DRAG DAY 2008

14.-15. června se konal na letišti v Hoškovicích další závod seriálu Czech Drag Serie – Mistrovství ČR dragsterů – DRAG DAY 2008, tentokrát mezinárodní závod s účastí jezdců z Česka, Německa, Holandska, Švýcarska, Belgie a Itálie.

Přesně 51 závodních týmů startovalo ve třídách Street 10,5, Street Twin 12, Modified Street Twin, Super Street Bike, Teenager Dragster, National Dragster, Competition Dragster, Super Twin Top Gas a HD V-Rod Destroyer.
V sobotu dopoledne proběhly technické kontroly strojů. Odpoledne jezdci všech tříd absolvovali tři kvalifikační jízdy. Každou kvalifikaci zakončil závod US Cars.
Hned první kvalifikace přinesla zajímavé výsledky. Pepa Čížek-Suzuki GSXR1100 (Street 10,5) se trefil do času 10,52s, Milan Koláčný-HD NightRod- zajel ve třídě Street Twin 12 čas 12,003s, Ondra Klymčiw – Kawasaki ZX12R turbo - projel cílem rychlostí 263,7 km/h, Otto Knebl – Kawasaki ZX12R NX - (Competition Dragster) zajel čas 8,495s a Bernd Niesen – HD Buel 2400- (TopGas) zajel čas 8,229s.
Druhá kvalifikace probíhala ve stejném duchu a opět v plném nasazení. Ondra Klymčiv si časem 8,74s zajistil prvenství v kvalifikacích. Cílem projel rychlostí 269,30 km/h a překonal, dnes poprvé, rychlostní rekord ve třídě SSB. Pavel Beer Werdan (National Dragster) se dostal na čas 9,853s, Frank Heitman zajel na svém novém Top Gasu 8,68s a Axel Seifert (HD-VRod) se stále pohyboval na čase 8,4s .
Ve třetí kvalifikaci si značně polepšil svůj čas sympatický švýcar Stefan Schnarwiler – Suzuki GSXR 1400 -(SSB) a jeho čas 8,921s byl druhý nejlepší kvalifikační čas. Hanka Hlaváčová (Teenager Dragster 125) zajížděla stabilní časy kolem 16s, což jí zajistilo nejlepší umístění do vylučovacího pavouka. Ve třídě Competition Dragster zajel Jirka Včelák – Hayabusa NOS - čas 8,447s a tím překonal o 0,048s čas Otty Knebla z první kvalifikace a zajistil si tak první místo ve vylučovacím pavouku. Bernd Niesen (TopGas) si polepšil o 0,002s a jeho čas 8,227 byl nejlepší čas tohoto víkendu. Frank Heitman (TopGas)se dostal na čas 8,449s a Ulrike Golde (V-ROD) na čas 9,444s.
Přesně v 18.00 hod se všichni diváci přesunuli na hlavní runway a s úžasem sledovali v Česku dosud nevídané vystoupení Gerda Habermanna na jeho pekelném Hellfire Jet Biku. Turbína se pomalu roztáčí až dosáhne vysokých otáček a píská jako stíhačka. Do toho šlehají plameny a vyráží bílý dým. Stroj se rozjede a zmizí v dáli. Super podívaná na závěr sobotního závodu.

V neděli ráno absolvovali jezdci ještě jednu kvalifikační jízdu a zajistili si pořadí do vyřazovacího pavouka v hlavním závodě. Ondra Klymčiv ještě posunul svojí rychlost na 270,66 km/h.
Během zpracování výsledků patřila závodní dráha jezdcům tříd Public Bikes. Ve třídě do 750 startovalo 7 jezdců a ve třídě nad 750 11 jezdců. Třídy Public jedou systém Canonball – čtyři jízdy, nejhorší čas se škrtá a součet zbylých časů určí nejrychlejšího jezdce. Ve třídě do 750 se první tři jezdci pohybovali mezi časy 10,5 – 10,8s a vítězem se stal Jiří Vejroch. Ve třídě nad 750 jezdí Robert Fejt a Martin Mach. Hrají si s časy kolem 9,6s a svou jezdeckou zkušenost by měli zúročit spíše v oficielní třídě MČR Super Street Bike. Jejich časy byly tak vyrovnané, že součet jejich časů byl na tisícinu stejný a oba se podělili o první místo. Na druhém místě se umístil Pavel Šlesinger a na třetím místě Petr Kešner. Věřím, že některého z těchto jezdců uvidíme příští rok na startovní listině MČR stejně jako letos Petra Vodičku, Jirku Kubrta nebo Jardu Špačka.
Potom mohli diváci vidět divokou kaskadérskou show mistra ČR 2008 Pavla Korycha. 

Po tomto vystoupení se diváci přesunuli na hlavní runway a Hellfire Jet Bike byl připraven na svou druhou Show. Motor se však kvůli závadě na elektroinstalaci nepodařilo roztočit do potřebných otáček. Gerd a jeho tým se odebrali zpět do depa a pustili se do odstranění závady. Divákům se ještě jednou a se vší parádou předvedli. 

Po představení jezdců a společném fotografování se jezdci odebrali do depa, aby se připravili na hlavní závod.

Ve třídě 10,5 zvítězil Pepa Čížek, který jel finálovou jízdu s Honzou Ječným – Yamaha R1. Oba se dostali s časy pod 10,5 ale vítězem se stal Čížek. Finále Street Twin 12 - Švamberg (Suzuki 1800) x Lán (Suzuki Intrude) vyhrál Michal Švamberg.
Ve třídě Modified Street Twin finále Kubera (Honda SP1 NX)x Smrčka (Honda SP1 NOS)vyhrál Pavel Kubera. Teenager Dragster 125 podle očekávání vyhrála Hanka Hlaváčová a na druhou příčku se postavil Kryštof Brokeš.
Ve třídě SSB se Ondra Klymčiw neustále zrychlovat a zajel nový rychlostí rekord třídy 273,49km/h!!!
V semifinále mu při výjezdu z burnoutu vyskočila rychlost a pak se jen díval na vzdalujícího se Miloše Bernátka (Suzuki GSXR 1320) a skončil čtvrtý. Z vítězství se zaslouženě radoval Stefan Schnarwiler. Ve třídě National Dragster to byl souboj dvou jezdců Tomáš Čížek x Pavel Beer Werdan. Pavel se dostal na hranici rekordu a čas 9,75 mu přinesl vítězství. Ve třídě Competition se snad poprvé a zaslouženě postavil na příčku nejvyšší Jirka Včelák. Ottovi Kneblovi prasklo těsnění pod hlavou, Michal Ponca (Yamaha FJT 1550 NOS) měl problémy s elektroinstalací, Honza Kouba (Honda RedBird) měl problém na startu se zvládnutím motocyklu a ten mu při výjezdu z ohřevu zhasl. V této fázi startu již nemá možnost znovu nastartovat. Pavel Bajer se závodu se svým novým strojem zúčastnil, avšak nenastoupil ani na jednu kvalifikaci potřebnou pro postup do závodu(?).
Ve třídě TopGas nenašel Bernd Niessen přemožitele. Jeho časy se pohybovaly kolem 8,2 – 8,3 s a stupínek nejvyšší byl jeho . Druhý byl Frank Heitman, který si týden před Hoškovicema koupil na závodech ve Švédsku nový stroj a s časy 8,3s byl prý zatím (!) spokojený, protože je to jeho „osobák“. Třetí, v Česku velmi oblíbený holanďan Herman Jolink, si posunul svůj osobní rekord a času 8,557s dlouho nevěřil. Je to již třetí rok po sobě, co byl v Hoškovicích a pokaždé si zde zajel svůj „osobák“.
Ve třídě HD V-Rod byl favoritem Axel Seifert. Avšak nenápadná blondýnka Ulrike Golde mu časy 9,4s pěkně šlapala na paty. V semifinále porazila časem 9,3s švýcarku Caroline Fischer. Ve finále se utkali dva nejlepší – Axel Seifert a Ulrike Golde. Nervozita na startu dělá své. Oba měli předčasný start a vyrazili na červenou. Rozdíl časů však rozhodl, že první předčasný start měla Ulrike a proto se vítězem stal Axel Seifert.
Všichni zahraniční jezdci velice chválí závodní dráhu v Hoškovicích. Podle jejich vyjádření patří svým povrchem k nejlepším a nejrychlejším tratím.
Vyhlašování vítězů probíhá společně s třídami Public. Diváci sice po finálových jízdách opouštějí letiště, ale závodní týmy vytvoří vždycky bezvadnou, přátelskou atmosféru.
Co říci na závěr. Počasí nám opět přálo, diváků a příznivců dragsterů stále přibývá. Tentokrát byl závod ve znamení velkého zájmu médií. V depu se střídali TV štáby televize Nova, Prima a ČT4 a štáby internetových TV. Diváci měli několikrát za víkend možnost podívat se do depa závodních strojů.
A na úplný závěr musím opět všem poděkovat. Divákům a Dragster Ultra Fans za jejich přízeň a jejich ukázněnost, která je při závodech takto silných motocyklů nutná. Chtěla bych poděkovat všem, kteří se na přípravě a průběhu závodu podíleli – Motocyklovému klubu Baron, Autoklubu Mnichovo Hradiště, mé rodině a všem známým, kteří mi během závodu pomáhali. Velké díky všem partnerům, bez kterých by nebylo možné tyto závody uspořádat.
Díky
Yvona

¨           

Připojuji pozdrav od vítěze Top Gas - Bernd Niesena:

Dear Yvona,
liebe Yvona,
thank you, thank you, thank you
Danke, danke danke.

Thank you for changing the race date.
Danke, daß ihr das Rennen verlegt habt.

Thank you for the perfect track.
Danke für die perfekte Strecke.

Thank you for enthusiastic (Ultra Fans)and friendly people in CZ,
Danke für die enthusiastischen fans (Ultra Fans) und freundliche Leute in CZ,

and thank you for giving my team and me one of the best races we ever did.
und danke das mein Team und ich eines der besten Rennen hatten.

And sorry for not typing in your language, I will learn a few words for the presentation on sunday next year.
Und Entschuldigung, das ich nicht in Deiner Sprache schreiben kann, aber ich werde ein paar Sachen für die Präsentation am Sonntag in 2009 lernen.

Best regards
Viele Grüße

Bernd Niessen

Informace o redaktorovi

TZ - (Odebírat články autora)
Tomas Mysliveček - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist