Mezinárodní mistrovství ČR dragsterů

Milovnící rychlých kol si opět přišli na své během finále Mezinárodního mistrovství České republiky dragsterů, které se už po 27. konalo začátkem září na letišti v Hoškovicích poblíž Mnichova Hradiště. Počasí přálo a tak se zde sešlo mnoho nadšenců, kteří měli možnost sledovat burácení motorů a kouře pneumatik již od rána.

Diváci měli možnost sledovat klání týmů nejen z Čech, ale i ze zahraničí. Bohatě byla zastoupena třída příchozích (Public Bikes) a nechyběl ani závod žen (Public Bikes Woman), či Harley Davidson Praha Cup. Zpestřením pro diváky byl rovněž závod Public Cars a vystoupení kaskadérů.

Ti, jenž dorazili na závody s dojmem, že se jedná o sport pouze pro tvrdé chlapy byli překvapeni výkony slabšího pohlaví, neboť prvenství ve dvou kategoriích si odnesly ženy.
Ve třídě Public Bikes Women si prvenství zasloužila Eva Dvořáková alias Evík, ostřílená závodnice, která se po roční přestávce opět vrátila na trať. Druhou úspěšnou ženou se stala Simona Jandová, která získala hlavní cenu HD Cup.

V kategorii Street E zvítězil P. Beer Werdan, který do této kategorie tento rok přešel ze třídy National Dragster.
Ve třídě Super Street Bike si bravurně vedl Pepa Čížek, který již od startu předváděl skvělé výkony v každé jízdě, čímž se stal vítězem této kategorie s výkonem 8,81s/248,41km/h.
Diváci rovněž podpořili svým potleskem i nejmladší účastníky závodu třídy Teenager Dragster, líheň budoucích závodníků (začínat mohou již od 11 let, chce to ale většinou nadšeného taťku a mamku se zavřenýma očima). Po té, co této třídě odrostou mohou pokračovat ve třídě National Dragster (vhodné již od 15let) tak jako J.Baumgartner vítěz letošní sezony.
Ovšem největší adrenalin přichází, jakmile se na start postaví nadupané stroje katergorie Competition Dragster. Řev motorů, efektní kouř pneumatic, rychlé starty, jízda po zadních kolech…
Show přesně takové, jak má být. Diváci obdivovali výkony nejen motocyklů, ale i komplikovanost a design strojů. V depu mohli po té diskutovat s našimi předními závodníky jako je vítěz letošního šampionátu Otta Knebl či Michal Ponca - Competition Dragster na akt. snímku nahoře
André Barták - Competition Dragster
Pavel Bayer - Competition Dragster
Václav Schejbal - Modified Street Twin

Závod byl rozdělen do 13 kategorií , a to třída: Street ET 10,5(sériové motocykly), Street Twin ET 11s, Pro Street- upravené motocykly bez přepalování, Modified Street Twin- upravené dvouválcové motocykly přeplňované N2O, turbem a kompresorem (výkon cca 250HP), Super Street Bike- upravené motocykly přeplňované N2O, turbem a kompresorem (výkon 300 HP).

Mladistvím od 11 let byla otevřena třída Teenager Dragster 125. Dále následovaly kategorie National Dragster –specielně upravené motocykly s objemem do 600ccm, vhodné již od 15 let! A třída v Čechách nejsilnější -Competition Dragster zahrnujíc speciálně postavené stroje bez omezení úprav s výkonem až 500HP, kdy je možné používat speciální paliva, turba ,kompresory a systémy N2O).

V této sezoně rovněž padly na trati dva nové rekordy: Ve třídě Pro Street Robert Fejt zdolal tratˇza 9,245s/247,29 km/h a v kategorii Competition Dragster vytvořil rychlostní record Ital Davide Ricci s časem 7,544s.

Nejúspěšnějším českým závodníkem letošního roku se stal Otto Knebl s rychlostí 295,64 km/h.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist