Zraněného Villopota střídá u Kawasaki Rattray

Největší tajenka před novým ročníkem prestižního seriálu 2012 AMA Pro Motocross Championship byla vyluštěna. Tým Monster Energy Kawasaki, který obhajuje titul z loňska, nahradil zraněného šampiona 2011 Ryana Villopota z vlastních zdrojů. Tyla Rattray přichází z dvěstěpadesátek a postaví se po bok Jaka Weimera.

Původem Jihoafričan Tyla Rattray (dnes natrvalo žijící v Kalifornii) svou dosavadní kariéru spojil s dvěstěpadesátkami, ale už si zkusil i „královskou“ třídu do 450 ccm. To když například posílil tým JAR na Motokrosu národů 2011 a byl tam druhým nejrychlejším jezdcem vůbec. V letošním seriálu superkrosového mistrovství světa skončil ve třídě SX-Lites (West) celkově až jako patnáctý, ale neabsolvoval všechny závody. To proto, že během čtvrtého podniku v Oaklandu havaroval tak těžce, že upadl do bezvědomí, zranil si páteř (údajně zlomený sedmý obratel) a nohu. Mimo hru byl víc než měsíc. O jeho kvalitách spíš svědčí fakt, že byl v loňském "venkovním" šampionátu AMA celkově druhý ve dvěstěpadesátkách. Jeho největším životním úspěchem ale byl titul mistra světa ve třídě MX2 v roce 2008, to ještě jezdil u KTM.
Na továrně laděnou Kawasaki KX 450F po nejlepším jezdci posledních let se Tyla pochopitelně velmi těší. „Přípravě na outdoorovou sezonu jsem se usilovně věnoval dva týdny. Vpadnout do seriálu AMA na plnokrevné 450tce je splnění mého velkého snu. V týmu samozřejmě všechny moc dobře znám, jsou tady lidé, se kterými můžete vyhrát titul, o potencionálu motocyklu ani nemluvě. Chtěl bych všem poděkovat za příležitost, kterou mi dali,“ uvedl šestadvacetiletý rodák z Durbanu. „Jsme rádi, že můžeme Tylu přivítat v našem ‚seniorském‘ teamu,” dodal Reid Nordin, manažer Monster Energy Kawasaki. „On každý rok dokázuje, že patří mezi nejlepší jezdce světa. A my jsme přesvědčeni, že může letos barvy Kawasaki v americkém šampionátu dotáhnout hodně vysoko.”
Dvanáctidílný seriál 2012 AMA Pro Motocross Championship startuje už 19. května na dráze Hangtown u kalifornského Sacramenta. Titul z loňska nebude obhajovat zřejmě nejvšestrannější motokrosař současnosti, Američan Ryan Villopoto (velký snímek úplně dole), který sice ještě stačil na jaře obhájit svůj loňský superkrosový světový a americký titul, ale v závodě v Seattlu si po havárii zranil koleno, musel na operaci a sezona pro něj skončila.  

Kalendář 2012 Lucas Oil AMA Pro Motocross Championship:

19. květen - Hangtown Motocross Classic (Sacramento)
26. květen - Freestone Raceway (Wortham)
2. červen - Thunder Valley Motocross (Lakewood)
9. červen - High Point Raceway (Mt. Morris)
16. červen - Budds Creek Motocross (Mechanicsville)
7. červenec – RedBud (Buchanan)
14. červenec - Spring Creek Motocross (Millville)
21. červenec - Washougal MX Park (Washougal)
11. srpen - Moto-X 338 (Southwick)
18. srpen - Unadilla (New Berlin)
1. září - Steel City Raceway (Delmont)
8. září - bude upřesněno

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist