Němec v St. Louis porazil všechny Američany

Než se superkrosaři tuto sobotu vrátí do kalifornského Anaheimu, museli se přemístit do St. Louis ve státě Missouri, kde se jel druhý závod letošní sezony. Po skoro přesně třech letech získal vítězství německý závodník ve službách Hondy Ken Roczen. Celkově to bylo už jeho dvanácté vítězství v sériích AMA Supercross a podle toho, jakým způsobem ho získal, zřejmě nebude muset opět čekat tři roky na další výhru.

21 minut pro Roczena

V kvalifikaci byl nejrychlejší Adam Cianciarulo z továrního týmu Kawasaki, ve finále ale několikrát chyboval, přesto vjížděl do posledního z 24 kol na čtvrtém místě, ale v závěru spadl. Holeshot se povedl Zachu Osbornovi na Husqvarně, ale ve druhém kole ho předjel Ken Roczen a na čele závodu už jen zvyšoval náskok, který v jednu chvíli činil přes osm a půl sekundy. Superkrosová finále jsou sice poměrně krátká, 20 minut plus jedno kolo, což v St. Louis představovalo celkový čas vítěze 21 minut a 41 sekund, ale za tu dobu si závodník ani na okamžik neoddechne, nemůže vypustit ani jednu bouli, ani jednu zatáčku, rovinky tu nejsou. „Tohle je rozhodně jeden z nejsladších okamžiků mé kariéry!“ prohlásil po závodě vítěz.

Kdo za Němcem?

Přestože nebyl celý den zdravotně v pořádku (nespecifikováno, snad nachlazení), vedl si vítěz prvního závodu Justin Barcia zdatně i v St. Louis a kromě Roczena na něho nikdo neměl. Tovární jezdec Yamahy si tak upevnil průběžné vedení v tabulce, vede před Roczenem o šest bodů. Tihle dva se na počátku roku jeví jako největší favorité na titul, ale sezona bude ještě dlouhá a je nutné si udržet skvělou formu až do května. Zlepšuje se Jason Anderson (Husqvarna), mistr z roku 2018, který loňskou sezonu promarodil – po pátém místě v Anaheimu dojel v St. Louis třetí. Čtvrtý skončil v St. Louis Eli Tomac (Kawasaki), kterému zatím superkrosový titul unikal. Zlepší se v další fázi natolik, aby ohrozil vedoucí duo? Není vyloučeno, že nakonec bude lepší jeho stájový kolega Adam Cianciarulo, nováček třídy… Nevýrazný je zatím obhájce titulu Cooper Webb (KTM), minule sice dojel třetí, ale teď až dvanáctý, když se nedokázal probojovat z 15. místa po startu o moc výš a na Barciu ztrácí už 17 bodů. Měl prý v týdnu nějakou infekci a byl zřejmě oslabený, uvidíme příště.

A co ostatní?

Lepší se i Malcolm Stewart, Afroameričan na Hondě, kvalit svého staršího bratra Jamese ovšem stále nedosahuje. Pak jsou tu ještě Blake Baggett na KTM a Justin Brayton na Hondě, to jsou také jezdci do první desítky, ale ti na titul nedosáhnou. Ostatní už pojedou skutečně jen o čest a celkové pořadí, možná s občasným menším zábleskem. To platí i o Deanu Wilsonovi ze Skotska či Chadu Reedovi z Austrálie. Francouz Marvin Musquin (KTM) je pro celou superkrosovou sezonu ztracený (úraz), to už víte. Tak koho byste si tipli na letošního krále superkrosu? Bude to Roczen a půjde světový (a americký) titul poprvé do Německa?

250 West – Forkner napravil chybu

To byla řeč o hlavní třídě 450, která jezdí i o titul mistra světa. Dvěstěpadesátky jsou rozdělené na Východ a Západ a o světový titul nejezdí. Z těchto tříd se ale samozřejmě rekrutují pozdější hvězdy hlavní kubatury. Prvních šest závodů v kalendáři patří do západní (dalo by se říct kalifornské) části seriálu, i v St. Louis tedy jeli stejní jezdci jako v Anaheimu, třída 250West. Dvěstěpadesátky jedou finále na 15 minut plus jedno kolo, v St. Louis jich stihli 18.

Ani tady nebyl stejný vítěz. Austin Forkner (Kawasaki), který před týdnem spadl a zkrátil si trať, si spravil v St. Louis chuť, když vedl od holeshotu po startu až do cíle. Justin Cooper (Yamaha), vítěz z Anaheimu, mu sice nedal vydechnout, přesto si Forkner vybudoval náskok přes tři sekundy. Třetí v cíli, Brandon Hartranft (KTM) už měl ztrátu přes 17 sekund. Je vhodné vzpomenout na minulou sezonu. To jezdil Forkner seriál 250East, tedy ten východní (dalo by se říct floridský), a z prvních šesti závodů jich pět vyhrál, ten šestý se jel společně Východ + Západ a Forknera porazili oba „západní“ jezdci Ferrandis a Cianciarulo. Pak se Forkner zranil. „Jsem moc rád, že jsme dnes večer získali první vítězství, právě tady v mém městě s rodinou a spoustou kamarádů v paddocku,“ řekl šťastný vítěz v cíli.

Trochu nám tady chybí obhájce titulu Francouz Dylan Ferrandis (Yamaha), který dojel minule druhý. Tentokrát se hned v první zatáčce ocitl na zemi a než se dostal zpět do stupaček, jeli ostatní už druhé kolo. Z té ztráty se už nemohl dostat, takže 12. místo lze hodnotit pozitivně. Ferrandis jel stejně rychle jako oba vedoucí jezdci, cílem projel tři sekundy za svým týmovým kolegou Cooperem, ovšem chybělo mu to jedno kolo… Škoda, na Coopera tak ztrácí hnedle 15 bodů.

A v sobotu v noci zase do Anaheimu…

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist