Webb – Roczen 6:3, teď tři týdny pauza

Tak máme za sebou tři závody v texaském Arlingtonu, celkem už letos tucet závodů, zbývá jich pět, ale před finálním kvapíkem závodů si teď závodníci trochu odpočinou, než se postaví na start dalšího klání v Atlantě (stát Georgia).

Do třetice všeho dobrého, říkal si jistě před startem vedoucí jezdec šampionátu Cooper Webb (KTM), který během týdne vyhrál oba předchozí arlingtonské závody. Jenže Ken Roczen (Honda) byl rozhodnut mu to překazit. A vzal to hezky od podlahy – vyhrál rozjížďku, když po pěti kolech předjel svého největšího soka Webba (nebo že by to byla Cooperova taktika naladit soupeře a la Czaplárova fotbalová past?). Ve finále Roczen skvěle odstartoval, získal holeshot a jezdil na čele, nedaleko za ním kroužili Webb, Eli Tomac (Kawasaki) a Justin Barcia (GasGas), na čele tedy byli všichni čtyři nejlepší jezdci z průběžného pořadí šampionátu.

Celých 19 kol vodil Ken Roczen Coopera Webba...

Ken Roczen – vyhraje konečně?

Zdálo se, že se po pěti závodech zase Ken Roczen dočká satisfakce ve formě vítězství. Vedl dlouhých 19 kol, aniž by jeho pronásledovatelé dostali šanci dostat se mu na dosah. Jenže pak přišlo drobné zaváhání a zároveň Webb zapnul forsáž, jak bývá jeho zvykem v závěru závodů. Rázem byli oba sokové vedle sebe a několik zatáček bojovali doslova loket na loket. V té chvíli jsem si vzpomněl na vzkaz, který Roczenovi poslal přes média legendární Jeremy McGrath: „Ken musí Coopera nakopnout, musí mu dát najevo, že se nenechá zastrašit, prostě musí být tvrdší!“ Tedy něco jako babišovské „Nebuďte slušnej!“ ministru Vojtěchovi…

Roczen si to asi nepřečetl, každopádně získal navrch agresivnější (přesto férový) Cooper Webb, dostal se do čela a snad ještě zrychlil. Od té doby Roczen trochu zvadl, čehož si všimli i televizní komentátoři. V závěru na Roczena dorážel i Tomac, který jako jediný ze čtveřice udělal menší chybu, když trefil balíky ohraničující trať a předjel ho Barcia. Tomac se ale dokázal rychle vzpamatovat, Barciu dohnal a po atraktivním souboji na něm vybojoval třetí místo zpět. Na sympatického blonďáka tak zbyla podruhé za sebou ta bramborová…

Tenhle okamžik zažil Webb letos už pošesté

Cooper Webb tedy vyhrál všechny tři závody v texaském Arlingtonu a jeho skóre s Kenem Roczenem je nyní 6:3 v počtu vítězství (Roczen vyhrál tři závody v Indianapolisu), bodový náskok navýšil na 15 bodů. Rozhodnuto ještě zdaleka není, je ale nepravděpodobné, že by Tomac či Barcia ještě mohli uzmout titul jednomu z vedoucí dvojice. Tři závody v Atlantě by se sice měly odehrát na podobné trati jako v Daytoně, což by mohlo favorizovat Tomaca, ale – bude to stačit? Tomac ztrácí na Webba už 41 bodů. Sezonu uzavřou stejně jako loni dva závody v Salt Lake City.

Kdo ještě v Arlingtonu zaujal? Snad jen Chase Sexton (Honda), jehož představení, kdy jezdil na pátém místě, ale trvalo jen tři kola, než po tvrdém pádu otřesený odstoupil. Ještě o kolo dřív odstoupil také Marvin Musquin (KTM), který si narazil zápěstí a letošní sezonu může odepsat – z posledních čtyř závodů má jen tři body.

Justin Cooper od startu do cíle

Zcela suverenně si vedl v regionální třídě 250 Západ třiadvacetiletý Justin Cooper (Yamaha), jezdec, který sice vyhrál úvodní závod v Orlandu, ale v dalších závodech se ani jednou nevešel na podium. Teď si to tedy vynahradil, vedl od holeshotu až do cíle, neudělal žádnou chybu, vybudoval si náskok přes šest sekund a přesvědčivě vyhrál. Jako první v téhle třídě vyhrál letos podruhé.

Justin Cooper jde hned do čela před McAdoo (31) a Lawrencem (41)

Za Cooperem jezdili Cameron McAdoo (Kawasaki) a Hunter Lawrence (Honda), na čele tedy byla trojice letošních vítězů. Čtvrtý letošní vítěz Seth Hammaker (Kawasaki) jezdil šestý, ale rychle se propracoval na čtvrté místo. Zdálo se, že už takhle pořadí zůstane, v 16. kole ale Lawrence přetáhl trojskok před vracákem a skončil v záchranné síti jako lyžař… Poměrně rychle se dokázal dostat k motorce a pokračovat, to už ale byli před ním Hammaker i Jalek Swoll (Husqvarna).

Z výsledku tak vykristalizovalo nové pořadí šampionátu, které o dva body vede Cooper, Lawrence ztrácí šest bodů. Ve hře jsou ale stále ještě i Swoll (-15), Garrett Marchbanks (Yamaha, -15) a Hammaker (-20). Tady jsou jezdci v polovině sezony, poslední závod v Salt Lake City bude rozstřelem s třídou 250 Východ. Těšme se!

 

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist