MS: Skvělá bitva v L.A., vítězem Villopoto

Bubba Stewart, Ryan Dungey a Ryan Villopoto zase jednou ukázali, v čem je krása současného supercrossu. Během třetího závodu seriálu AMA/FIM Supercross, který se premiérově odehrál na slavném stadionu Dodger v Los Angeles, se všichni vystřídali ve vedení. Vítězství nakonec urval Villopoto na kawasaki.

Losangelský Dodger Stadium se stal čtyřicátým stánkem, kam seriál Monster Energy AMA/FIM Supercross ve své historii zavítal. Krásné slunečné počasí opět přivedlo do ochozů desítky tisíc fanoušků. Všichni byli zvědaví, jak se bude dál vyvíjet souboj mezi trojicí vedoucích jezdců po dvou podnicích v Anaheimu a Phoenixu Bubbou Stewartem (Yamaha), Ryanem Dungeyem (Suzuki) a Ryanem Villopotem (Kawasaki). Favoritům ale vypálil rybník Australan Brett Metcalfe, který urval holeshot finálové jízdy, bývalý australský mistr světa Chad Reed mezitím upadl hned v první zatáčce. Metcalfe ale vedl jen chvilku, ve 2. kole udělal chybu v pravé zatáčce a pustil tak do čela svého týmového kolegu od Makita Suzuki Ryana Dungeyho. 
Přes obhájce titulu se ale zanedlouho přehnal dvojnásobný mistr světa Stewart. Ten se snažil hned získat náskok, ale jako klíšťata se ho v závěsu drželi nejen Dungey, ale i vítěz z Anaheimu Ryan Villopoto. Na dostřel byl ještě i Trey Canard na hondě, který se zranil v jedné z rozjíždek a jel jen se značným sebezapřením. Závod zřejmě rozhodly události v 10. a 11. kole, kdy se nejprve hned několikrát do sebe dramaticky zaklesli Villopoto s Dungeyem a o něco později lehce havaroval vedoucí Stewart. Jeho fantastická stíhačka pak začala ze čvrtého místa. Poměrně lehce si poradil s Canardem a neustále stahoval druhého Dungeye. Ten mu dal ale mnohem víc práce a Stewart ztratil tolik času, že Villopota už nedojel. Vyhrál tedy a vedení v seriálu si udržel Villopoto (Monster Energy Kawasaki). O necelých pět sekund později byl odmáván Stewart, těsně sledován Dungeyem. Výsledky a události prvních tří závodu MS napovídají, že právě tyto tři superhvězdy si to rozdají v boji o titul. „Trať byla dnes neskutečně kluzká. Start mi nevyšel podlr mých představ, ale hned jsem si našel svůj rytmus, získával sekundu za sekundou a řekl bych, že to byl nakonec závod v mé režii,“ řekl Villopoto. Další závod se jede už za týden v Oaklandu.
Závod slabší třídy Lites West začal šokem, když po startu havaroval absolutní favorit a vítěz dvou prvních závodů Josh Hansen. Dal tak šanci další vlně jezdců, mezi kterými se nakonec dost překvapivě prosadil Cole Seeley, který na druhé místo odsunul Eliho Tomaca a na třetí Ryana Moraise. „Pracoval jsem tvrdě celý víkend a to se mi vyplatilo. Je to moje první velké vítězství v kariéře, takže si dokážete představit, jak jsem teď šťastný,“ uvedl Seeley. Hansen ještě stačil dojet pátý a udržel si tak průběžné vedení v šampionátu. Fanoušci šestnáctileté německé naděje Kena Roczena mohou mít důvod k radosti, když nový tovární jezdec KTM dojel po bojovném výkonu šestý, což je zatím v zámoří jeho nejlepší umístění.

Výsledky z Los Angeles, 450 cc:

1. Ryan Villopoto (Kaw)
2. James Stewart (Yam)
3. Ryan Dungey (Suz)
4. Trey Cananrd (Hon)
5. Justin Brayton (Yam)
6. Kevin Windham (Hon)
7. Chad Reed (Hon)
8. Brett Metcalfe (Suz)
9. Andrew Short (KTM)
10. Kyle Chisholm (Yam)

Celkově: Ryan Villopoto 72, James Stewart 67, Ryan Dungey 58, Trey Canard 56, Chad Reed 48, Brett Metcalfe 39, Andrew Short 37, Justin Brayton 36, Kyle Chisholm 33, Kevin Windham 32

Výsledky z Los Angeles, Lites West:

1. Cole Seely (Hon)
2. Eli Tomac (Hon)
3. Ryan Morais (Suz)
4. Broc Tickle (Kaw)
5. Josh Hansen (Kaw)
6. Ken Roczen (KTM)
7. Ryan Marmont (KTM)
8. James Decotis (Hon)
9. Nick Paluzzi (Yam)
10. Kyle Cunningham (Yam)

Celkově: Josh Hansen 66, Broc Tickle 62, Cole Seely 59, Ryan Morais 55, Eli Tomac 49, Tyla Rattray 42, Martin Davalos 40, Travis Baker 35, Ken Roczen 31, Nick Paluzzi 30

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (4x):



TOPlist