X Fighters v Osace ovládl domácí Taka Higashino

Poprvé v historii se elitní FMX jezdci série Red Bull X Fighters předvedli v Japonsku a pro domácí fanoušky závod dopadl velmi dobře.

Do japonské Osaky se přesunula bitva o nejlepší jezdce FMX současnosti, jako lídr bodování zde přijel Francouz Tom Pages a jeho největšími pronásledovateli byli Dany Torres a Rob Adelberg. Mezi hlavní favority se řadil i domácí jezdec Taka Higashino, který se do závodu kvalifikoval na druhém místě. Kvalifikaci ovládl Pages a byl tak na dobré cestě za dalším úspěchem. Ještě než začalo čtvrtfinále, tak bylo nutné určit zbylé dva postupující do hlavního programu. V tomto kole závodu jsou zakázány salta, takže je to takový souboj spíše starších triků. Nejlépe se s tímto vypořádal Javier Villegas a osmou postupovou příčku získal David Rinaldo. Druhý domácí závodník Daice Suzuki skončil v této fázi a při své třetí účasti získat třetí desáté místo.
Čtvrtfinále Dany Torres x Adam Jones První čtvrtfinálovou dvojici tvořili Dany Torres a Adam Jones, favoritem byl spíše Španěl, jelikož se řadí k hlavním adeptům na titul. Oba ukázali povedené jízdy, Torres otočil svůj oblíbený Paris Hilton Flip. Dobré triky měl jako vždy i Jones, kterého nakonec rozhodčí poslali dále. To pro Torrese znamenalo poměrně velkou bodovou ztrátu.
Rob Adelberg x Levi Sherwood
I druhý souboj dne tvořili velmi vyrovnaní jezdci, když se utkali třetí a čtvrtý jezdec bodování. Levi ve své jízdě udělal menší chybu na dopadu po triku Shaolin Backflip a i to přispělo k tomu, že se z postupu dále radoval Rob Adelberg, který ukázal bezchybný výkon.
Javier Villegas x Taka Higashino
Jako první na trať vyrazil Javier, který otočil mnoho kombinací do salta, jako jsou Cliffhanger Backflip, Seat Grab Indy Flip a také těžký Cordova + Superman Backflip. To domácí jezdec předvedl, proč získal druhé místo v kvalifikaci. Hned na úvod skočil obrovský Tsunami Backflip, do své jízdy zařadil také obtížný Rock Solid Backflip, který nikdo jiný neumí. Všichni rozhodčí se jednohlasně shodli a Taka postoupil do semifinále.
David Rinaldo x Tom Pages
U této dvojice bylo jasné, že jestli Pages neudělá chybu, tak půjde dále. A to se také stalo. Rinaldo ukázal velmi solidní výkon, mnoho salt, třeba Heel Clicker + Superman Flip, Cordova Backlfip a jiné, ale na svého krajana nestačil. Pages hned na úvod své jízdy otočil Flair Indy, což byla v závodě premiéra a další posunutí hranic. Samozřejmě následovaly triky jako Volt, velký Special Flip, 360 a poté i velmi protažený Turndown a další.
Semifinále
Rob Adelberg x Taka Higashino Rob ve své jízdě ukázal těžké prvky jako Cliffhanger Flip, velmi protažený Kiss of Death Backflip, Cordova Backflip a nebo také těžké kombo Heel Clicker + Superman Flip. Také domácí oblíbenec předvedl bezchybný výkon a samozřejmě nechyběl velmi obtížný a nebezpečný Rock Solid Backflip. I obrovská podpora publika rozhodla, že Taka postoupil do finále.

Adam Jones x Tom Pages Adam Jones předvedl slušný výkon, když otočil i Lazy Boy Backflip, ale na asi nejlepšího jezdce současnosti to nestačilo. Pages znovu rozjel jízdu na té nejvyšší úrovni, když skočil své nejtěžší triky a k tomu špičková provedení ostatních skoků. Francouz sice znovu žádné salto neskočil, ale zase nikdo jiný neskáče salta nad motorkou... Adam Jones si tak z Japonska veze slušný bodový příděl za třetí místo.
Finále
Taka Higashino x Tom Pages Obsazení finálové dvojice slibovalo zajímavou podívanou, jako první se ukázal domácí samuraj, který znovu zajel bezchybnou jízdu plnou těžkých a protažených triků. Taka udělal v podstatě ty stejný skoky jako dříve a znovu tak potvrdil, že se v současnosti řadí k nejlepším jezdcům světa, jeho několik medailí z X Games mluví za vše. Pages také zajel bezchybně a například legendární Ronnie Renner označil jeho jízdu, jako jednu z nejlepších v historii. Ale i tak se z výhry nakonec radoval domácí jezdec, to Pages díky druhému místu pojistil své vedení v celkovém hodnocení.

Výsledky Red Bull X Fighters Osaka 2013
1. Taka Higashino 2. Thomas Pagès 3. Adam Jones 4. Rob Adelberg 5. Levi Sherwood 6. Dany Torres 7. Javier Villegas 8. David Rinaldo 9. Josh Sheehan 10. Daice Suzuki 11. Mat Rebeaud 12. Todd Potter
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist