Valeho na krosce vyučoval mistr Cairoli

Společně mají na svých kontech tolik světových titulů a mají tolik fanoušků jako málokdo jiný v motocyklovém sportu. Oba jsou navíc Italové, a tak si na Bologna Motor Show Valentino Rossi a Tony Cairoli dali slovo a vyrazili spolu zatrénovat na terénních tratích u Rossiho ranče nedaleko Tavullii.

Valentino Rossi má za sebou v královské silničářské třídě MotoGP nevydařenou sezonu, první po přestupu od Yamahy k Ducati. Zato Tony Cairoli má všechny důvody ke spokojenosti, vždyť letos získal už pátý motokrosový světový titul. Dva má v prostředí třídě MX 2, poslední tři v prestižní MX 1. Není třeba asi připomínat, že posledních dvou úspěchů dosáhl na stroji KTM 350. Cairoli se nechal slyšet, že se přátelí nejenom s Rossim, ale i s dalšími silničářskými esy Andreou Doviziosem a Marcem Melandrim. O nedávno skončeném ročníku MotoGP řekl: „Jako přítel a fanoušek Valentina musím říct, že tato sezona byla pro něj taková malá katastrofa. Pro příští sezonu MotoGP nemám žádné favority. Věřím, že Dovizioso předvede na novém motocyklu (Yamaha) pár velkých závodů a že Rossi vyřeší své problémy s Ducati. Upřímně, ostatní jezdci mě moc nezajímají.“
Ale vraťme se ke společnému tréninku obou velikánů na Rossiho ranči. Tony Cairoli ho popsal pro americké časopisy: „Po obědě, kdy jsme měli pasta carbonara, jsme se dopravili do krásného údolí blízko vesnice. V tom údolí stál ranč, okolo byl postavený short track, long track a motokrosová trať. K tomu spoustu typů motorek. Jezdili jsme spolu na té motokrosové trati a potom jsem si poprvé vyzkoušel i short track. Těch několik kol bylo sice hezkých, ale samozřejmě dávám i nadále přednost motokrosu. Poté, co jsme si na motokrosové trati vyzkoušeli několik obtížných skoků, zkoušel jsem těm silničářským klukům vysvětlit, jak se přes hrboly dostat. Byla to legrace. Než jsme se vydali na cestu domů, užili jsme si velkého barbecue. Zažili jsme spoustu zábavy a bylo to hodně o relaxu. Žádní novináři, žádná práce, jenom zábava a pokec o rozdílech mezi našimi sporty. Byl to skvělý den. Valentino je známý tím, že se vždy snaží něčemu novému přiučit. A já jsem tam byl od toho, abych mu dal několik rad,“ uvedl Cairoli.
A Rossi se ke společnému tréninku vyjádřil na společenské síti Twitter: „Dneska mě Tony Cairoli učil, jak se na top úrovni jezdí na motokrosové motorce. Byla to pro mě velká čest, že přijel na můj ranč. A bylo taky velkým potěšením vidět ho jezdit na krosce, je na ní velmi elegantní. Chtěl jsem si ho za jízdy vyfotit, ale vyskočil tak vysoko, že se mi nevlezl do záběru. Antonio Cairoli je fantastická osobnost a velký šampion.“ Ani Cairoli nešetři v odpovědi komplimenty: „Mohu jen říci, že to celé stálo za to přijet k Tobě na ranč. Jsi pilot číslo jedna a také velká osobnost.“ Cairoli měl i pár slov obdivu k Valentinovu otci, velkému jezdci minulosti Grazianovi Rossimu, který je na ranči doprovázel. „Ukázal nám to hlavně na short tracku, ve smycích na trati nemá konkurenci,” řekl Cairoli.

Informace o redaktorovi

Petr Šour - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist