Novým mistrem světa je Ryan Villopoto!

Letošním mistrem světa v superkrosu se stal Američan Ryan Villopoto z továrního týmu Kawasaki Monster Energy. O svém vůbec prvním titulu rozhodl až v posledním závodě seriálu, který se jel o víkendu v Las Vegas. Ten sice vyhrál Australan Chad Reed, ale Villopotovi bodový zisk za třetí místo vystačil na životní úspěch.

Po podniku v Salt Lake City zůstali před posledním, sedmnáctým závodem ve hře ještě čtyři kandidáti na titul: Ryan Villopoto (Kawasaki) 318 bodů, Chad Reed (Honda) 309, Ryan Dungey (Suzuki) 306 a vyloženě zázrak by už potřeboval James Stewart (Yamaha) 295. Finálový závod se jel stejně jako vloni v Las Vegas, v úděsném vedru, na zcela vysušené a prašné trati před zcela vyprodaným stadionem Sama Boyda. Nejrychlejší v tréninku byl Kevin Windham (Honda) před dvojnásobným mistrem světa Jamesem Stewartem a obhájcem titulu Ryanem Dungeym (Suzuki). Kvalifikační rozjížďky se staly kořistí Jamese Stewarta a Ryana Villopota, kteří své minizávody na osm kol vyhráli docela suverénně. 
Nejlepší start do finálového závodu na 20 kol předvedli Mike Alessi a Kevin Windham, v první zatáčce, stejně jako v cíli prvního kola už vedl Windham následován Stewartem, Villopotem, Alessim, Reed a Dungeym. Alessi ale vzápětí havaroval a do čtvrtého kola jdou spolu bok po boku Stewart a Windham. Ti dva si to potom rozdávají až do sedmého kola, kdy Stewart z první pozice padá a do něj naráží i Windham. Oba vypadají dost otřeseně. Vypadá to, že už z boje o titul odpadá Dungey, který nabírá citelnou ztrátu. Pádu vedoucích jezdců využívá Ryan Villopoto a ujímá se vedení před svým největším rivalem v boji o titul Reedem. Ve 12. kole jde Reed před Villopota, ale tovární jezdec Kawasaki mu to vzápětí vrací. Probírá se Dungey, který z hloubi pole dojíždí vedoucí duo. Reed jde znovu před Villopota a za ním se kolem vedoucího muže průběžné kvalifikace protahuje i Dungey. Villopoto to má dobře spočítané a ví, že i třetí místo mu zajistí jeho vůbec první světový titul v jeho kariéře. Nechává si tedy Reeda a Dungeyho ujet a jistí „bronzový“ flek. Dungey ještě Reeda pořádně prožene, ale závod nakonec vyhrává Australan, který si tímto po dvou titulech mistra světa zajišťuje i titul vicemistra. 
„Super, byla to paráda! Musím poděkovat všem lidem kolem mě a taky fanouškům. Byla to neuvěřitelná sezona,“ uvedl na stupních vítězů Reed, který si na podzim založil svůj vlastní privátní tým. A čerstvý mistr světa Ryan Villopoto dodal: „Nikdy nebudu schopen dost poděkovat všem členům týmu Monster Energy Kawasaki za to, co pro mě udělali. Už od začátku seriálu ve mě věřili a teď si to krásně užíváme. Dnes jsem měl i štěstí, že jsem se dokázal vyhnout padajícím Kevinovi a Jamesovi. A ještě musím zvlášť poděkovat svému osobnímu trenérovi Aldonu Bakerovi. Když jsem si ho před sezonou najal, byl to nejlepší tah mého života. Moje kondička šla strašně nahoru, což v tak dlouhém a vyčerpávající seriálu bylo nesmírně důležité.“  V rámci doprovodného programu vyhrál německý supertalent Ken Roczen na KTM závod dvěstěpadesátek (na spodním snímku).

Výsledky z Las Vegas:

MS/AMA Supercross - finále na 20 kol:

1. Chad Reed Honda
2. Ryan Dungey Suzuki
3. Ryan Villopoto Kawasaki
4. Chris Blose Kawasaki
5. Andrew Short KTM
6. Jake Weimer Kawasaki
7. Austin Stroupe Yamaha
8. Nick Wey Yamaha
9. Kyle Regal Yamaha
10. Tye Simmonds KTM

MS/AMA konečné pořadí 2011:

1. Ryan Villopoto Kawasaki 338 bodů
2. Chad Reed Honda 334
3. Ryan Dungey Suzuki 328
4. James Stewart Yamaha 301
5. Trey Canard Honda 255
6. Andrew Short KTM 230
7. Kevin Windham Honda 207
8. Davi Millsaps Yamaha 180
9. Justin Brayton Yamaha 155
10. Nick Wey Yamaha 152

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist