MS: Vyprodaný Anaheim svědčil Stewartovi

Pátý závod společného superkrosového mistrovství USA a FIM vrátil jezdce na Angel Stadium v kalifornském Anaheimu, kde seriál letos začínal. Vítězství si před zcela vyprodaným hledištěm (45 050 fanoušků) odnesl dvojnásobný mistr světa James Stewart, který si tak i zvýšil vedení v průběžném pořadí.

Závod hlavní třídy do 450 cc tentokrát nebyl tak zajímavý jako ty předcházející, protože legendární Bubba na yamaze vedl od první zatáčky až do cíle. Stejně tak i tovární jezdec Kawasaki a zatím největší Stewartův soupeř Ryan Villopoto si celý závod bezpečně hlídal druhou pozici. Dvojici lídrů letošního MS doplnil na stupních vítězů neustále se lepšící Australan Chad Reed na hondě. Rovněž bývalý dvojnásobný šampion (stejně jako Stewart) před sezonou založil vlastní tým TwoTwo Motorsports a třetím místem v Anaheimu s probojoval i na stejnou celkovou příčku, když se bodově dostal před Ryana Dungeye (Suzuki) a Treye Canarda (Honda). Úřadujícímu mistru světa Dungeymu totiž praskl řetěz a bodová ztráta ho zcela jistě bude v konečném účtování pořádně mrzet. 
Stewart do cíle dorazil s náskokem čtyř sekund, třetí Reed měl už ztrátu šestnácti vteřin. „Stejně jako minule v Oaklandu i tady trať hrozně klouzala, takže bylo třeba jet s rozumem. Poučil jsem se z minulých pádů a na skvěle jedoucího Stewarta jsem neútočil. Pokusím se mu to vrátit příští týden v Houstonu,“ uvedl v cíli Villopoto. Bubba před ním nyní vede šampionát o pět bodů. „Jsem hrdý na každého člena našeho týmu San Manuel L&M Racing Yamaha. To oni mě svou úžasnou prací po celý víkend dostali na první pozici. Je to skvělé přijet sem a vyhrát před vyprodaným bouřícím stadionem. I když moje vítězství mohlo vypadat jednoduše, jel jsem proti nejlepším jezdcům světa, takže zase tak snadné to nebylo,“ pochvaloval si asi nejznámější černošský jezdec v motocyklovém sportu. 
Úžasný výkon předvedl ve finále slabší třídy Lites West Joshua Hansen. Ačkoli si po nezvládnutém skoku v tréninku zlomil jeden z prstů na ruce a utrpěl otřes mozku, dokázal jezdec týmu Monster Energy/Pro Circuit/Kawasaki zvítězit a lehce si navýšit vedení v klasifikaci dvěstěpadesátek. Na stupních vítězů ho doplnil Eli Tomac na hondě, a co je radostné pro evropské fanoušky i šestnáctiletý německý supertalent Ken Roczen na KTM. Hansen se definitivně dostal do čela závodu v desátém kole, když bravurně a s velkou mírou agresivity předjel dosud vedoucího Tomaca. Vítěz z Oakladnu Broc Tickle tentokát dojel čtvrtý a celkově je druhý za Hansenem o osm bodů.

Výsledky z Anaheimu:

450 cc

1. James Stewart, Yamaha
2. Ryan Villopoto, Kawasaki
3. Chad Reed, Honda
4. Justin Brayton, Yamaha
5. Trey Canard, Honda
6. Andrew Short, KTM
7. Ivan Tedesco, Kawasaki
8. Kevin Windham, Honda
9. Brett Metcalfe, Suzuki
10. Davi Millsaps, Yamaha

Po pátém závodě:

1. James Stewart 117
2. Ryan Villopoto 112
3. Chad Reed 90
4. Trey Canard 87
5. Ryan Dungey 79
6. Brett Metcalfe 67
7. Andrew Short 64
8. Kevin Windham 59
9. Justin Brayton 57
10. Ivan Tedesco 48

Lites:

1. Josh Hansen, Kawasaki
2. Eli Tomac, Honda
3. Ken Roczen, KTM
4. Broc Tickle, Kawasaki
5. Kyle Cunningham, Yamaha
6. Martin Davalos, Suzuki
7. Ryan Morais, Suzuki
8. Bruce Rutherford, Kawasaki
9. Ryan Marmont, KTM
10. Jimmy DeCotis, Honda

Celkově:

1. Josh Hansen 113
2. Broc Tickle 105
3. Eli Tomac 91
4. Ryan Morais 84
5. Cole Seely, Honda 70
6. Ken Roczen 69
7. Martin Davalos 60
8. Kyle Cunningham 60
9. Tyla Rattray, Kawasaki 58
10. Jimmy DeCotis 51

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist