MS: Vítězí Reed, havarovali Villopoto i Roczen

Vypadalo to, že si to o letošní americký a světový superkrosový titul rozdají James Stewart a Ryan Villopoto, kteří vyhráli prvních pět závodů, ale situace se po San Diegu zdramatizovala. V sedmém závodě totiž vedoucí muž průběžné klasifikace Villopoto havaroval a vítězství vybojoval australský veterán Chad Reed.

Stadion Qualcomm v kalifornském San Diegu v sobotu očekával celodenní deště, ale nakonec jen sem tam pořádně sprchlo a někdy i zasvítilo slunce. Pořadatelé ale neponechali nic náhodě, trať na stadionu o přestávkách zakrývali igelitem, takže jezdci měli pro další společný závod supercrossového seriálu AMA a mistrovství světa skvělé podmínky, i když program dostal pořádný časový skluz. Pořadateli ohlášených 53 342 diváků ale bylo s dramatičností závodů spokojeno. Připomeňme si, že před San Diegem vedl průběžně v hlavní třídě do 450 cc Villopoto (Monster Energy Kawasaki) o devět bodů před Stewartem (San Manuel Yamaha), ale poslední podnik v Houstonu vyhrál Trey Canard na hondě
Favorité v San Diegu skvěle zvládli tréninky a rozjížďky. V semifinále 1 na osm kol urval holeshot Villopoto před Canardem a Reedem, skvěle si na pátém místě vedl jeden z mála Evropanů ve startovním poli Francouz Fabien Izoird. Tuto jízdu asi nejvíc poznamenala bouřka, včetně oslnivých blesků, jezdci dojeli do cíle jako koule bláta. Za již zmíněnými první muži třemi jezdci dorazili do cíle Tedesco a Millsaps. V semifinále 2 měl nejlepší start Stewart a hned si začal vytvářet slušný náskok. Za ním o postup do finále bojovali Justin Brayton, Kyle Regal, Mike Alessi a úřadující mistr světa Ryan Dungey. Bubba Stewart vyhrál bez prolémů, když si zapsal i nejlepší čas na jedno kolo 55,9 sek. Další pořadí bylo Justin Brayton, Kyle Regal, Ryan Dungey, Andrew Short a Brett Metcalfe.
Finále na dvacet kol už se jelo za neustálého deště na čím dál víc klouzající trati. Bývalý dvojnásobný mistr světa Chad Reed dokázal, že mu to v San Diegu vždycky šlo a že jeho letošní forma stoupá závod od závodu. Od startu vypálil nejlépe ze všech a vedl až do třetího kola, kdy ho předjel Trey Canard. Za nimi jel James Stewart, následován Andrew Shortem na KTM a Ryanem Dungeyem na suzuki. Ryan Villopoto byl v tu chvíli až dvacátý, protože havaroval ve třetí zatáčce prvního kola. Stejně se vedlo bohužel v šestém kole i Canardovi, a tak šel znovu do čela se svou hondou Chad Reed v uctivé vzdálenosti sledován Stewartem. Canard ztratil pádem jen málo a stačil se zařadit na třetí pozici. To už byl ze hry venku vítěz superkrosu z italského Janova Kevin Windham... V půlce závodu vedl Chad Reed před Stewartem o sedm sekund, Ryan Villopoto se fantastickou stíhačkou vyšvihl na pozici jedenáctou. Šance Bubby, že se po San Diegu vyhoupne zpět do čela průběžné klasifikace seriálu, dostaly vážnou trhlinu v 17. kole, když zřejmě i vinou poruchy motocyklu nezvládl jednu zatáčku a dostali se přes něj Canard a Dungey. Rychle se ale sebral a zařadil se zpět na čtvrtou pozici. O něco později padá podruhé i Canard. Chad Reed, který si před sezonou pořídil vlastní tým s názvem TwoTwo Motorsports, si už vítězství nenechal vzít, další místa na stupních vítězů nakonec obsadili Dungey a Stewart, Ryan Villopoto to ještě stihl alespoň na sedmou příčku. Stále tedy ještě vede MS, ale už jen s náskokem tří bodů na Stewarta a šestnácti bodů na Reeda. Další závod, který se pojede příští víkend na stadionu GeorgiaDome v Atlantě, bude tedy velice zajímavý. Reed vyhrál velký závod po víc než roční pauze, v San Diegu se mu ale tradičně daří, zvítězil tam již pošesté. 
„To je neuvěřitelné,“
hlásil v cíli Reed, na snímku se startovním číslem 22. „Zrodu svého týmu jsem věnoval tolik času, energie a peněz a další úsilí nás stálo to, abychom se dostaIi na vrchol. Když pak vyhrajete závod mistrovství světa s názvem svého týmu na prsou, je to o hodně krásnější pocit. Je to hodně o emocích. V závodě to šlo skvěle. Když mě předjel Trey, držel jsem se za ním, protože se mi zdálo, že jede skvělou stopu. Když pak šel k zemi, stačilo už jen neudělat chybu.“ Spokojený byl nakonec i Stewart: „Dal jsem do toho všechno, co bylo v mých silách. V té zatáčce jsem tam ale zkrátka zůstal trčet a zhasl mi motor. Chad Reed byl dnes skvělý, já jsem rád, že jsem nakonec získal slušný příděl bodů.“ Šlo o poslední race na území jižní Kalifornie, celý cirkus se teď přesune na východ.
Německého supertalenta Kena Roczena už zná celá Amerika, alespoň ta část, která fandí jedné stopě. Šestnáctiletý mladík si minulý víkend odskočil ze svých dvěstěpadesátek do prestižní třídy 450 cc a v Houstonu na stroji KTM 350 SX-F dojel na skvělém sedmém místě. Právem se tedy čekalo, jak si povede v San Diegu po návratu mezi své. Roczen opět zazářil: vyhrál trénink, pak způsobem start-cíl svou rozjížďku třídy Western Regional Supercross Lites, dosáhl jasně nejlepšího času na jedno kolo. V závodě ale doplatil na pády. Havaroval už na startu, pak ještě několikrát a nakonec byl rád, že dojel sedmý. Holeshot dvěstěpadesátek se podvedl Elimu Tomacovi na hondě před vedoucím mužem šampionátu, stále na ruce zraněným Joshem Hansenem na kawasaki. Tomacovi se pak již všichni soupeři až do cíle koukali na záda a mladík z Colorada si tak zajistil první velké vítězství ve své kariéře. Přes indisponovaného Hansena se v průběhu závodu na 15 kol přehnali další jezdci. Druhé místo vybojoval Tyla Rattray a třetí Broc Tickle, oba na kawasaki. Hansenův náskok v čele seriálu na Broca Tickla se smrsknul už jen na tři body, třetí je vítěz ze San Diega Eli Tomac.

Výsledky ze San Diega

450 cc

1. Chad Reed HON
2. Ryan Dungey SUZ
3. James Stewart YAM
4. Trey Canard HON
5. Davi Millsaps YAM
6. Andrew Short KTM
7. Ryan Villopoto KAW
8. Brett Metcalfe SUZ
9. Mike Alessi KTM
10. Justin Brayton YAM

Po sedmém závodě:
 
Villopoto 146, Stewart 143, Reed 130, Canard 130, Dungey 123, Andrew Short 95, Brett Metcalfe 93, Davi Millsaps 78, Justin Brayton 76, Ivan Tedesco 66, Kevin Windham 62

250 Lites West:

1. Eli Tomac HON
2. Tyla Rattray KAW
3. Broc Tickle KAW
4. Cole Seely HON
5. James Decotis HON
6. Josh Hansen KAW
7. Ken Roczen KTM
8. Ben Evans KAW
9. Ryan Morais SUZ
10. A Balbi KAW

250 Lites West celkově:

Josh Hansen 128, Broc Tickle 125, Eli Tomac 116, Ryan Morais 96, Cole Seely 88, Ken Roczen 83, Tyla Rattray 80, Martin Davalos 69, James Decotis 67, K Cunningham 60

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist