Co by řek’ mi Houston? Že Němec, Američan a Francouz vyhráli, ale Američan nejvíc

V Houstonu se jel poslední letošní triple crown, tedy superkros se třemi finálovými jízdami místo jedné, body se ovšem dávají jen jednou – za celkové umístění. A to měl nejlepší domácí Cooper Webb, který tak vyhrál letos už pošesté a navýšil náskok v boji o titul.

Rozhoduje konzistentní výkon

Tovární jezdec KTM z Newportu (Severní Karolína) dojel v prvním finále druhý, další vyhrál a v posledním se spokojil se třetím místem. Na podiu s ním skončil jeho týmový kolega Marvin Musquin z La Réole (jihozápadní Francie), který sice s přehledem vyhrál poslední finále, v předchotích dvou se ale nevyhnul pádům a dojel jen pátý a třetí. Musquin nyní ztrácí na Webba v tabulce 17 bodů.

Cooper Webb po závodě:
Byl to velký večer s výsledky 2-1-3, jedno finále jsem vyhrál, to bylo kůl. Klíčem byly konzistentní výsledky, není snadné postavit se třikrát za sebou těm nejlepším. Jsem nadšený!“

Poprvé se letos na podium dostal další Evropan – Dean Wilson z Glasgow (Skotsko, Velká Británie), který podruhé za sebou předčil svého týmového kolegu Zacha Osborna z týmu Husqvarny. Je to také poprvé letos, kdy se jezdec Husqvarny dostal na bednu. Husqvarna sice loni získala titul s Jasonem Andersonem, po jeho zranění však nemá podobně kvalitního jezdce.

Komu přinesla třináctka smůlu?

A co ten Němec? Ken Roczen z duryňského Mattstedtu se nezbavil smůly, která ho už dlouho provází. Jel se letošní 13. superkros a Roczen (tovární Honda) si posuverenním vítězství v prvním finále, kdy si vybudoval náskok až přes deset sekund na Webba, si v tom druhém po pádu hned v první zatáčce poranil palec u nohy. Šel hned na rentgen, který neprokázal žádnou zlomeninu, a tak Ken nastoupil do třetího finále, které přes silné bolesti dojel na osmém místě, což znamenalo celkové 10. místo v součtu tří jízd.

Ještě větší porci smůly si vybrala Yamaha, oba její jezdci – vítěz prvního letošního superkrosu Justin Barcia i náhradník za Plessingera Josh Grant se ve druhém finále zranili a třetí vůbec nejeli. Podobně je na tom Suzuki, které vypadl nejlepší jezdec Peick už v listopadu a minule se zranil i veterán Chad Reed a do konce seriálu se nesveze.

Ferrandis opět ovládl čtvrtlitry

Dylan Ferrandis (tovární tým Yamahy) z francouzského Avignonu řekl před týdnem, že mu první vítězství v Americe dodalo sebevědomí. V Houstonu to potvrdil, když jedno finále vyhrál a dvakrát dojel druhý a bral 26 bodů za první místo. Přiblížil se tak na pouhých pět bodů vedoucímu jezdci a předsezonnímu favoritu Adamu Cianciarulovi (Kawasaki), který sice vyhrál první finále, ale ve druhém hned v první zatáčce s někým kolidoval, musel k mechanikovi na rchlou opravu a do cíle se stihl prodrat ještě na 10. místo. Spadl i ve třetím finále, ale ze 13. místa se dotáhl až na třetí. V součtu to však bylo jen první místo pod podiem, takže přišel o polovinu svého náskoku v tabulce. Po velmi dobrých výsledcích (třetí, druhý a čtvrtý) skončil za vítězným Francouzem na druhém místě RJ Hampshire (Honda) před týmovým kolegou Ferrandise Coltem Nicholsem (pátý, čtvrtý a vítěz).

Co řekl vítěz?
„Je to dobrý pocit vyhrát dva závody po sobě, dalo mi to ještě víc sebedůvěry. Jak už jsem řekl minule, formát triple crown se mi moc líbí, potřeboval jsem dnes večer odvést stabilní výkony ve všech jízdách a to se mi povedlo, takže jsem nakonec vyhrál. Ztrácím teď na lídra pět bodů, to mi dává naději pro šampionát. Budu teď tvrdě trénovat, abych byl ve formě na poslední dva závody..“

Přítí sobotu mají jezdci volno, další závod v Nashvillu bude tamní superkrosovou premiérou.

Informace o redaktorovi

Petr Hájek - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist