Startuje Mons­ter En­er­gy AMA Su­per­cross Cham­pi­ons­hip 2012

Zítra 7. ledna se koná přibližně 60 kilometrů jihovýchodně od Los An­ge­les v kalifornském Oran­ge Coun­ty ležícím a s 350.000 obyvateli žijícím městě Ana­heimu první závod ze 17. dílného seriálu "Mons­ter En­er­gy AMA Su­per­cross Cham­pi­ons­hip" 2012. Dějištěm je "Angel Stadium", otevřené v roce 1966, které pojme 45.050 diváků a které je domovem baseballového týmu hrajícího Ma­jor Lea­gue pod názvem "Los An­ge­les An­gels of Ana­heim".

Celkem 58 jezdců - chybět bude zraněný domácí jezdec Trey Ca­nard s Hondou - se zúčastní dle aktuální startovní listiny prvního z celkového počtu sedmnácti mistrovských závodů, kdy půjde nejen o velmi vysoké peněžní ceny, ale i o mistrovské body v boji o titul mistra světa "FIM Su­per­cross", jak vás ostatně už informoval ve svém článku koncem minulého roku kolega Petr Šour.

Hlavním protagonistou je určitě úřadující mistr šampion AMA Su­per­cross Ryan Vil­lo­po­to z týmu Monster En­er­gy Ka­wa­sa­ki Team. Rodák z Pouls­ba (Wa­shing­ton) a v kalifornské Mur­rie­tě žijící tovární pilot Ka­wa­sa­ki vyhrál vloni šestkrát finálový závod a protože přidal ještě šest umístění na podiu, tak mu to stačilo k zisku titulu mistra světa. 26-letý motokrosař má jediný cíl, obhájit tento titul.

Největším soupeřem Vil­lo­po­ta bude jistě supecrossový šampion 2010 Ryan Dun­gey, který vloni neobhájil titul - tehdy ještě na Suzuki - o pouhých deset bodů (vyhrál ovšem pouze jeden finálový závod). Po skončení sezóny se vrátil 22-letý jezdec ke svému mentorovi Ro­gerovi De­Cos­terovi a pojede tak tovární motocykl KTM.  A že mu nový motocykl opravdu sedí, potvrdil Dun­gey v polovině října, kdy pouze po několika trénincích dokázal při Mons­ter En­er­gy Cupu v Las Ve­gas v Ne­va­dě výsledky 3-​2-​2 obsadit celkově druhé místo.

Druhý velký Vil­lo­po­tův soupeř se jmenuje 29-letý Aus­tra­lan Chad Reed, který má na svém kontě už dva tituly šampiona SX z let 2004 a 2008 a který jede za svůj vlastní tým TwoTwo Mo­tor­sports. Ten skončil v celkové klasifikaci SX 2011 na druhém místě, jen o pouhé čtyři body za Villipotem. Po skvělé out­door sezóně dostal ovšem Reedův tým plnou tovární podporu od Hondy a je tedy u něho předpoklad, že byl mohl letos ještě víckrát dojet na podium, než vloni (2011 - celkem 11x!).

Last but not least - Ja­mes „Bub­ba“ Ste­wart - superkrossový šampion 2007 a 2009, je doplněním tohoto favorizovaného kvarteta. Vloni vyhrál celkem pětkrát a ještě čtyřikrát stál na podiu. Tomu se ale vůbec nedařilo v Hous­tonu, Jack­son­vil­le a v Las Ve­gas, a jelikož v těchto třech závodech skončil až v poslední třetině startovního pole, tak i jeho umístění a ztráta odpovídaly "pouze" čtvrtému místu. Prostě "Bubba" si potřeboval vzít oddechový čas, vynechal následující out­door sezónu a především změnil tým a motocykl. Nyní pojede Yamahu za Joe Gibbs Ra­cing Mo­to­cross-​Team (JGRMX) a při podpisu smlouvy se zdál ve velmi pozitivní náladě.

Pokud se podíváme do statistiky, tak v posledních pěti rocích s vyjímkou 2009, který pro sebe rozhodl Jos­hua Grant, vyhráli v Anaheimu vždy někteří z této favorizované čtyřky, tedy lze říci, že favoritem pro úvodní závod je kromě Vil­lo­po­ta buď Dun­gey, Reed nebo Ste­wart. Z celé plejády dalších je pak nutno jmenovat především tyto jezdce: Ke­vin Wind­ham, Ja­ke Wei­mer, Ivan Te­des­co či Brett Met­cal­fe. 

Jinak v kubatuře SX Lites bylo v roce 2011 před 35 000 diváky při sezónní premiéře kompletně zelené podium: Joshua Hansen (vítěz), Broc Tickle a  Tyla Rattray. Bohužel bude při letošní premiéře chybět pro zranění mistr světa SX2 Němec Ken Roczen (17 let), který si při tréninku na motokrosové dráze KTM v kalifornské Coroně zlomil těsně po Vánocích levou ruku a plánovaný návrat je 18. února, kdy začíná seriál SX Lites "East Coast".

V kubatuře SX Lites patří jmenovaný německý šampion k plejádě favoritů, i když sám na titul rozhodně nepomýšlí a nyní po jeho zranění je i teoreticky pryč. Titul by tak mohli získat jeho týmový kolega Mar­vin Mus­quin, jehož největším soupeřem bude pak jistě šampion AMA MX De­an Wil­son či Bla­ke Bag­gett, Ty­la Rat­tray nebo Eli To­mac. 

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist