Arena-cross zpět do Ronda

Po dvouleté přestávce se vrací do brněnské haly Rondo atraktivní souboje našich a zahraničních motokrosových jezdců. Poprvé motokrosové speciály zaduněly v Rondu díky rakouským pořadatelům na začátku roku 1991, dvakrát si halové závody odskočily do pavilonu Z v areálu brněnského veletržního areálu a od roku 2001, kdy se pořadatelství ujala AGENTURA FORSAGE a dřevěnou trať vystřídala hlína, zakotvil motokros v Rondu definitivně. Výjimkou byl rok 2007, to když se AGENTURA FORSAGE pokusila zapustit kořeny halového motokrosu také v pražské Sazka Aréně.
Nyní se tedy halový motokros do Ronda znovu vrací a o výrazné pozici Brna mezi evropskými organizátory svědčí skutečnost, že pořadatel byl už na podzim uplynulého roku zavalen dotazy o startu předních zahraničních jezdců a jejich manažerů. Brňané se však tentokrát rozhodli vyjít vstříc sílícím hlasům fanoušků, žádajících větší prostor českým špičkovým motokrosařům a jejich soubojům o nejpřednější příčky. Diváci v Rondu se zahraničních hvězd včetně zámořských jezdců během několika posledních ročníků zřejmě nabažili a momentálně chtějí vidět na vítězném stupínku české barvy. Tak, jak se to v závodě třídy 125 ccm podařilo v roce 2005 Janu Brabcovi a o rok později Michalovi Votroubkovi.

V hlavní roli OPEN INTERCROSS
V duchu posledních trendů evropských halových motokrosů soustřeďují i pořadatelé ARENACROSSU RONDO BRNO 2008 jezdeckou elitu do jediné třídy. V případě letošního Ronda se exkluzivita týká speciálně vypsané třídy OPEN INTERCROSS, v níž se představí povětšinou jezdci na čtyřtaktních motocyklech. Rondo navíc nese punc finálového podniku nového čtyřdílného seriálu LR Cosmetic Ados Cup, jehož úvod uvidí o tomto víkendu Ostrava. Vedle české elity počítají Brňané také se startem výborných Rakušanů Michaela Staufera (pravidelný a úspěšný host motokrosů v Rondu) a Heinze Strauba, i nejlepších slovenských motokrosařů Tomáše Bučence (úřadující mezinárodní mistr České republiky třídy 125 ccm-MX2) a Martina Kohúta. Kromě toho jednají ještě s jezdci z Německa, Itálie, Slovinska a Maďarska, kteří by po závodě v Ostravě brněnskou startovní listinu doplnili.
Kadleček po sedmi letech
Jeden z nejlepších českých motokrosařů Michal Kadleček se dokázal v minulých sezónách výrazně prosazovat v seriálu mistrovství světa MX3, na haly však dlouhodobě zanevřel. Stalo se tak po jeho nepříjemném zranění (otřes mozku) v brněnském pavilonu Z v roce 2001, a když se poté k návratu do hal přece jenom odhodlal, vynesl mu závod ve Volarech dlouhodobé zranění kolena. Tentokrát však už v Rondu Kadleček chybět nebude, a tak ho brněnští haloví vyznavači uvidí v akci po dlouhé sedmileté přestávce. Jeho velkými tuzemskými konkurenty budou předloňský mezinárodní mistr České republiky třídy Open Jan Zaremba, oblíbenec publika v Rondu a velký showman Petr Bartoš, současný největší český motokrosový talent Martin Michek i zkušenostmi z mistrovství světa vyzbrojení Josef Kulhavý a František Smola. Hodně vysoko právem pomýšlejí také Michal Votroubek (loňský mistr republiky v superkrosu), mladý Jiří Bittner a už zmíněné slovensko - rakouské kvarteto Tomáš Bučenec, Martin Kohút, Michael Staufer, Heinz Straub. Hostitelskou jižní Moravu s nadějí na přední umístění budou reprezentovat Jan Brabec, Marek Sukup a Vojtěch Brumla. Největším trumfem Jihomoravanů by se však měl stát v Rondu výborný Filip Neugebauer, který už druhým rokem závodí v německém šampionátu a do Brna přijede z halových závodů v Dortmundu.
Dvakrát dvě finále
Jezdce třídy OPEN INTERCROSS čeká na zhruba 300 metrů dlouhé speciálně vybudované hliněné trati pod střechou Ronda náročný program. Ten bude v pátek i v sobotu shodný: dvě základní rozjížďky po 12 jezdcích, stejný počet semifinálových jízd (vždy 10 jezdců), smolaři se postupně pokusí o reparát ve dvou opravných jízdách po dvanácti jezdcích. Vyvrcholení obou večerů pak naservíruje tucet nejúspěšnějších jezdců v podobě dvou separátně bodovaných finálových jízd. Vyhlášení vítězů uvidí diváci v pátek i v sobotu, kdy navíc dojde ještě k dekorování vítězů LR Cosmetic Ados Cupu jako Krále ARENACROSSU RONDO BRNO 2008.
Potěr tentokrát naostro
K dobrým tradicím motokrosového Ronda patří prezentace motokrosového závodnického potěru. Tentokrát však vystoupení nadějí odhodí slupku pouhé exhibice a nabídne nefalšovanou sportovní bitvu. Patnáctka českých motokrosařských talentů (ročníky narození 1997 - 98) se střetne na strojích o objemu 65 ccm. Mladíci v pátek i v sobotu budou bojovat ve dvou závodech „Veselý“ Kids Cupu, jejichž celkový vítěz odjede z Ronda domů s titulem Páže Ronda.
Opět freestylový nářez
Náležité ostré adrenalinové koření přisype ARENACROSSU RONDO BRNO 2008 freestylová exhibice v čele s „jedinečně vyšinutým“ Petrem Kuchařem. Ten už v minulých letech dokázal nemožné: vyseknout pod neobvykle nízkým stropem haly Rondo dech beroucí salto vzad - black flip. V takových extrémních podmínkách se před Kuchařem nikdo na světě o podobný kousek nepokusil! Před letošním Rondem se Kuchař zahalil do mlhy mlčenlivosti, je však jasné, že ani tentokrát nenechá nervovou soustavu diváků v klidu. Freestyle motokrosařů doplní i vystoupení neméně úžasných borců na horských kolech. Pořadatelé poskytnou v Rondu freestylistům v pátek i v sobotu oproti předcházejícím rokům více časového prostoru. První zahřívací vystoupení GoGEN FREESTYLE SHOW omráčí diváky už ve druhé přestávce a to „pravé ořechové“ bude následovat po závěrečném vyhlášení arenakrosových vítězů.
Aplaus Kučírkovi, pozornost Kernu
Ani v dalších pauzách se tribuny v Rondu nudit nebudou. Pozornost si vyslouží například hudební vystoupení populární brněnské rokové kapely Kern a aplaus zamíří vstříc i Miroslavovi Kučírkovi, legendě českého motokrosu. Mnohonásobný mistr republiky a reprezentant v mistrovství světa Brňan Kučírek ukončil loni na podzim po 25 letech svoji přebohatou motokrosařskou kariéru a v Rondu se mu dostane zaslouženého oficiálního poděkování a uznání pořadatelů, dnes už bývalých soupeřů a samozřejmě i jeho četných příznivců.
Mimořádně zvýhodněné vstupné
Náklady ušetřené letošní absencí drahých zámořských hvězd promítli pořadatelé do výše vstupného. Jeho letošní hladina je mimořádně nízká, v předprodeji, který potrvá do čtvrtka 17. ledna, lze vstupenky pořídit už od 175,- Kč, přímo v hale Rondu přijde lístek na sedadlo na 310,- Kč a k stání na 210 korun. !!!Pozor: dětské vstupenky jsou k dispozici pouze v předprodejních místech!!! jejich seznam najdou zájemci na www.arena-cross.cz, další informace o předprodeji vstupenek poskytne www.ticketstream.cz (tel.224 263 049).
Provoz pokladen haly Rondo
Brány Ronda se veřejnosti otevřou vždy hodinu před zahájením večerního programu. To znamená v pátek 18. ledna v 18.00 hod. a v sobotu 19. ledna už v 17.00 hod.. Pokladny u haly Rondo zahájí prodej vstupenek v pátek 18. ledna ve 12.00 hod. a v sobotu 19. ledna už v 11.00 hod..

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist