Rakouská radost a německé slzy v Indianapolisu

Po Daytoně se jel další superkros v Indianapolusu … ne, nikoliv, tentokrát to nebylo na závodním oválu, ale klasicky na stadionu. Tedy na klasickém americkém stadionu. A zatímco němečtí fanoušci neměli u svých počítačů radost z osmého místa svého jezdce Kena Roczeně na tovární Hondě, rakouští fanoušci si mnuli ruce, protože jejich oranžová KTM obsadila v Indianapolisu celé stupně vítězů závodu mistrovství světa.

Celooranžové podium – zleva Baggett, Musquin, Webb – a nezbytné čtyři Monster-krásky

Poprvé v sezoně vyhrál Francouz Marvin Musquin (tovární KTM) a dá se říct, že byl dominantní. Po holeshotu se ocitl sám na čele a vydržel tam celých 26 kol (finále se jezdí na 20 minut plus jedno kolo) až do cíle. Nejprve ho stíhali oba jezdci Kawasaki Joey Savatgy a Eli Tomac, ale ani jeden na Francouze neměl, Tomac skončil s dvacetisekundovou ztrátou čtvrtý, Savatgy šestý. V 16. kole se za Musquinem usadil Blake Baggett (KTM) z týmu Rocky Mountain a na třetím jezdil od téhož kola vedoucí jezdec šampionátu a Musquinův tovární kolega z KTM Cooper Webb. Celé podium tak už potřetí v sezoně obsadili výhradně jezdci KTM, předtím se jim to povedlo v jiném pořadí v Oaklandu a v Atlantě.

Marvin Musquin poprvé letos vyhrál, a tak si na oslavu střihl tenhle prvek z počátků FMX

Na páté místo se mezi obě Kawasaki vklínil tovární pilot Yamahy Justin Barcia, který se vrátil po zranění (musel vynechat dva závody), pro změnu ale chyběl také pro zranění jeho tovární kolega Aaron Plessinger. Husqvarně citelně chybí zraněný obhájce titulu Jason Anderson, Zach Osborne ani Skot Dean Wilson ho nedokážou nahradit. Zklamaná je i Suzuki, jejímž nejlepším zástupcem byl v Indianapolisu australský veterán (37 let) Chad Reed na 11. místě. Ten se obdivuhodně drží na průběžném sedmém místě mistrovství, když v Detroitu dokázal dokonce zajet na bednu.

O titul je stále boj otevřený, rozdíl mezi prvním Webbem a čtvrtým Roczenem je jen 27 bodů, přitom za vítězství se přiděluje 26. Cooper Webb má nejvíc výher, pět, Musquin vyhrál poprvé, Tomac zvítězil třikrát, jen Ken Roczen se zatím výhry nedočkal.

Tuhle trať projeli jezdci 26krát, vítěz za 21 minut a 15 a půl sekundy, průměrně tedy kolo za 49 s

Jak to viděl v Indianapolisu vítěz Musquin? „Tady v Indianapolisu je vždycky těžká trať, ale vždycky se mi tady dařilo. Vyhrál jsem tu dvakrát na dvěstěpadesátce a teď podruhé na 450, takže to tady mám opravdu rád.“

Se třetím místem nebyl tak úplně spokojený Webb: „Neměl jsem nejlepší start, musel jsem předjíždět a pak mi zhasl motor a zase jsem ztratil pár pozic. To mi štve, protože jsem dnes měl šanci vyhrát.“

250 Východ: Forkner, kdo jiný

Austin Forkner stále hledá v SX250 přemožitele

Menší kubatura, která nemá statut mistrovství světa, se stala opět kořistí Austina Forknera (Kawasaki), který letos ještě na Východě neprohrál. Forkner měl problém v rozjížďce (jede se na šest minut plus jedno kolo), když po startu spadl a začínal zcela odzadu, ale stihl to do pátého místa a nemusel ani do opravy. Ve finále dojeli za Forknerem Chase Sexton na Hondě a Justin Cooper na Yamaze. Stejné je i pořadí v tabulce, kde Forkner vede o 26 bodů.

Příští závod se jede již v sobotu v severozápadním cípu USA v Seattlu a zase jednou pojedou ti ze třídy 250 Západ.

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist