Tomac to nevzdal, vyhrál v Denveru. Vyhrál i Cianciarulo v 250, takže double pro Kawu

Pátým letošním vítězstvím a druhým po sobě Eli Tomac (Kawasaki) jasně ukázal, že se ještě nevzdal naděje na letošní superkrosový titul. V coloradském Denveru porazil Coopera Webba (KTM), který ale má dva závody před koncem stále ještě 18bodový náskok.

Během dvou závodů se může stát leccos, za Tomacem číhá ještě Francouz Marvin Musquin, ten na svého týmového kolegu z KTM ztrácí 23 bodů, za vítězství se dává 26. A teoretickou, ale opravdu jen čistě teoretickou šanci má i Němec Ken Roczen (Honda) na čtvrtém místě tabulky, ten ztrácí bodů 49 a možný zisk je 52. To by ale museli ti tři před ním totálně vyhořet.

Zelený před oranžovými …

Ve Skalistých horách byl chladný večer, když se Musquinovi ve finále povedl holeshot a vedl před Savatgym (Kawasaki), Tomac odstartoval asi na šestém místě. Francouz vydržel na čele pět kol, než ho agresivně jedoucí Tomac předjel a vytvořil si pohodlný až osmisekundový polštář. Ani druhé místo ale nebylo Musquinovi souzeno, pět kol před cílem ho dohnal a předehnal i týmový kolega Cooper Webb. Nebo že by stájová režie? Spíš asi ne, Webb Musquina předjel na dlouhé roletě, která mu šla zjevně lépe od ruky. Za vítězným Tomacem nakonec dojeli hned tři jezdci KTM, když jako čtvrtého v cíli odmávli Justina Boglea. Těsně za ním dojel Tomacův týmový kolega Joey Savatgy a následovala čtvrtá KTM s Blakem Baggettem, pak teprve viděl cíl Ken Roczen a první z Husqvaren Zacha Osbornea. Až na devátém místě najdeme Joshe Granta na tovární Yamaze, když oba tovární jezdci Aaron Plessinger a Justin Barcia mají kvůli zraněním po sezoně. Desítku nejlepších uzavřel v Denveru Justin Hill na Suzuki, po pádu nedokončil závod Skot Dean Wilson na Husqvarně.

Co řekli po závodě na podiu?

Eli Tomac
„Dneska to bylo něco, o čem jsem vždycky snil, publikum bylo nejhlučnější, jaké jsem kdy zažil. A že trochu sněžilo? To by ani nebylo Colorado bez sněhu! Děkuju týmu Monster Energy Kawasaki za to, jaký jsme během sezony udělali pokrok. V posledních dvou závodech budeme tvrdě pracovat a pokračovat v tlaku na titul, ještě není hotovo!“

Webb
„Jakmile jsem se dostal přes Joeyho Savatgyho, jel jsem dost dobře, byl jsem dobrý na roletě a vlastně na celé trati, byl jsem schopen dohnat a předjet Marvina. Měl jsem pocit, že doháním i Eliho, ale ten jel svůj vlastní závod. Celkově to byl dobrý víkend. Samozřejmě bych chtěl vyhrát, ale tohle jsou cenné body a teď si jeden víkend odpočineme.”

Musquin
„Nešel jsem do finále s velkou sebedůvěrou po problémech v rozjížďce, kde jsem dojel až pátý, ale udělali jsme nějaké změny na motorce, které mi pomohly při startu, to byl klíč k tomu dostat se na podium. Trať byla hodně těžká, ale dal jsem do toho všechno.”

Do konce superkrosového šampionátu zbývají závody v New Jersey a v Las Vegas, teď mají jezdci díky Velikonocím volný víkend.

Zelený před modrými …

O třídě 250 West bychom měli možná psát nejdříve, startuje totiž před hlavní kubaturou 450. Ale jedou jen poloviční mistrovství… Zajímavé je, že i ve finále 250W skončili na prvních třech místech první tři jezdci celkového pořadí, tak jako ve 450. Předsezonní favorit Adam Cianciarulo (Kawasaki) se po pěti kolech dostal před výborně odstartovavšího Michaela Mosimana (Husqvarna) a až do cíle před sebe nikoho nepustil. Dvěpade jezdí kratší jízdy, a tak se jelo 21 kol. Cianciarulo měl trochu usnadněnou práci, protože jeho největší soupeři Dylan Ferrandis a Colt Nichols z továrního týmu Yamahy odstartovali až na pátém a šestém místě a Cianciarula během necelých 16 minut nedohonili. Mosiman dojel po lehčím pádu pátý za RJ Hampshirem na Hondě.

Adam Cianciarulo
„Z toho vítězství jsem nadšený! Celý večer jsem se cítil dobře, moje KX250 mi perfektně sedla a byl z toho pěkný závod. A ta úžasná energie diváků po celý závod! Mám rád tenhle typ závodů, kdy do toho všichni dáváme maximum a dav šílí, zejména když jsme si blízko bodově. Teď musím ještě dokončit práci ve Vegas.“

Dvěstěpadesátky vede Cianciarulo s náskokem jen osmi bodů před Francouzem Ferrandisem a zbývá už jen finiš v Las Vegas, kde ovšem můžou do jejich souboje zasáhnout i jezdci z východního šampionátu, v Las Vegas se totiž jezdí tzv. shootout, jedou všichni dohromady. Pokud by tedy třeba před Cianciarulem dojeli tři jezdci z Východu, dostane body jen za čtvrté místo. Ale při poslední konfrontaci na tom byli jezdci ze Západu lépe.

Výsledky SX Denver

450SX
1. Eli Tomac (USA), Kawasaki, 28 kol
2. Cooper Webb (USA), KTM, +07.774 s
3. Marvin Musquin (F), KTM, +13.171 s

Celkově 450SX po 15 závodech ze 17
1. Webb, 332
2. Tomac, 314
3. Musquin, 309

250SX West
1. Adam Cianciarulo (USA), Kawasaki, 21 kol
2. Dylan Ferrandis (F), Yamaha, +05.756 s
3. Colt Nichols (USA), Yamaha, +09.268 s

Celkově 250SX West po 9 závodech z 10
1. Cianciarulo, 208
2. Ferrandis, 200
3. Nichols, 163

Příští závod: East Rutherford (New Jersey) – 27. dubna

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Autoři článku obdrželi prémie 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist