu bude ve všech letošních závodech, závodníci byli rozdělení do tří výkonnostních kategorií. Některá jména úspěšná v úvodním klání chyběla, jiní piloti naopak přibyli, ale stejně jako ve Vysokém Mýtě, byly i v Písku k vidění luxusní závody.

V prvním závodě nejprestižnější třídy Pitbike PRO došlo k velkému překvapení, když teprve třináctiletý Jakub Horyna dokázal za svými zády udržet dvojici mnohem zkušenějších pilotů Michala Práška a Davida Poláka, kteří dokonce během této jízdy lehce havarovali a i když se velmi rychle do závodu vrátili, tak Horynovo premiérové vítězství už ohrozit nemohli. Ve druhé jízdě, která se už jela na suchu, si Prášek první místo už nenechal vzít a na čele závodu kraloval s velkým náskokem, zatímco o pořadí druhého Poláka a třetího Horyny se rozhodlo po skvělém souboji až v úplném závěru závodu. V obou jízdách těsně pod stupněm vítězů skončil nováček Matěj Hakl, elitní pětici v první jízdě dokompletoval Jiří Petrla, ve druhé pak Petr Tomiška.

Stejně jako mezi profíky, tak i v prostřední třídě Pitbike FAST se představilo šestnáct jezdců a také zde byly k vidění skvělé souboje. Hlavním hrdinou píseckého klání byl hořický Pavel „Mára“ Marek, který v první jízdě za náročných podmínek na osychající trati dojel třetí, zatímco druhý závod se suverénním náskokem zcela opanoval. Celkově tak v píseckém klání dokázal zvítězit a posunul se na průběžnou druhou příčku tabulky za leadera Ondřeje Pavloviče, který v Písku získal stříbrný věnec za dvě druhá místa. Vítěz první jízdy Pavel Čepl sice ve druhé havaroval, ale i tak se s pětadvaceti body postavil na celkovou třetí příčku píseckého závodu.

V obou předešlých kategoriích startovalo šestnáct jezdců, jednadvacet se jich dokonce sešlo ve třídě Pitbike OPEN a mně nedá, než toto množství srovnat s počty závodníků při „oficiálních“ šampionátech, kde se dají účastníci mnohdy bohužel spočítat na prstech jedné ruky – čím to je? V této třídě celkově zvítězil Zdeněk Vokurka (vítězství a druhé místo) před stříbrným Tomášem Zvalou (třetí a druhý) a bronzovým Pavlem Machalou.

V podkategoriích Pibike LADY na stupně vítězů vystoupila nejvýše Jaroslava Kubištová před stříbrnou Veronikou Častulíkovou a bronzovou Evou Dvořákovou. Mezi nastupující generací ve třídě Pitbike JUNIOR byl nejúspěšnější již zmiňovaný Jakub Horyna před Matějem Skácelem a Štěpánem Kohoutkem.

Také druhý závod ukázal, že seriál Rival Trophy už ve svojí premiérové sezóně velmi populární a má před sebou velmi slibnou budoucnost. Pokud se o tom chcete přesvědčit osobně, máte další možnost už v druhé polovině prázdnin, protože závod ve stejném formátu (pátek neoficiální tréninky, v sobotu závodní program) se jede na okruhu v Chebu v termínu 14. a 15. srpna. Na tento závod dokonce dorazí i početná italská výprava, a protože na Apeninském poloostrově mají pitbikové závody bohatou tradici s velkým množstvím skvělých závodník, dá se očekávat, že boje o přední příčky budou zase o kus napínavější. Najde Michal Prášek na západní výspě naší republiky přemožitele i v celkovém pořadí? Stejně tak ale můžete vše vyzkoušet i na vlastní kůži, protože tým PBS Motorsport vám rád zapůjčí svoje stroje pro tréninkové i ostré jízdy. Informace o účasti v tomto seriálu najdete na webu Rival Trophy případně na našem fóru.


 

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
jendazeleny přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist