Králem Bercy byl letos korunován Kyle Chisholm

Nejprestižnější superkrosový podnik v Evropě letos ovládly americké hvězdy. Králem pařížské haly Bercy se o víkendu poprvé v životě stal soukromník na yamaze Kyle Chisholm, který skončil druhý v pátek, vyhrál v sobotu a neděli bral třetí místo. Závody provázely četné havárie a málem došlo i na pěsti.

Pátek: Francouz Gregory Aranda (Bud Racing Kawasaki), který měl nejvíc znepříjemnit Američanům jejich očekávané vítězné tažení, sice vyhrál superpole a tím pádem i odměnu tisíc euro, ale pak se stal hrdinou závodu jinak, než by chtěl. Hned v první zatáčce upadl a způsobil hromadnou havárii, ve které zůstal viset i loňský vítěz Justin Barcia (GEICO Honda). Oba posléze ze závodu museli odstoupit. Za této situace se vedení ujal Barciův týmový kolega Eli Tomac, pronásledovaný svým krajanem Mikem Alessim (Motoconcept Suzuki). Z hloubi pole se pak fantastickou jízdou propracoval na druhou pozici další z Američanů Kyle Chisholm, který byl jasně nejrychlejší hlavně na boulích. I když pak až pod šachovnicový prapor vyvíjel na Tomaca velký tlak, Eli vedení udržel, na druhém místě skončil o tři sekundy Chisholm na soukromé yamaze a třetí dojel nejrychlejší muž z tréninku, další Američan Jake Weimer (Monster Kawasaki). Prvním neamerickým jezdcem byl klasifikován Švýcar Arnaud Tonus (Yamaha), který skončil na pátém místě. 
Smolařem dne byl ale loňský vítěz a letošní superkrosový mistr USA dvěstěpadesátek (East Coast Lites) Justin Barcia. Byl druhý v superpole, vyhrál všechny tři své vylučovací jízdy, a to zcela suverénním způsobem. „V té havárii v první zatáčce jsem byl úplně nevinně, neměl jsem místo, abych se Arandovi vyhnul. Byl tam strašný chaos,“ uvedl Barcia. Aranda se zase vymlouval, že do něj trochu strčil Mike Alessi. Naopak na situaci vydělal ironií osudu Tomac, který díky výsledkům z eliminačních kol startoval až ze druhé řady. Vedl celých patnáct kol a nakonec si na podiu vychutnal i ceněný titul Král Bercy - alespoň pro jeden den.
Sobota: Dvě jízdy o postup do hlavní jízdy vyhráli docela jasně Weimer a Barcia, s nimi šli do finále téměř všichni favorité. Superpole na jedno jediné kolo se stejně jako den předtím podařilo získat domácímu jezdci Arandovi. Pak následovaly jízdy, které měly rozhodnout o v superkrosu tak důležitém postavení ve startovacím zařízení. V jedné z nich opět došlo k velké hromadě, která postihla i mnohé z favoritů. V té osudné jízdě měl nejlepší start Alessi, který přes noc udělal na své suzuki několik změn a v sobotu vypadal mnohem lépe než den předtím. V první zatáčce se pod Alesiho dostal na vnitřek Aranda, ten ale za chvíli přidal přidal příliš mnoho plynu a jeho kawasaki ho smykem vystřelila napříč tratí. Nečekaná změna směru jeho motocyklu způsobila řetězovou havárii, ve které opět zůstal Barcia, ale i Weimer. Barcia už neudržel nervy na uzdě, při dalším průjezdu Francouze blokoval a nakonec mu i ukázal vztyčený prostředníček. Jejich hádky pak pokračovaly i v depu a nebylo daleko k fackám. Pařížské publikum Barciu vypískalo, jezdec dostal pokutu 500 eur a nemohl dál pokračovat v závodě. V samotném finále nejlépe odstartoval Alessi před Chisholmem a Weimerem. Chisholm sváděl s Alessim obrovské bitvy, které skončily tím, že Alessi zajel do ochranné bariéry. Také Weimer těžce havaroval v jednom z tunelů. Havárie způsobily to, že se na druhém místě v cíli objevil Tomac. Po sobotě tak měli jak Chisholm, tak Tomac na svém kontě jedno vítězství jedno druhé místo, a bylo jasné, že o celkovém, historicky už 29. vítězi v Bercy, rozhodne až neděle.
Neděle: Superpole se tentokrát stalo kořistí Jaka Weimera (Monster Energy Kawasaki). V eliminačních sprintech na tři kola to ale byl Justin Barcia, který byl po smůle v prvních dvou dnech konečně připravený předvést to nejlepší, co v něm je. Nedařilo se tentokrát Alessimu, který svým pádem způsobil hromadnou havárii, ve které zůstali i ti, kteří měli bojovat o absolutní vítězství - Tomac a Chisholm. Všichni pak měli o dost horší pozici na startu. Například Tomac si vybral startovací bránu číslo šest a Chisholm tu nejvíce na vnitřku. A když bylo odstartováno, bylo hned vidět, kdo vybíral lépe. Chisholm se totiž stačil protáhnout první zatáčkou vnitřkem a zaujal celkem přijatelnou pozici, zatímco Tomac se hned propadl do hloubi pole a jeho šance na zisk Krále Bercy tak ochably. Vpředu už ale zářil neudržitelný Barcia, druhý dojel do cíle Weimer, Chisholm nakonec předjel Alessiho a neděli dokončil jako třetí, což mu stačilo k celkovému vítězství v Bercy, protože Tomac přijel až pátý. Už v prvním kole šel k zemi nejrychlejší z tréninku Američan Nick Wey, pár sekund po něm i zlý muž víkendu Francouz Gregory Aranda.

Výsledky z Bercy


Pátek

1- Eli Tomac USA Honda
2- Kyle Chisholm USA Suzuki
3- Jake Weimer USA Kawasaki
4- Mike Alessi USA Suzuki
5- Arnaud Tonus CH Yamaha
6- Cesdric Soubeyras F Honda
7- Nicolas Aubin F Honda
8- Christophe Martin F Honda
9- Fabien Izoird F Suzuki
10- Tommy Searle GB Kawasaki

Sobota

1- Kyle Chisholm USA Yamaha
2- Eli Tomac USA Honda
3- Gregory Aranda F Kawasaki
4- Nick Wey USA Kawasaki
5-Cedric Soubeyras F Honda
6- Fabien Izoird F Suzuki
7- Tommy Searle GB Kawasaki
8- Mike Alessi USA Suzuki
9-Cyrille Coulon F Suzuki
10- Arnaud Tonus CH Yamaha


Neděle

1- Justin Barcia USA Honda
2- Jake Weimer USA Kawasaki
3- Kyle Chisholm USA Yamaha
4- Mike Alessi USA Suzuki
5- Eli Tomac USA Honda
6- Tommy Searle GB Kawasaki
7- Fabien Izoird F Suzuki
8- Nicolas Aubin F Honda
9- Cedric Soubeyras F Honda
10- Cyrille Coulon F Suzuki

King of Bercy, celkově:

1. Kyle Chisholm 2-1-3 = 6 bodů
2. Eli Tomac 1-2-5 = 8
3. Jake Weimer 3-11-2 = 16
4. Mike Alessi 4-8-4 = 16
5.Cedric Soubeyras 7-5-9 = 19

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist