MS: Bubba Stewart doplatil na hromadnou havárii

Překvapivým výsledkem skončil šestý závod společného amerického a světového šampionátu v superkrosu. Vedoucí jezdec seriálu James Stewart doplatil na hromadnou nehodu a dojel až patnáctý. Zkomírající naděje Hondy oživil svým vítězstvím Trey Canard, do čela průběžného pořadí se vrátil Ryan Villopoto.

Houstonský stadion Reliant zaplnilo téměř 46 tisíc diváků, kteří byli zvědavi hlavně na to, jak bude pokračovat souboj Stewarta (San Manuel Yamaha) s Villopotem (Monster Energy Kawasaki). Připomínáme, že tito dva jezdci zatím vyhráli všechny dosavadní závody. Trénink napovídal, že ani tentokrát to nebude jinak. Vyhrál ho James Stewart časem 48,56 sek., před Ryanem Villopotem (48,7) a úřadujícím mistrem světa Ryanem Dungeym na suzuki (48,8). Pozdější vítěz Trey Canard skončil čtvrtý. Po holeshotu v podání Kevina Windhama ale vše vyřešila hromadná havárie hned v první levé zatáčce, ve které zůstal viset právě Stewart a spolu s ním bývalý dvojnásobný mistr světa Australan Chad Reed a Justin Brayton (oba honda). Zatímco Reed rychle nasedl, skvěle dohnal špičku a nakonec skončil šestý, Stewart skončil na zemi ještě jednou, když v šestém kole naremploval Jamese Thomase. Vedoucí jezdec šampionátu si pádem poškodil přední brzdu a nakonec dorazil do cíle až patnáctý. V celkové klasifikaci se před Stewarta o devět bodů posunul Villopoto.
Do poloviny závodu na dvacet kol vedl vítěz superkrosu v italském Janově Windham, ale pak upadl a šachovnicový prapor vůbec neviděl. Do čela šel Trey Canard na tovární hondě, ale neměl to vůbec jednoduché, protože musel neustále odrážet útoky Ryana Dungeyho. Canard (na snímku se startovním číslem 41) si ovšem přes své mládí počínal jako zkušený mazák a odměnou mu za to bylo jeho vůbec první vítězství v prestižní třídě 450 cc po přestupu z dvěstěpadesátek. Druhý tedy o zanedbatelnou jednu desetinu sekundy dojel Dungey, na kterého s odstupem nahlížel Ryan Villopoto. Toho třetí místo katapultovalo do čela šamionátu. „Vůbec nevím, co říct. Byl to úžasný závod. Trať byla složitá, tak jsem se tam prostě snažil nějak udržet. Udělal jsem několik chyb a Ryan Dungey toho využil a dojel mě. Pak jsem už jel defenzívní stopu a vyšlo to,“ uvedl v cíli vítěz.
Německý supertalent Ken Roczen měl mít tentokrát volno, protože jeho třídu Lites West vystřídali v arizonském Houstonu jezdci třídy Lites West. Šestnáctiletý klučina ale využil nabídky továrny KTM a závodu hlavní třídy se zúčasnil na stroji 350SX-F. Vedl si skvěle, bez problémů postoupil do finále, kde si vyjel v nabité světové konkurenci sedmé místo. Roczen má opravdu nakročeno k velmi slibné budoucnosti. 
V Houstonu měli tedy premiéru jezdci dvěstěpadesátek z východního pobřeží a těm kraloval šampion z pařížské haly Bercy Justin Barcia na hondě. Druhé místo se ztrátou tří sekund vybojoval Brit Dean Wilson, který těžil ze svého parádního startu, a třetí skončil Blake Baggett. Ten jel stejně jako Wilson na kawasaki. „Nemůžu ani vysvětlit, jaké se mnou teď cloumají emoce. Jsem tak nadšený, že jsem vyhrál hned první podnik série. Byl to dost intenzívní závod. Párkrát jsme do sebe s Wilsonem narazili, ale myslím, že to byl relativně čistý souboj,“ měl po závodě slzy v očích Barcia. Velkou premiéru na profesionálnm okruhu měl v Houstonu Stewartův mladší bratr Malcolm. Po jedenáctém místě v kvaldě, kde si vedl výborně hlavně na skocích, se ve finále do vytoužené první desítky nedostal, na své suzuki dojel čtrnáctý.

Výsledky z Houstonu:

450 cc:

1- Trey Canard (Honda)
2- Ryan Dungey (Suzuki)
3- Ryan Villopoto (Kawasaki)
4- David Millsaps (Yamaha)
5- Andrew Short (KTM)
6- Chad Reed (Honda)
7- Ken Roczen (KTM)
8- Brett Metcalfe (Suzuki)
9- Ivan Tadesco (Kawasaki)
10- Mike Alessi (KTM)

Po šestém závodě: Villopoto132 bodů, Stewart 123, Canard 112, Reed 105, Dungey 101, Short 80, Metcalfe 80, Justin Brayton (Yamaha) 65, Millsaps 62, Windham 61

Lites East (stejné pořadí je pochopitelně i celkově):

1- Justin Barcia (Honda)
2- Dean Wilson (Kawasaki)
3- Blake Baggett (Kawasaki)
4- Ryan Sipes (Yamaha)
5- Ian Trettel (Suzuki)
6- Blake Wharton (Honda)
7- Jason Anderson (Suzuki)
8- Lance Vincent (Honda)
9- Matthew Lemoine (Kawasaki)
10- Alex Martin (Honda)

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist