MS: Slavná Daytona patřila Ryanu Villopotovi

Daytona International Speedway, to je mezi motoristickými fanoušky nejenom v Americe obrovský pojem a právě tam se v sobotu jel další, už devátý podnik společného amerického a světového šampionátu v superkrosu. Vítězem se stal Ryan Villopoto na tovární Kawasaki, který si tak zvýšil svůj náskok v čele seriálu už na slušných 23 bodů.

Závod v Daytoně je unikátní v mnoha směrech. Historická Daytona International Speedway je gigantický závodní komplex, který je rozsáhlejší, než středně velké město.
Dráha se skládá hned z několika druhů povrchů, hlavní je ale hluboký měkký písek, který je pro Daytonu pověstný. „Tady se brzy oddělí jezdci, kteří jsou ještě kluci, od těch skutečných mužů,“ praví místní moudrost. „Daytona Supercross je mnohem víc než jen normální superkrosový závod. Historie a tradice závodu a zdejší dráhy a to, že závod otvírá tradiční Týden rychlosti, z toho dělá opravdovou událost celého světového motorismu,“ říká Rick Johnson, sedminásobný AMA šampion a také vítěz Daytony. Týden rychlosti vyvrcholí příští víkend úvodním závodem amerického silničářského šampionátu (AMA Superbikes), na který byly letos vypsány odměny pro nejlepší jezdce v hodnotě téměř čtvrt milionu dolarů.
Po osmi závodech AMA/FIM World Supercross Series vedl Američan Ryan Villopoto, tovární jezdec Kawasaki, s náskokem deseti bodů na svého krajana, bývalého dvojnásobného mistra světa Jamese Stewarta (L&M San Manuel Yamaha). Třetí Australan Chad Reed ztrácel na druhého Bubbu jedenáct bodů. Měřené tréninky patřily Jamesi Stewartovi, který nejrychlejší kolo zvládl za 1:16,34 min. Druhý byl Chad Reed (1:16,61) a třetí Ryan Villopoto (1:17,12). V prvním semifinále ale urval holeshot úřadující mistr světa Ryan Dungey na suzuki před Villopotem. Ve čtvrtém z osmi kol ale najednou vedoucí jezdec odstavuje svůj motocykl a do depa míří pěšky. Později se prokázal unik oleje. Takže vyhrál Villopoto před Kevinem Windhamem (Honda) a Treyem Canardem (Honda). Dungey se později dostal do finále až skrz jízdu Poslední šance, ze které postupovali jen první tři jezdci. Ve druhém semifinále se start nejlépe povedl německému talentu Kenu Roczenovi na KTM 350, který podruhé dostal šanci v prestižní třídě. Do konce prvního kola ho ale předjel Davi Millsaps. James Stewart lehce upadl ve druhém kole, přesně na stejném místě jako před chvíli jeho mladší bratr Malcolm ve třídě dvěstěpadesátek. Bubba se ale rychle zvedl, vydal se na stíhačku a v osmém kole už vedl. Do cíle dorazil před Millsapsem a Kenem Roczenem. Šestnáctiletý Evropan tak porazil dvojnásobného mistra světa Chada Reeda, který dojel čtvrtý.
Po startu finále na dvacet kol to vypadalo, že nikdo nebude mít na Stewarta. Udělal holeshot, skvěle zvládl první zatáčky, bravurně si počínal na překážkách a brzy si vypracoval malý náskok. Ve třetím kole suverénně vedl o pět sekund před Villopotem a s náskokem devíti sekud na překvapivě třetího Andrewa Shorta. Další pořadí bylo Davi Millsaps, Chad Reed, Kevin Windham a Ryan Dungey. Ve čtvrtém kole ale na sérii skoků Bubba tvrdě padá přes přední kolo. Neuvěřitelné je, že za chvíli vstává a pokračuje v závodě. 
To už ale vede Villopoto před Millsapsem, třetí místo stále drží Andrew Short. Ken Roczen slušně na deváté pozici, James Stewart až dvacátý. Ryan Villopoto jezdí rychlá a stabilní kola za 1:17 min. Je jasné, že pokud neudělá chybu, vyhraje. Za ním to ale vře. Chad Reed se propracoval až na druhé místo, třetí je už Ryan Dungey. Rozježděná trať se stávala stále těžší a těžší a nejlepší časy opadly na 1:20 min. Ryan Villopoto udržel nevy na uzdě a vyhrává svůj čtvrtý závod v sezoně. Druhý zaslouženě Chad Reed a třetí Ryan Dungey. James Stewart to stihl ještě na deváté místo, těsně za Kenem Roczenem.
Ryan Villopoto: „Bylo to úžasné. Je to moje druhé vítězství v řadě v Daytoně, a tak se cítím skvěle. Viděl jsem Jamese před sebou, vedl si výborně, ale pak upadl. Já jsem si jel svůj závod, své tempo. Trať na konci už byla hrozná, koleje byly vyjeté opravdu hluboko.“ Chad Reed: „Taková je Daytona! Brutální. A to na ni máme rádi. Je nepředvídatelná. Boj s těžkou tratí a soupeři kolo za kolem.“ Všichni jezdci v cíli se shodli, že tak těžkou trať tu nezažili už roky. Stewarta může jeho chyba velmi mrzet. Jeho bodová ztráta na Villopota se v průběžné klasifikaci zvýšila na už dost hrozivých 23 bodů. Při Ryanově skvělé formě to bude těžké stahovat. Může se o to pokusit už za týden na dalším slavném místě motoristické historie (ale i přítomnosti) v Indianapolis.
Ve třetím závodě dvěstěpadesátek jezdců východního okruhu se čekalo, že bude pokračovat bitva mezi Britem Deanem Wilsonem a Američanem Justinem Barciou, z nichž dosud každý má na svém kontě jedno vítězství a jedno druhé místo. Wilson na kawasaki taky dominoval tréninkům, ale v závodě oběma favoritům vypálil rybník Blake Baggett (rovněž kawasaki), když vyhrál závod na 15 kol způsobem start-cíl. Wilson vyjel z tratě, musel dohánět a nakonec skončil až osmý. Barcia se druhým místem dostal do čela seriálu. Blake Baggett: „Šlo jen jen o to udělat holeshot, pak už jsem si věřil. Je to skvělé vyhrát právě tady. Justin Barcia: „Trať byla opravdu brutální. Vůbec nezávidím těm klukům ze třídy 450 cc, co po pojedou po nás. A to mají před sebou ještě o pět kol víc, než my.“ Zajímavé věci se děly i v tréninku. Těžce havaroval Ian Trettel a musel být převezen do nemocnice, pak vypukl menší skandál okolo mladšího bratra Jamese Stewarta. Malcolm mohl kvalifikaci vyhrát, ale zjistilo se, že dvakrát zajel mimo vytyčenou dráhu, a tak se mu nejrychlejší dvě kola nepočítala.


Výsledky z Daytony

Finále 450 cc

1. Ryan Villopoto KAW
2. Chad Reed HON
3. Ryan Dungey SUZ
4. Andrew Short KTM
5. Davi Millsaps YAM
6. Justin Brayton YAM
7. Kevin Windham HON
8. Ken Roczen KTM
9. James Stewart YAM
10. Mike Alessi KTM

Celkově po devíti závodech:

Ryan Villopoto 196, James Stewart 173, Chad Reed 172, Ryan Dungey 165, Trey Canard 154, Andrew Short 128, Brett Metcalfe 107, Justin Brayton 105, Davi Millsaps 104, Kevin Windham 89 
Finále Lites East:

1. Blake Baggett KAW
2. Justin Barcia HON
3. Ryan Sipes YAM
4. Blake Wharton HON
5. PJ Larsen KTM
6. J Anderson SUZ
7. Malcolm Stewart SUZ
8. Dean Wilson KAW
9. Matt Lemoine KAW
10. L Smith HON

East Lites po třetím závodě:

Justin Barcia 69, Blake Baggett 65, Dean Wilson 60, Ryan Sipes 54, Blake Wharton 51,
Jason Anderson 41, Matt Lemoine 35, Malcolm Stewart 34 , PJ Larsen 33, L Vincent (Honda) 33

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist