MS: Bubba Stewart vyhrál po víc než roce

Dvojnásobného mistra světa v superkrosu nesmíte nikdy odepisovat, tak jak to už mnoho fanoušků udělalo. Ačkoli James Stewart po zranění zápěstí vypustil téměř celou sezonu a s jeho kariérou to vypadalo všelijak, na podzim se začal tvrdě připravovat a jeho snaha nese ovoce. V první závodě MS skončil třetí, druhý už vyhrál.

Stewartův triumfální návrat sledoval téměř vyprodaný Chase Field v arizonském Phoenixu. Za pětadvacetiletým Bubbou dojel do cíle vítěz prvního závodu AMA Supercross/ FIM World Championship Ryan Villopoto na kawasaki a tuto dvojici doplnil na podiu nováček v prestižní třídě 450cc Trey Canard na hondě. Stewart z týmu San Manuel/Red Bull Yamaha přiznal, že se absolutně koncetroval na start závodu a ten se mu vydařil na jedničku. Za ním vyrazili do finálového závodu Kevin Windham (GEICO Honda) a obhájce titulu Ryan Dungey (Rockstar/Makita Suzuki). 
Ačkoli Stewart nakonec závod vyhrál způsobem start-cíl, musel téměř dvacet kol odolávat velké skupině soupeřů vedené vítězem minulého závodu v Anaheimu Ryanem Villopotem. A bůhví, jak by to nakonec v cíli dopadlo, kdyby Villopoto neudělal v devátém kole v pravotočivé zatáčce malou chybu, která skončila lehkým pádem. „Opravdu jsem si strašně přál ten holeshot,“ řekl Stewart, který ve Phoenixu vyhrál i kvalifikaci.  „Ta trať dnes byla těžká, ale já jsem už víc než rok nevyhrál, a proto jsem to chtěl dokázat právě tady. Byl jsem trochu nervozní, ale chci poděkovat všem z mého týmu, že mi připravili tak skvělou motorku.“  Villopoto, který po dvou odjetých závodech seriál vede o dva body před Stewartem, i přes výše zmíněné zaváhání stačil na Canarda najel šest sekund. „Právě jsem tlačil na Jamese a čekal, že udělá nějakou chybu, ale nakonec jsem to byl já, kdo ji udělal. Ta sekce byla po celý večer pro všechny jezdce tvrdým oříškem. Všichni to tam jeli na maximum. Naštěstí jsem stačil dojet druhý a získat tak nějaké ty cenné body. Teď nás čeká Dodger Stadium,” uvedl Villopoto. Velkou radost měl v cíli čtvrtý Chad Reed, bývalý dvojnásobný mistr světa, který si před sezonou založil vlastní tým a vede se mu nad očekávaní dobře. Ve Phoenixu osmadvacetiletý Australan porazil i úřadujícího mistra světa Dungeyho, který dojel pátý.
Ve třídě 250 Lites West opět vyhrál Josh Hansen na kawasaki. Holeshot urval Broc Tickle před Ryanem Moraisem a Joshem Hansenem. Tickle vedl sedm kol, ale pak udělal v jedné zatáčce hrubou chybu a zkušený Hansen neměl příliš problémů se před něj dostat. „Neměl jsem start, jaký jsem potřeboval, ale pak jsem byl trpělivý a to se mi vyplatilo,“ uvedl Hansen. Německá naděje Ken Roczen tentokrát neměl tolik štěstí. Stejně jako v Anaheinu se mu mimořádně dařilo v kvalifikacích, ale hlavní závod pak jezdec KTM přes výborný start nedokončil. Mistrovství světa pokračuje hned následující víkend supercrossem v kalifornském Los Angeles.

Výsledky z Phoenixu:

450 cc

1. James Stewart (Yam)
2. Ryan Villopoto (Kaw)
3. Trey Canard (Hon)
4. Chad Reed (Hon)
5. Ryan Dungey (Suz)
6. Justin Brayton (Yam)
7. Andrew Short (KTM)
8. Brett Metcalfe (Suz)
9. Kyle Chisholm (Yam)
10. Kyle Regal (Yam)

Po dvou závodech:

1. Ryan Villopoto - 47 bodů
2. James Stewart - 45
3. Ryan Dungey - 38
4. Trey Canard - 38
5. Chad Reed - 34
6. Brett Metcalfe - 26
7. Andrew Short - 25
8. Kyle Chisholm - 22
9. Ivan Tedesco - 21 
10. Justin Brayton – 20

250 cc Lites:

1. Josh Hansen (Kaw)
2. Broc Tickle (Kaw)
3. Ryan Morais (Suz)
4. Cole Seely (Hon)
5. Eli Tomac (Hon)
6. Tyla Rattray (Kaw)
7. James Decotis (Hon)
8. Travis Baker (Hon)
9. Martin Davalos (Suz)
10. Kyle Cunningham (Yam)

Po dvou závodech:

1. Josh Hansen - 50 bodů
2. Broc Tickle - 44
3. Ryan Morais - 35
4. Tyla Rattray - 35
5. Cole Seely - 34
6. Martin Davalos - 30
7. Eli Tomac - 27
8. Travis Baker - 26
9. K Cunningham - 19
10. Nick Paluzzi - 18

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist